Πρώτος σταθμός στη σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις όποιες οριστικές αποφάσεις, όμως, να λαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα με την αλλαγή του χρόνου και όταν θα υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.
Η Covid-19 μοιάζει να αποδυναμώνεται, με τα κρούσματα να βρίσκονται σε τριψήφιο, και χαμηλό για τρίτη στη σειρά ημέρα, αριθμό. Ωστόσο, η «μάχη» που διεξάγεται μέσα στις Εντατικές, με εκατοντάδες ακόμη ασθενείς διασωληνωμένους -467 έως χθες- και οι υψηλές ακόμη καταγραφές θανάτων κρατούν τη χώρα στην… κόψη του ξυραφιού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο του πιθανού ανοίγματος των σχολικών μονάδων. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Οι ειδικοί θεωρούν αρκετά πιθανό, εάν συνεχιστεί η υποχώρηση της επιδημίας, η επανεκκίνηση της εκπαίδευσης να έρθει μέσα στον Ιανουάριο, ακόμη και εάν δεν είναι στις 8/1, αλλά λίγο αργότερα, προς τα μέσα του μήνα.
«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία», εκτίμησε χθες (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, και εξήγησε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».
Θετικός στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά τις γιορτές εμφανίζεται ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Σε δηλώσεις του (Open TV) ανέφερε πως «θα δούμε τι συνέβη και αυτές τις μέρες. Δεν είδα εκτροπές, ακραίες καταστάσεις». Πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι «είμαστε στην έξοδο, στην αρχή της εξόδου του τούνελ».
Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν δύο μήνες σε καθεστώς lockdown, το οποίο ήταν πιο επώδυνο, καθώς η αλυσίδα μετάδοσης της Covid-19 αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 476 νέα κρούσματα, μια καταγραφή που εξακολουθεί να μην αποτυπώνει ακριβώς την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καθώς οι διαγνωστικοί έλεγχοι ακολουθούν… χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκαν 3.309 μοριακοί έλεγχοι και 4.030 rapid tests. Ο αριθμός των τεστ αναμένεται να αυξηθεί, μιας και μέχρι σήμερα οι έλεγχοι συνέπιπταν με ημέρες αργίες κατά τις οποίες ήταν κλειστά αρκετά εργαστήρια.
Η Αττική ξεπερνά πάλι τη Θεσσαλονίκη, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, όπως και η Δυτική Αττική. Πιο αναλυτικά, στην Αττική χθες εντοπίστηκαν συνολικά 190 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 91. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών κατέγραψε 36 νέα περιστατικά και ο Κεντρικός Τομέας 60 νέες διαγνώσεις. Ακολουθούν ο Πειραιάς με 26 μολύνσεις για τη χθεσινή ημέρα και ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 20 νέα περιστατικά. Από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο Εβρος, η Μαγνησία και η Λάρισα είναι οι περιοχές που σημείωσαν χθες διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ακολουθεί πολύ βραδύ ρυθμό μείωσης. Μέχρι χθες, συνολικά οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 467, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 66 θάνατοι – 4.672 ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Οι αριθμοί
- 476 κρούσματα χθες
- 20 εισαγόμενα
- 190 στην Αττική
- 90 στη Θεσσαλονίκη
- 931 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
- 66 θάνατοι χθες
- 672 θάνατοι συνολικά
- 467 διασωληνωμένοι
- 862 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου