Καζάνι που βράζει παραμένει η Αλβανία, με τον «πόλεμο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα και τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο πρώτος αντιτίθεται στην απόφαση αναβολής των δημοτικών εκλογών που θα γίνονταν στην Αλβανία στις 30 Ιουνίου και ετοιμάζεται να κάνει πράξη την απειλή του: να επιχειρήσει να καθαιρέσει τον πρόεδρο της χώρας.
Ο Ιλίρ Μέτα, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και το κλίμα έντασης στην Αλβανία, ανακοίνωσε το Σάββατο την απόφασή του να αναβληθούν οι εκλογές. Το πρωί της Δευτέρας (10.06.2019) έκανε κι ένα… σόου, υπογράφοντας σε ζωντανή σύνδεση το διάταγμα για την αναβολή των εκλογών στην Αλβανία.
Επανέλαβε ότι με την απόφασή του αυτή θέλει να πετύχει την εκτόνωση της έντασης στη χώρα. Κάνοντας μακροσκελή αναφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών, είπε πως αποτελεί την καλύτερη συνταγματικήλύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.
Και αφού υπέγραψε το διάταγμα, ο Ιλίρ Μέτα σχημάτισε με τα χέρια του στον αετό της «Μεγάλης Αλβανίας» (σ.σ. στο τέλος του παρακάτω video) και αποχώρησε.
«Θα σε καθαιρέσουμε»
Η απάντηση της κυβέρνησης Ράμα δεν άργησε. Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελίσα Σπιροπάλι ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη τη Βουλή με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.
Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην Αλβανία. Ο Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε τον Ιλίρ Μέτα πως η κυβέρνηση διαθέτει τις ψήφους που χρειάζονται για να τον ρίξει και πως σε αυτό έχει την (σιωπηρή) συναίνεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής.
Κατά τον ίδιο, με μια διαδικασία αστραπή η κυβέρνηση θα διορίσει νέο πρόεδρο, ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου«αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Ράμα χρειάζεται 94 ψήφους για να μπορέσει να καθαιρέσει τον πρόεδρο της χώρας. Υποστηρίζει πως τις έχει. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και ο Μέτα απομακρυνθεί από την προεδρία, στη θέση του θα οριστεί νέος πρόεδρος που θα αναλάβει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο.
Με πληροφορίες και από himara.gr