Την τελευταία θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, ως προς την προοπτική προσλήψεων για το γ’ τρίμηνο του 2022, καταλαμβάνει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup, η οποία διενεργήθηκε διεθνώς με την συμμετοχή 40.353 εργοδοτών, η προοπτική προσλήψεων στην χώρα μας βρίσκεται στο -1%, από +19% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την πρώτη χώρα (Μεξικό) στο +51%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένεται σε 22 χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Σχεδόν επτά στους δέκα από τους συνολικά 515 Έλληνες εργοδότες, δηλώνουν πως είτε δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις (43%), είτε θα μειώσουν το προσωπικό (26%) και μόλις το 28% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Οι τομείς με τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων
Ο τομέας με τις υψηλότερες προθέσεις είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Επικοινωνία, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +23% κατά το προσεχές τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).
Ακολουθούν τα τραπεζικά, χρηματοοικονομικά, οι ασφάλειες και τα κτηματομεσιτικά ως ενιαίος κλάδος.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρωτογενής παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών, ενώ αμετάβλητα προβλέπονται τα δεδομένα για τις κατασκευές.
Οι τομείς με τις χαμηλότερες προθέσεις προσλήψεων
Πιο αδύναμη αγορά σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων αποτυπώνονται οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -50% και ακολουθούν:
Η βιομηχανία, το εμπόριο και οι μεταφορές, εκπαίδευση- υγεία και δημόσιος τομέας, εστίαση, ψυχαγωγία και ξενοδοχεία.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
- Το 60% των εργοδοτών δηλώνει ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 20% καμία.
- Ιδιαίτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων.
- Το υψηλότερο ποσοστό εργοδοτών (23%) αναφέρουν ότι πιο δύσκολη είναι η αναζήτηση ταλέντων στο Ανθρώπινο Δυναμικό ενώ ακολουθεί ο κλάδος της Πληροφορικής/Δεδομένων και της Βιομηχανίας/Παραγωγής.
Πηγή: workenter.gr