Στοιχεία σοκ από απόρρητα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. για το πως δρούσαν μέλη ΜΚΟ στη Λέσβο. Πως έκαναν… “πράκτορες” μετανάστες για να ενημερώνονται για τις θέσεις των ελληνικών πλοίων. Οι σχέσεις με “κλειστές” τουρκικές ιστοσελίδες και τα όσα βρέθηκαν και οδήγησαν στις 33 συλλήψεις.
Αποκαλυπτική ήταν τελικά η έρευνα της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Λέσβου, για τον ρόλο μελών συγκεκριμένων ΜΚΟ που κατηγορούνται ακόμα και για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας. Τα κλιμάκια της ΕΥΠ εντόπισαν κινήσεις που στρέφονταν ευθέως κατά της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, στην ογκώδη δικογραφία που έχει συναχτεί σε βάρος 33 μελών 4 ΜΚΟ με έδρα τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Νορβηγία, αναφέρονται στοιχεία αλλά και κινήσεις δυο συγκεκριμένων προσώπων, που είχαν μάλιστα άμεση πρόσβαση ακόμα και σε κλειστές τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, για τις οποίες χρειάζονται ειδικοί κωδικοί για να μπει ο χρήστης.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία που συνέταξαν βάση στοιχείων οι Ελληνικές Αρχές, αποσαφηνίζεται πλήρως ο ρόλος μιας υπηκόου Αυστρίας και μιας υπηκόου Νορβηγίας, οι οποίες τα τελευταία δυο χρόνια κατοικοεδρεύουν στα παράλια τις Τουρκίας και συντονίζουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.
Μάλιστα τα στοιχεία σε βάρος τους είναι συντριπτικά, ακόμα και για κατασκοπεία, καθώς στρατολογούσαν για τους σκοπούς τους μετανάστες που βρίσκονταν τόσο στα τουρκικά παράλια, όσο και στη Λέσβο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είχαν άμεση σύνδεση με τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία, οι δυο γυναίκες από την Αυστρία και την Νορβηγία, μέλη τις ίδιας ΜΚΟ, αντλούσαν πληροφορίες από κυβερνητικές τουρκικές ιστοσελίδες, ακόμα και «κλειστές», για τις οποίες ίσως είχαν υφαρπάξει τους κωδικούς, και ενημέρωναν άμεσα τους μετανάστες στα τουρκικά παράλια για τα σημεία όπου υπήρχε παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού, αλλά και της Frontex, ώστε να αναζητούν ασφαλείς θαλάσσιες διόδους προς τη Λέσβο.
Παράλληλα, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δυο κατηγορούμενες στρατολογούσαν μετανάστες στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι είχαν αποτύχει να περάσουν στα ελληνικά νησιά, λόγω της έντονης παρουσίας πλοίων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frtontex.
Σκοπός τους ήταν να αντλήσουν φωτογραφίες από τους μετανάστες, από ελληνικά πλοία, τις οποίες και έστελναν στην Λέσβο, στα μέλη των άλλων τριών ΜΚΟ που κατηγορούνται, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται ελλιμενισμένα ή σε θαλάσσια περιπολία. Και όχι μόνο αυτό.
Μέσω των μεταναστών που βρίσκονταν στα τουρκικά παράλια, οι δυο γυναίκες έρχονταν σε επαφή μ’ άλλους μετανάστες που είχαν καταφέρει να περάσουν στη Λέσβο. Μόλις κατάφερναν να αποκαταστήσουν επικοινωνία με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη, άγνωστο με τι αντάλλαγμα, τους έπειθαν να περνούν συχνά από το λιμάνι της πόλης και να φωτογραφίζουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Frontex, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις των πλοίων.
Χαρακτηριστική η περίπτωση δυο Αφγανών που είχαν στρατολογηθεί από τις ΜΚΟ και έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Ο «Μίτος της Αριάδνης» και το σκάφος της ΜΚΟ
Οι έρευνες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησαν σταδιακά από τις 23/05/2020 και κορυφώθηκαν με τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας, όπου πια άρχισαν να έρχονται στο φως σαφείς ενδείξεις εμπλοκής, όσων αφορά στην υποκίνηση του εμπρησμού του καταυλισμού από τις 4 ΜΚΟ.
Ωστόσο κομβική ημερομηνία για τις έρευνες ήταν η 5/09/2020, όταν πια αστυνομικοί της Ασφάλειας Λέσβου αλλά και Λιμενικοί, σε συνεννόηση με στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν ρεσάλτο σε σκάφος ελλιμενισμένο στην Μυτιλήνη, το οποίο είχε αγοράσει συγκεκριμένη ΜΚΟ με έδρα την Γερμανία και χρησιμοποιούνταν για… βοήθεια προς τους μετανάστες που έφθαναν στην Λέσβο.
Πριν γίνει το ρεσάλτο, Λιμενικοί που περιπολούσαν σε θαλάσσιες περιοχές που θεωρούνταν περάσματα μεταναστών, έκαναν συνεχώς αναφορές για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου πλοίου και του πληρώματός του για παρενόχληση στο έργο τους, ενώ παράλληλα ανέφεραν πως όταν ήταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις αποτροπής, οι ασύρματοι στα ελληνικά πλοία έπαιρναν φωτιά από παρεμβολές οι οποίες διαπιστώθηκε πως γίνονταν, είτε μέσω του ασυρμάτου του συγκεκριμένου σκάφους, είτε από τη Λέσβο, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας που αποτελεί και σύνδεσμο επικοινωνίας μεταναστών και μελών ΜΚΟ.
Μάλιστα μέσω ειδικού λογισμικού διαπιστώθηκαν ακόμα και υποκλοπές συνομιλιών των Λιμενικών, μέσω συγκεκριμένης ΜΚΟ που επίσης δραστηριοποιούνταν στην Λέσβο.
Έτσι και έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις έγινε το ρεσάλτο του Λιμενικού και της Ασφάλειας στο πλοίο όπου βρέθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την δράση των 33 ατόμων, όλοι τους μέλη των 4 ΜΚΟ που κατηγορούνται ακόμα και για κατασκοπεία και πρόκειται για 19 Γερμανούς, 2 Ελβετούς, μια Γαλλίδα, μια Βουλγάρα και μια Ισπανίδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρονται τα πειστήρια που βρέθηκαν στο πλοίο και συγκεκριμένα, κωδικοί μέσω των οποίων έδιναν από το επιχειρησιακό τηλέφωνο του πλοίου πληροφορίες στους μετανάστες στα τουρκικά παράλια, η στενή σχέση με συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ενημέρωναν άμεσα για τις κινήσεις Ελληνικών αλλά και πλοίων της FRONTEX μετανάστες στα τουρκικά παράλια, δεδομένα για τις μεταναστευτικές ροές, χάρτες με φυσικά λιμάνια σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, χάρτες με σημεία εκκίνησης μεταναστών από την Τουρκία, οδηγίες προς μετανάστες ώστε μέσω της ιστοσελίδας A.F. να έχουν άμεση πρόσβαση σε στίγματα καθοδήγησης τους προς τα φυσικά Λιμάνια της Λέσβου και παράλληλα άμεση επικοινωνία με τα μέλη των ΜΚΟ για την παροχή πληροφοριών.