Empisteutiko.gr
18.06.25 || 18:51
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη στο Βατικανό: Τι τρώνε οι Καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο – Οι κανόνες που εφαρμόζονται εδώ και 750 χρόνια

02.05.2025
in Κόσμος
Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη στο Βατικανό: Τι τρώνε οι Καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο – Οι κανόνες που εφαρμόζονται εδώ και 750 χρόνια
Share TweetShareEmail
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη σύγκληση του Κονκλάβιου, του σώματος των καρδινάλιων που θα αναλάβει να εκλέξει τον νέο Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.

Το πρωτόκολλο της εκλογής του Πάπα είναι πολύ αυστηρό με βασικό χαρακτηριστικό τα μέτρα ασφαλείας ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί με απόλυτα μυστικό τρόπο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαδικασία αυτή αποτελεί η σίτιση των καρδινάλιων και το πώς δεν θα χρησιμοποιηθεί το φαγητό ως όχημα παραβίασης του πρωτοκόλλου.

Όπως σημειώνει το BBC οι κανόνες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να τρώνε οι καρδινάλιοι, έχει καθοριστεί εδώ και 750 χρόνια προκειμένου να αποτραπεί η τοποθέτηση κρυφών μηνυμάτων σε κοτόπουλο, ραβιόλι και χαρτοπετσέτες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μαύρος καπνός από το Κονκλάβιο: Δεν βγήκε Πάπας μετά τις πρωινές συνεδριάσεις της δεύτερης μέρας

Μαύρος καπνός από το Κονκλάβιο: Δεν βγήκε Πάπας μετά τις πρωινές συνεδριάσεις της δεύτερης μέρας

08.05.2025
Ξεκινά το Κονκλάβιο στο Βατικανό: Οι 133 καρδινάλιοι κλειδώνονται στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν νέο Πάπα

Ξεκινά το Κονκλάβιο στο Βατικανό: Οι 133 καρδινάλιοι κλειδώνονται στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν νέο Πάπα

07.05.2025

Το βρετανικό μέσο θυμίζει, δε, ότι λίγο πριν από την τελευταία εκλογή Πάπα το 2013, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί από τους καρδινάλιους εντοπίστηκαν στο εστιατόριο Al Passetto di Borgo που βρίσκεται 200 μέτρα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Τα Κονκλάβια, όπως αυτό που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου με τη συμμετοχή 135 καρδινάλιων, είναι γνωστά για τον μυστικισμό τους. Οι καρδινάλιοι είναι κλειδωμένοι σε έναν κοινό χώρο, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος ή η έξοδος μηνυμάτων, εκτός από τον καπνό που σηματοδοτεί την επιτυχία της ψηφοφορίας.

Ιστορικά, το φαγητό αποτελεί πιθανό κίνδυνο: τα ραβιόλι ενός καρδινάλιου μπορεί να είναι γεμισμένα με ένα παράνομο μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας ή ένας καρδινάλιος μπορεί να μεταφέρει κρυφά μια ενημέρωση για την ψηφοφορία στον έξω κόσμο με μια βρώμικη χαρτοπετσέτα. Ωστόσο, η διαδικασία της κοινής σίτισηςείναι επίσης ένα από τα πλαίσια όπου μπορούν να γίνουν κρυφές διαπραγματεύσεις.

Η ιστορία

Ο κώδικας μυστικότητας του κονκλάβιου χρονολογείται από το 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ θέσπισε τους κανόνες που ακόμη και σήμερα καθορίζουν εν μέρει τον τρόπο διεξαγωγής των παπικών εκλογών.

