Empisteutiko.gr
10.09.25 || 06:28
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Αυτά είναι τα τρία νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού που θα δοκιμαστούν

06.08.2021
in Επιλογές Συντακτών, Υγεία
Share TweetShareEmail

Μετά από αδράνεια μηνών, η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά του κορονοϊού, αρχίζει και πάλι με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Και τα τρία φάρμακα έχουν αναπτυχθεί για άλλες παθήσεις, αλλά τώρα θα δοκιμαστούν κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab κατά των αυτοάνοσων παθήσεων.

Τα τρία φάρμακα έχουν ήδη σταλεί στη Φινλανδία, την πρώτη χώρα όπου θα αρχίσει η νέα φάση της μελέτης με την ονομασία Solidarity Plus. Άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα, καθώς ήδη περισσότερες από 40 βρίσκονται στη φάση των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές και βιοηθικές αρχές, σύμφωνα με το «Science».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σε ψυχιατρική κλινική η μητέρα του βρέφους που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του στην Πάρο

Χανιά: Στη ΜΕΘ νεογέννητο 16 ημερών που κόλλησε κορονοϊό

05.08.2025
Κορονοϊός: Στα σκουπίδια τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Covid: Η νέα παραλλαγή NB.1.8.1 εξαπλώνεται ευρέως και προκαλεί προβληματισμό – Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

25.05.2025

Όταν η αρχική μελέτη Solidarity ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο, καθώς «φούντωνε» απειλητικά η πανδημία, στόχος ήταν να δοκιμαστούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες μία σειρά από φάρμακα. Έως το τέλος του 2020 είχε βγάλει συμπεράσματα για τέσσερα φάρμακα ή συνδυασμούς τους (lopinavir/ritonavir, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη-βήτα και ρεμδεσιβίρη). Για όλα έκρινε λίγο-πολύ ότι δεν έχουν ουσιαστικό όφελος κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η μελέτη να εμπλακεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και σε καθυστερήσεις (τα τελικά αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη αναμένονται σε μερικές εβδομάδες). Τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσει η μελέτη ξανά με έναν νέο γύρο φαρμάκων.

Πέρα από τα εμβόλια, μέχρι σήμερα μόνο δύο φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνητότητα στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19: Η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, και το μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab. Και οι δύο αυτές θεραπείες «φρενάρουν» την αυτο-καταστροφική υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη λοίμωξη του κορονοϊού.

Τα τρία νέα υπό δοκιμή φάρμακα, τα οποία επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, επίσης στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μάλλον παρά τον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2. Το imatinib χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία μερικών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων, αλλά επίσης μπορεί να προστατεύσει το επιθήλιο των κυψελίδων των πνευμόνων. Μία ελεγχόμενη δοκιμή σε 400 νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ολλανδία, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τον χρόνο διασωλήνωσης των ασθενών και την πιθανότητα θανάτου τους. Τα στοιχεία κρίθηκαν αρκούντως ενθαρρυντικά, ώστε το φάρμακο να δοκιμαστεί πλέον στο πλαίσιο της Solidarity Plus, αλλά και μίας άλλης διεθνούς δοκιμής (REMAP-CAP).

Το infliximab είναι ένα αντίσωμα που χορηγείται μόνο μία φορά ενέσιμα και μπλοκάρει έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. Έως τώρα χρησιμοποιήθηκε σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μερικές πιο πρόσφατες ενδείξεις πως μπορεί να βοηθήσει και κατά της Covid-19, οδήγησαν στην απόφαση να δοκιμαστεί και αυτό από τη Solidariy Plus.

Τέλος, το artesunate, ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης, που είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των παρασίτων της ελονοσίας, έδειξε, επίσης, στοιχεία αντι-ιικής δραστηριότητας κατά του νέου κορονοϊού σε εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες. Η Solidarity Plus θα το δοκιμάσει για έναν άλλο λόγο, καθώς το φάρμακο φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να «κατευνάζει» το υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει ως συνέπεια να προκαλείται βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα των ασθενών με βαριά Covid-19.

 

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΚΩΡΟΝΟΙΟΣΦΑΡΜΑΚΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ο δράστης που παρενόχλησε σεξουαλικά 22χρονη σε λεωφορείο φώναζε ότι έχει παιδιά για να μην συλληφθεί
Ελλάδα

Ο δράστης που παρενόχλησε σεξουαλικά 22χρονη σε λεωφορείο φώναζε ότι έχει παιδιά για να μην συλληφθεί

09.09.2025
Το σκίτσο του Τραμπ στον Έπσταϊν με το γυναικείο σώμα – Ο ίδιος λέει ότι είναι πλαστό, τι ισχύει με την υπογραφή του
Επιλογές Συντακτών

Το σκίτσο του Τραμπ στον Έπσταϊν με το γυναικείο σώμα – Ο ίδιος λέει ότι είναι πλαστό, τι ισχύει με την υπογραφή του

09.09.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ισραήλ: Έτοιμο για πόλεμο σε Βορρά και Νότο, φόβοι για «Ανατολικό Μέτωπο» με τζιχαντιστές στη Συρία ή το Ιράν

Γάζα: «Είμαστε στις πρώτες φάσεις μίας παγκόσμιας κρίσης» είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα

24.10.2023
Ληστής έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με 72χρονη σε χωριό του Ναυπλίου

Ληστής έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με 72χρονη σε χωριό του Ναυπλίου

27.02.2025

15 Αυγούστου – Η Γιορτή της Παναγίας

15.08.2021

ΤΑΣΗ_

Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε Coca-Cola Zero κάθε μέρα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε Coca-Cola Zero κάθε μέρα

26.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025
egnatia-odos-troxaio

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Τρεις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα – Δυο σοβαρά τραυματίες

18.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved