Kαθηγητής αρχαίας ελληνικής ιστορίας απάντησε σε ερωτήσεις χρηστών του Χ (Twitter), μεταξύ των οποίων ήταν και μια για την ηλικία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
To Wired ζήτησε από τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Dartmouth College, Πολ Κρίστενσεν να απαντήσει σε ερωτήσεις που έκαναν χρήστες του Χ (Twitter) για την Αρχαία Ελλάδα.
Ο συντονιστής διεθνούς ομάδας με περισσότερους από 40 μελετητές που εργάζονται σε μια οκτάτομη ιστορία της Ελλάδας μεταξύ του περ. 750 και γ. 480 π.Χ., με τίτλο «The Oxford History of the Archaic Greek World» και συγγραφέας τριών βιβλίων για τον αρχαίο ελληνικό αθλητισμό, έκανε ουσιαστικά ένα σύντομο μάθημα ελληνικής ιστορίας.
Μιλάει για την ακρίβεια της ταινίας «Οι 300», αυτήν του Αγάλματος της Αθηνάς στο video game Assassin’s Creed, τον καλύτερο φιλόσοφο, πώς οι Αρχαίοι Έλληνες εξέλεγαν τους ηγέτες τους, τι ακριβώς έδωσαν στον κόσμο, τους Ολύμπιους Θεούς, τη διατροφή, τον εξοστρακισμό και τη δομή των ρομαντικών/σεξουαλικών σχέσεων.
Απάντησε και στην ερώτηση του @Gio_Hancho «αν ο Μεγάλος Αλέξανδρος ήταν τόσο μεγάλος, γιατί πέθανε στα 32».
Ο ειδικός εξήγησε ότι «ο Αλέξανδρος ήταν όντως μεγάλος και δεν είμαι σίγουρος πως μπορούμε να κάνουμε πλάκα μαζί του, που πέθανε στα 32. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να επιλέξει!
Άρχισε να μετέχει σε μεγάλες μάχες πολύ νωρίς στη ζωή του, από την ηλικία των 16 ετών. Έως τα 32 είχε τραυματιστεί δεκάδες φορές, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.
Όπως πολλοί Μακεδόνες, πέρασε πολύ χρόνο πίνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Όταν πέθανε από ελονοσία, πέρασε τις 3 με τέσσερις τελευταίες ημέρες της ζωής του πίνοντας πολύ αλκοόλ. Συν τα επαναλαμβανόμενα τραύματα του και την ελονοσία, μπορείτε να καταλάβετε γιατί πέθανε νέος».
Kάποιοι από τους τραυματισμούς τους Μεγάλου Αλεξάνδρου
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 αφορούσε το τραύμα που του προκάλεσε τόξο που καρφώθηκε στον πνεύμονα του, με τον ηγέτη να το ‘κουβαλάει’ έως το θάνατο του.
Σε προηγούμενη μάχη, κατά την πολιορκία της Κυρόπολης χτυπήθηκε από πέτρα στο λαιμό και/ή πιθανώς στο κεφάλι. Χρειάστηκε δυο μήνες για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Έρευνα αναφέρει πως όταν ξαναβρήκε όλες τις αισθήσεις του, συνέχισε να αγωνίζεται παρόλο που ήταν εμφανώς αποδυναμωμένος και δυσκολευόταν να μιλήσει, κάτι που κράτησε για μήνες.
«Ήταν αδύναμος, δεν μπορούσε να καβαλήσει το άλογο του και ένιωθε έντονο πόνο στην περιοχή του χτυπήματος. Το σημαντικότερο όμως, πρόβλημα ήταν η δυσκολία στην ομιλία: η φωνή του ήταν ασταθής, έκανε συχνές παύσεις και η ομιλία του δεν γινόταν εύκολα αντιληπτός από τους άλλους.
Η διαταραχή της ομιλίας του φαινόταν να συνεχίστηκε για περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς και με βάση τους χρονολογικούς υπολογισμούς των μαχών που ακολούθησαν αυτό το γεγονός.
Στο μεταξύ, μέχρι να συνέλθει πλήρως ο Μέγας Αλέξανδρος, μιλούσε δυνατά, πέρα από τη δυσκολία στην άρθρωση του λόγου, φοβούμενος ότι η σταθερή φωνή του θα προκαλούσε κατάρρευση της πληγής που πιθανότατα επουλώθηκε πολύ αργά».