Οι νέοι κανόνες του Πάπα Γρηγορίου Ι΄ περιλάμβαναν την απομόνωση του κονκλάβιου – ένας κανόνας που ισχύει ακόμη και σήμερα – και τον περιορισμό του φαγητού των καρδιναλίων. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς συναίνεση, οι καρδινάλιοι έλαβαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Μετά από οκτώ ημέρες, μόνο ψωμί και νερό. Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κανόνες αυτοί χαλάρωσαν από τον Κλήμη ΣΤ’, ο οποίος επέτρεψε γεύματα τριών πιάτων που περιλάμβαναν σούπα, ένα κύριο πιάτο με ψάρι, κρέας ή αυγά και επιδόρπιο, το οποίο μπορούσε να περιλαμβάνει τυρί ή φρούτα. Αν και ο περιορισμός της διατροφής δεν διατηρήθηκε, ο αυστηρός έλεγχος των κονκλάβιων παραμένει.

Η πιο λεπτομερής ιστορική περιγραφή της γαστρονομικής κουλτούρας των παπικών κονκλάβιων προέρχεται από τον Bartolomeo Scappi, τον πιο διάσημο σεφ της Αναγέννησης (και πιθανώς τον πρώτο διάσημο σεφ στον κόσμο), ο οποίος υπηρέτησε τους Πάπες Πίο IV και Πίο V. Το βιβλίο του Opera Dell’Arte del Cucinare (Η τέχνη της μαγειρικής) του 1570 – το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε από ενεργό σεφ – τον έκανε διάσημο. Σε αυτό, αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής του κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ΄, καθώς και την ακραία πρακτική της επιτήρησης που παραμένει μέχρι σήμερα.

Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη στο Βατικανό: Τι τρώνε οι Καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο - Οι κανόνες που εφαρμόζονται εδώ και 750 χρόνια
Γκραβούρα του 1605 για τον τρόπο προετοιμασίας και μεταφοράς του φαγητού στους καρδινάλιους του Κονκλάβιου

Σύμφωνα με τον Scappi, τα καθημερινά γεύματα των καρδιναλίων ετοιμάζονταν σε μια κοινόχρηστη κουζίνα από μάγειρες και σομελιέ. Αναφέρει ότι η κουζίνα ήταν ένας χώρος όπου μπορούσαν να ανταλλάσσονται παράνομα μηνύματα και σημειώνει ότι εκεί είχαν τοποθετηθεί φρουροί ειδικά για να το αποτρέψουν. Επομένως, δύο φορές την ημέρα, με σειρά που καθοριζόταν με κλήρωση, οι διαχειριστές έφερναν τελετουργικά το φαγητό. Αυτός ο «τροχός» ή περιστρεφόμενος δίσκος, ενσωματωμένος στον τοίχο, επέτρεπε να περνάει το φαγητό και το ποτό στους καρδινάλιους στην εσωτερική αίθουσα. Πριν περάσουν από τον τοίχο, το φαγητό και τα ποτά ελέγχονταν από δοκιμαστές για να βεβαιωθεί ότι δεν έκρυβαν παράνομα μηνύματα. Κάθε βήμα παρακολουθούνταν στενά από Ιταλούς και Ελβετούς φρουρούς.

Τα τρόφιμα ελέγχονταν αυστηρά και δεν επιτρεπόταν τίποτα που θα μπορούσε να κρύψει ένα μυστικό μήνυμα. Δεν επιτρέπονταν πίτες και ολόκληρα κοτόπουλα ενώ το κρασί και το νερό έπρεπε να σερβίρονται σε διαφανή ποτήρια, όχι σε αδιαφανή σκεύη με τις υφασμάτινες πετσέτες να ανοίγονται και να ελέγχονται προσεκτικά.

Αυτή η ρύθμιση είχε ως στόχο, αφενός, να εξασφαλίσει την πλήρη απομόνωση των καρδιναλίων και, αφετέρου, να κατευνάσει τις ανησυχίες για δηλητηρίαση. Άλλωστε, ειδικά κατά την Αναγέννηση, η παποσύνη ήταν μια πολύ ισχυρή πολιτική θέση

