Τι μπορεί να συμβεί όταν νέες κοπέλες κάνουν εγχύσεις μπότοξ ψηλά στη ράχη τους για να αποκτήσουν λεπτό λαιμό
Η νέα τάση του «Barbie Botox», που στέλνει ακόμα και 20χρονα κορίτσια στους γιατρούς για να κάνουν εγχύσεις μπότοξ και να μοιάσουν στην πρωταγωνίστρια της ταινίας Margot Robbie, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι γιατροί.
Η θεραπεία βασίζεται στην έγχυση της αλλαντοτοξίνης ή άλλων ανάλογων φαρμάκων στον τραπεζοειδή μυ. Ο μυς αυτός βρίσκεται στο άνω τμήμα της ράχης. Εκτείνεται από τον αυχένα και τους ώμους προς τους θωρακικούς σπονδύλους στο κέντρο της πλάτης.
Οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης σε αυτόν έως πρότινος γίνονταν για ιατρικούς λόγους, καθώς μπορούν να καταπολεμήσουν:
- Την ημικρανία
- Τους πόνους στους ώμους
Από τον Ιούλιο όμως, που άρχισε να προβάλλεται η ταινία Barbie στους κινηματογράφους, η ζήτηση για τη θεραπεία αυξήθηκε κατακόρυφα στις ΗΠΑ. Όχι όμως για ιατρικούς λόγους, αλλά για αισθητικούς: υποτίθεται ότι με τις εγχύσεις λεπταίνει ο λαιμός, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Τα κορίτσια που ζητούν τη θεραπεία δεν θέλουν να διορθώσουν τις ρυτίδες ή τη χαλάρωση στο δέρμα τους. Θέλουν να μειώσουν την περίμετρο του λαιμού τους, για να γίνει πιο λεπτός και με καλύτερο περίγραμμα», αναφέρει ο Dr. Scot Glasberg, πρόεδρος του αμερικανικού Ιδρύματος Πλαστικής Χειρουργικής (PSF).
Εκτός ιατρικών ενδείξεων
Ωστόσο το μπότοξ για αισθητικούς λόγους είναι εγκεκριμένο μόνο για το πρόσωπο. Επομένως οι εγχύσεις στον τραπεζοειδή μυ γίνονται εκτός ιατρικών ενδείξεων (off label). Αυτό, όμως, ενέχει κινδύνους, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Όπως εξηγούν, από τη στιγμή που γίνονται εκτός ενδείξεων, μπορεί να τις κάνουν στις νεαρές γυναίκες μη εκπαιδευμένοι άνθρωποι σε κέντρα αισθητικής ή ιατρικά σπα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
«Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες για την ιατρική ειδικότητα που μπορεί να διευθύνει ένα ιατρικό σπα», αναφέρει η Dr. Melissa Levoska, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. «Έτσι οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο κέντρο. Και πλέον βλέπουμε ολοένα περισσότερους βοηθούς ιατρών και απλούς νοσηλευτές να κάνουν εγχύσεις μπότοξ».
Η αλλαντοτοξίνη γενικώς είναι ασφαλής. Αν όμως δεν εγχυθεί σωστά, μπορεί να επηρεάσει τους παρακείμενους μυς, προκαλώντας τους αδυναμία για πολλούς μήνες.
Επιπλέον, η τακτική χορήγησή της σε νεαρές γυναίκες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής σε αυτήν, λέει η Dr. Shilpi Kheterpal, δερματολόγος στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
«Εάν τα νεαρά κορίτσια κάνουν συχνά εγχύσεις και σε μεγάλες δόσεις, το μπότοξ μπορεί με την πάροδο του χρόνου να χάσει την δύναμή του. Αυτό ισχύει και για τα άλλα ανάλογα προϊόντα που κυκλοφορούν, διότι όλα περιέχουν παρόμοια μόρια», εξηγεί.
Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, διότι αν στο μέλλον χρειασθούν τις εγχύσεις για ιατρικούς λόγους, δεν θα μπορούν να τις κάνουν.
Παραδοσιακά το μπότοξ για αισθητικούς λόγους γινόταν σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Πλέον όμως η ηλικία αυτή έχει μειωθεί στο μισό.
Πηγή: iatropedia