Ως αφετηρία μιας νέας εποχής χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ, την ιστορική νίκη που πέτυχε στις εκλογές της Κυριακής.
Το κόμμα του Κικλ συγκέντρωσε το 29,2% των ψήφων και 58 έδρες στο κοινοβούλιο, αριθμοί που δεν του εξασφαλίζουν, πάντως, την αυτοδυναμία (η Βουλή της Αυστρίας έχει 183 έδρες).
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 26,5% και 52 έδρες ενώ τρίτο αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό κόμμα (SPO) με 21% και 41 έδρες.
Βασική δέσμευση του Κικλ ήταν ότι θα κάνει την Αυστρία «οχυρό», ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας και ειρήνης, με τον ίδιο να ευθυγραμμίζεται πολιτικά με τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.
Ο Κικλ έχει πει, επίσης, ότι θα ήθελε να γίνει Volkskanzler (καγκελάριος του λαού), χαρακτηρισμός που για πολλούς Αυστριακούς θυμίζει τον αντίστοιχο όρο που είχε χρησιμοποιήσει ο Αδόλφος Χίλτερ στη ναζιστική Γερμανία.
Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Στις κάλπες προσήλθε το 74,9% των Αυστριακών με βασικά διακυβεύματα στις εκλογές το μεταναστευτικό και το άσυλο, τη συρρίκνωση της οικονομίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανάλυση των αποτελεσμάτων ως πιθανότεροι εκλογείς της ακροδεξιάς ήταν η ηλικιακή ομάδα των 35-59 και οι γυναίκες.
Με τον μισό χάρτη της Αυστρίας να βάφεται με σκούρο μπλε, όπως το χρώμα του FPÖ, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Ελευθερίας, Μάικλ Σνέτλιτζ είπε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της Αυστρίας έγραψαν ιστορία» μολονότι απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο σύμμαχος που θα αναζητήσει το FPÖ για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν και το FPÖ έχει λάβει στο παρελθόν μέρος σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το δεύτερο ÖVP έχει αρνηθεί κάθε συμμετοχή σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κικλ. Όπως έχει δηλώσει ο απερχόμενος καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, «είναι αδύνατο να σχηματίσουμε κυβέρνηση με κάποιον που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας».
Παράλληλα Σοσιαλιστές, Πράσινοι και το κόμμα Neos έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την άκρα δεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Συναγερμός για την Ευρώπη, λέει η Επιτροπή του Άουσβιτς
Η πρώτη νίκη κόμματος της άκρας δεξιάς σε εκλογική διαδικασία στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας σημαίνει «συναγερμό» για την Ευρώπη, έκρινε η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς χθες Κυριακή.
«Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων εκλογών στην Αυστρία, πάνω απ’ όλα η ενίσχυση της άκρας δεξιάς γύρω από τον Χέρμπερτ Κικλ και το FPÖ, προσθέτουν νέο κεφάλαιο που προκαλεί συναγερμό» στους «φόβους και στις ανησυχίες» που προϋπήρχαν, τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κρίστοφ Χόιμπνερ.
Η συλλογικότητα, αρμόδια για το μουσείο στο άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης των ναζί, πρόσθεσε πως εναποθέτει τις ελπίδες της στην «ενότητα των αυστριακών δημοκρατών».
Για το καλό της χώρας και της Ευρώπης, οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Ευρώπη πρέπει να ενωθούν, «να εναντιωθούν» την παράδοση «της ιστορίας στη λήθη» και «στην ιδεολογία των παλιών και νέων ακροδεξιών εξτρεμιστών».
Η επικράτηση του FPÖ, κόμματος που ίδρυσαν ναζί, με λόγο κατά των μεταναστών και κεντρικό σύνθημα «Οχυρό Αυστρία-Οχυρό Ευρώπη» ακολουθεί την ενίσχυση ακροδεξιών σχηματισμών στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Πώς είδε ο Τύπος το αποτέλεσμα
«Θρίαμβος του FPÖ: η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε (…) Η νίκη του είναι περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας», γράφει η εφημερίδα Kurier, ενώ η Der Standard αναφέρει ότι «ο Κικλ κέρδισε με ιστορικό τρόπο» και η Die Presse αναφέρεται σε «Θρίαμβο για τον Κικλ» και εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο «ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό». Η Kronen Zeitung περιγράφει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «αλλαγή εποχής» για το αυστριακό κοινοβούλιο.
Οι εκλογές στην Αυστρία καλύπτονται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ. Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι το ÖVP, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες εκτός του FPÖ, καθώς, ακόμη και με άλλον στην καγκελαρία, «οποιοδήποτε FPÖ είναι το κόμμα του Κικλ». Την ίδια ώρα, «πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μετά τον θρίαμβό του την Κυριακή, ο Χέρμπερτ Κικλ θα είναι έτοιμος να αποσυρθεί αμέσως και να αφήσει άλλους να καρπωθούν τη σοδειά του;», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι υπό τον Χέρμπερτ Κικλ το Κόμμα της Ελευθερίας ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο και δεν περιορίζεται μόνο στις ξενοφοβικές θέσεις, αλλά προσβάλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν κρύβει την εγγύτητά του με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Η Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου», ακόμη και αν το FPÖ δεν μπει στην καγκελαρία.
Πηγή: protothema.gr