Πέρα από το αυστηρό πρωτόκολλο και τους περιορισμούς στα τρόφιμα, τα γεύματα που περιγράφει ο Σκάππι φαίνονται πλούσια και ισορροπημένα, με σαλάτα, φρούτα, αλλαντικά, κρασί και φρέσκο νερό. Ομοίως, περιγράφει άνετες διαμονές για τους καρδινάλιους. Ο καθένας είχε το δικό του μεγάλο κελί, διακοσμημένο με μετάξι και άφθονα επιπλωμένο με κρεβάτι, τραπέζι, ράφι για ρούχα, δύο σκαμπό, ένα δοχείο νυκτός και ένα βάζο με κλειδαριά, μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων. Σύμφωνα με τον Scappi, η υπηρεσία σε ένα παπικό κονκλάβιο της Αναγέννησης δεν ήταν κακή δουλειά – αρκεί να μην σε πείραζε η συνεχής παρακολούθηση.

Το φετινό μενού

Για το κονκλάβιο που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, οι καλόγριες της Domus Sanctae Marthae – της σύγχρονης κατοικίας όπου διαμένουν οι καρδινάλιοι κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους – θα ετοιμάσουν απλά πιάτα χαρακτηριστικά της Λάτσιο, της ιταλικής περιφέρειας που περιβάλλει το Βατικανό, και της γειτονικής Αμπρούτσο: μινεστρόνε, σπαγγέτι, αρροστιτσίνι (σουβλάκια αρνιού) και βραστά λαχανικά.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από τα κονκλάβια της Αναγέννησης, όπου τα γεύματα ετοιμάζονταν από κοσμικούς υπηρέτες που λειτουργούσαν υπό αυστηρό πρωτόκολλο και στενή φρούρηση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η διαδικασία ελέγχεται στενά, ώστε να μην διαρρεύσει καμία πληροφορία.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα τρόφιμα (συγκεκριμένα τα ολόκληρα κοτόπουλα) να περιέχουν κυριολεκτικά μυστικά μηνύματα έχουν εξασθενήσει. Τώρα, το θέμα που απασχολεί είναι η παράνομη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Έτσι, ενώ το Βατικανό σαρώνεται για κρυμμένες ηλεκτρονικές συσκευές εν όψει της επικείμενης σύγκλησης του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι θα κάνουν τις προσωπικές τους προετοιμασίες, θα βγουν στη Ρώμη για να απολαύσουν ένα ή δύο αγαπημένα πιάτα, αναρωτώμενοι ίσως αν θα είναι το τελευταίο τους δείπνο πριν γίνουν πάπες.

Πηγή: protothema.gr
Tags: ΚΟΝΚΛΑΒΙΟΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣΤΡΟΦΙΜΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πώς θα μπορούσε ο Τραμπ να πλήξει το Ιράν: Βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και δύο αεροπλανοφόρα
Επιλογές Συντακτών

Πώς θα μπορούσε ο Τραμπ να πλήξει το Ιράν: Βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και δύο αεροπλανοφόρα

18.06.2025
Πυρηνικός εφιάλτης: Θα μπορούσαν τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν να απελευθερώσουν ραδιενέργεια ;
Επιλογές Συντακτών

Πυρηνικός εφιάλτης: Θα μπορούσαν τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν να απελευθερώσουν ραδιενέργεια ;

18.06.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Με εγκαύματα και μελανιές σε όλο του το σώμα έφτασε το 4χρονο κοριτσάκι στο «Παίδων» – Η ιατροδικαστική θα ρίξει «φως» στην υπόθεση

Ρέθυμνο: Καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε 45χρονη – Η οικογένεια το έμαθε 20 μέρες μετά

07.06.2025
Βόλος: Πρόστιμο μαμούθ 120.000 ευρώ σε 75χρονη, που πέταξε σε κάδο απορριμάτων τέσσερα γατάκια

Μυστήριο στην Τερψιθέα Λάρισας: Εξαφανίστηκαν ξαφνικά όλες οι γάτες στο χωριό

14.01.2024

Τροχαίο στη Βουλή: Βίντεο δείχνει την στιγμή της σύγκρουσης

19.03.2021

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025
Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

24.05.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved