Empisteutiko.gr
17.08.25 || 18:33
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

BBC: Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν αφορούν μόνο τον Εκρέμ Ιμάμογλου – Μυρωδιά πανικού από τον Ερντογάν

24.03.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Η Τουρκία φλέγεται για τον Ιμάμογλου: Διαδηλώσεις, χημικά και συγκρούσεις για ακόμη ένα βράδυ
Share TweetShareEmail

Το BBC με μια εκτενή ανάλυση προσπαθεί να εξηγήσει γιατί έχουν βγει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Τουρκία για τον Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς και για τον φόβο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει φυλακιστεί για διαφθορά με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με νέες διώξεις όσους βρίσκονται στο δρόμο.

Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως «κάτω από την οξεία μυρωδιά των δακρυγόνων στον νυχτερινό αέρα της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μια υποψία για κάτι άλλο – μια μυρωδιά πανικού εκ μέρους του μακροχρόνιου ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία: 408 παραβιάσεις και 140 παραβάσεις καταγράφηκαν τους πρώτους 7 μήνες του έτους

Εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία: 408 παραβιάσεις και 140 παραβάσεις καταγράφηκαν τους πρώτους 7 μήνες του έτους

12.08.2025
Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 230 μετασεισμοί και τουλάχιστον 2 αγνοούμενοι – Ισοπεδωμένα κτίρια και εικόνες καταστροφής

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 230 μετασεισμοί και τουλάχιστον 2 αγνοούμενοι – Ισοπεδωμένα κτίρια και εικόνες καταστροφής

11.08.2025

Ένας από τους αντιπάλους του μπήκε πίσω από τα κάγκελα. Αλλά η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ταραχτεί και ίσως το έχει παρακάνει. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του δημάρχου, το οποίο συγκεντρώνει τεράστια πλήθη στους δρόμους, σίγουρα το ελπίζει.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, πάντα κομψά ντυμένος, ακόμη και όταν ετοιμαζόταν να συλληφθεί, είναι ο κύριος αντίπαλος του ολοένα και πιο αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να τον αντικαταστήσει στις προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως το 2028 – αν υποθέσουμε ότι είναι ελεύθερος να τις διεκδικήσει».

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του BBC «αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διαμάχη για την τύχη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης – όσο χαρισματικός και αν είναι.

Η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν υπονομευθεί σταθερά στην εποχή του Ερντογάν. Πολλοί βλέπουν αυτό ως μια ευκαιρία να σταματήσουν και να σταματήσουν την κάθοδο προς την απόλυτη απολυταρχία – αν δεν είναι ήδη πολύ αργά.

Και βγαίνουν έξω κάθε βράδυ αψηφώντας τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα και τις σφαίρες από καουτσούκ, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το κλείσιμο δρόμων και γεφυρών και τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η Τουρκία επιμένει ότι τα δικαστήριά της είναι ανεξάρτητα και απλώς ακολουθούν το νόμο. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και οι ανεξάρτητοι αναλυτές χλευάζουν αυτή την ιδέα.

Η ομάδα εκστρατείας, Human Rights Watch, δήλωσε ότι η κράτηση του δημάρχου, μαζί με περίπου 100 άλλους δημοτικούς υπαλλήλους και πολιτικούς, είναι μια «κίνηση με πολιτικά κίνητρα για την καταστολή νόμιμων πολιτικών δραστηριοτήτων». Στο παρελθόν έχει επικρίνει τις «πολιτικοποιημένες αποφάσεις των δικαστηρίων» στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στο X, όπου έχει 9,6 εκατομμύρια οπαδούς, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι η υπόθεση εναντίον του είναι «μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία μας», προσθέτοντας: «Στέκομαι όρθιος. Δεν θα υποκλιθώ ποτέ».

Αυτό είναι που μπορεί να φοβάται ο Ερντογάν, 71 ετών – έναν αντίπαλο που είναι νεότερος, στα 53 του, απευθύνεται επίσης στους συντηρητικούς Τούρκους ψηφοφόρους και είναι έτοιμος για μια μακρά μάχη.

Οπότε, τι θα γίνει τώρα;

Οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να αποκτήσουν δυναμική και να συνεχίσουν να εξαπλώνονται. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τον Ερντογάν. Πόσο καιρό πριν οι βαριά οπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας του επιτεθούν ακόμη πιο σκληρά; Πόσο καιρό πριν κάποιος χάσει τη ζωή του σε μια διαμαρτυρία; Υπάρχει ένα σημείο θραύσης για κάθε καθεστώς ισχυρού άνδρα, και αυτό μπορεί να έρθει με μια μόνο σφαίρα.

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να συνεχίσει την πίεση και τις διαδηλώσεις.

Αλλά μετά από δύο δεκαετίες στην κορυφή, ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει πολλούς πιστούς υποστηρικτές. Ελέγχει σχεδόν όλους τους μοχλούς της εξουσίας και φαίνεται αποφασισμένος να κρατηθεί. Θα ποντάρει στο ότι οι διαδηλώσεις θα κοπάσουν, με την πάροδο του χρόνου.

Tags: ΕΚΡΕΜ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥΤΟΥΡΚΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την πρόταση εκεχειρίας -Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός λέει ο Τραμπ
Κόσμος

Νέα παρέμβαση Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος με τη Ρωσία, μείνετε συντονισμένοι

17.08.2025
Αποκάλυψη Reuters: Αυτά θέλει ο Πούτιν για να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία
Επιλογές Συντακτών

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: Τα 2 σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν

17.08.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Υγεία: Αυξήσεις μισθών και 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ – Αναλυτικά όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

Πάτρα: Ακρωτηρίασαν τα πόδια της 20χρονης φοιτήτριας που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

13.04.2024

Λιώνουν ραγδαία οι παγετώνες στην Ελβετία – Θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εκτιμούν ειδικοί

28.09.2022
Πειραιάς: Συμμορία απειλούσε με όπλα και μαχαίρια υπαλλήλους φαρμακείων και «άδειαζαν» τα ταμεία – Βίντεο ντοκουμέντο

Πειραιάς: Συμμορία απειλούσε με όπλα και μαχαίρια υπαλλήλους φαρμακείων και «άδειαζαν» τα ταμεία – Βίντεο ντοκουμέντο

04.10.2023

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved