Ένα μικρό μουσείο ή για την ακρίβεια έναν μικρό εκθεσιακό χώρο για τα πολύτιμα ανασκαφικά ευρήματα του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης σχεδιάζει να αναγείρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.
Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το κτηριολογικό πρόγραμμα του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος θα φιλοξενήσει κάποια από τα εκθέματα της ανασκαφής, όπως είναι τα φτερά από τις σφίγγες, το κεφάλι της μιας σφίγγας, η θύρα του ταφικού θαλάμου, η γραπτή ζωφόρος του προθάλαμου και πλήθος άλλων μικρότερων ευρημάτων, θραύσματα ή στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να επανατοποθετηθούν στο μνημείο.
«Εμείς δεν το λέμε μουσείο, προτείνουμε να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος. Θα είναι ένα κτίσμα συνολικής έκτασης περίπου 850 τ.μ. που θα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο θα βρίσκονται τα εκθέματα και στο δεύτερο θα προσφέρεται μια ψηφιακή ξενάγηση στο ταφικό μνημείο, μια εικονική περιήγηση, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία», λέει στη Voria, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου.
Το μουσείο θα γίνει κοντά στον τύμβο και θα φιλοξενεί ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο πολυτελές μνημειακό οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε το 2013 και μέσα από την σε live μετάδοση ανασκαφική δραστηριότητα έφερε στο φως το ταφικό σύνολο, ενώ παράλληλα εξέθρεψε ελπίδες και γέννησε θεωρίες για τον ένοικο του τάφου. Από τον Μεγαλέξανδρο ως τη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου), αλλά κι ως τον στενό του φίλο Ηφαιστίωνα -ο θάνατος του οποίου βύθισε στην κατάθλιψη τον Μακεδονία στρατηλάτη- ο τύμβος Καστά θέριεψε συγκρούσεις κι αντεγκλήσεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ο ένοικός του παραμένει άγνωστος ακόμη. Ως πιο πιθανό φαντάζει να πρόκειται για έναν αρχαίο οικογενειακό τάφο, επιφανών μελών της τότε κοινωνίας της Αμφίπολης.
Άλλωστε η εποχή που κατασκευάζεται είναι αυτή κατά την οποίο επέστρεφαν στην Αμφίπολη στρατιωτικοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνοντας μαζί τους μεγάλο πλούτο από τις εκστρατείες στις οποίες συμμετείχαν και ήθελαν να τον επιδείξουν. Ίσως πάλι και να ανήκει σε κάποιον εταίρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά αυτό θα πάρει καιρό ακόμη για να απαντηθεί.
Αυτό που πέρα από κάθε αμφιβολία έχει λυθεί πάντως είναι η χρονολόγηση του μνημείου, καθώς αυτό τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. (περί το 325-300 π.Χ.), είναι δηλαδή ελληνιστικό, όπως έχει αποδειχθεί και με τη μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα-14.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής, Μιχάλη Λεφαντζή, ο τύμβος Καστά είναι «ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, ένας τεράστιος τύμβος ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη κλίμακα της Μεσογείου, είναι ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- ελληνιστικός τύμβος».