Διαδήλωση οργανώθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες στο,ν Καρά Τεπέ της Λέσβου. Παιδιά και γυναίκες-αιτούσες άσυλο έχουν μπει στην πρώτη γραμμή.
Η διαδήλωση γίνεται στο ύψος του μπλόκου της Αστυνομίας επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, που εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών και προσφύγων στην πόλη. Έτσι οι μετανάστες παραμένουν στο δρόμο και στους παρόδιους χώρους για έκτη συνεχή μέρα.
Οι διαδηλωτές, κυρίως Αφγανοί, φωνάζουν «Αζαντί -Αζαντί» («ελευθερία» στα αφγανικά) και ζητούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αρνούμενοι να μετακινηθούν στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας στο γειτονικό πεδίο βολής.
Την ίδια ώρα, περίπου 300 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε αυτή τη νέα δομή και βρίσκονται στις σκηνές τους. Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους, ότι το να παραμένουν στο δρόμο δεν τους οδηγεί πουθενά. Εκείνοι, θεωρούν ότι αν παραμείνουν στο δρόμο και καταφέρουν να φτάσουν στο λιμάνι, θα ασκήσουν μια μορφή πίεσης…
Πέτσας: Θα υπάρξει μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
“Είναι προφανές – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη – πως για τα όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι. Ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί. Κινηθήκαμε άμεσα αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Δώσαμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και βεβαίως τη στέγαση. Και μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Στο οποίο εισέρχονται οι ωφελούμενοι αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR). Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους”.
Αυτά είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας για το θέμα της Μόριας. Επανέλαβε ακόμη πως «όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής. Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη”.
Πηγή: newsit.gr