Οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αλλαγή στρατηγικής αφού η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συντηρήσει το όλο ζήτημα για πολύ καιρό και να ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Ο πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στον ALPHA δίνει το σήμα ότι παίρνει πάνω του όλη την υπόθεση και τα βάζει όλα πάνω στο τραπέζι με την διαβεβαίωση ότι «όλες οι ευθύνες θα αποδοθούν» και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι ύποπτο στα φορτία.
Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να βιώνει τα Τέμπη ως μία ανοικτή πληγή, προανήγγειλε ότι αν διαπιστωθούν ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε προανακριτική επιτροπή.
«Πιστεύω ότι οι πολίτες που βρέθηκαν σε όλα τα σημεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και νομίζω ότι σε αυτές τις διαδηλώσεις συγκεντρώθηκαν και πολίτες που στηρίζουν και τη δική μας παράταξη. Νομίζω ότι ζητούσαν τρία πράγματα. Να μάθουμε την αλήθεια. Ακριβώς τι έχει συμβεί. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και τρίτον να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», είπε ακόμα κάνοντας την αυτοκριτική του:
«Προφανώς με αυτά που γνωρίζω σήμερα δεν θα έλεγα τότε αυτό το οποίο είπα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η «Hellenic Train που έχει την ευθύνη οφείλει να λογοδοτήσει και ποινικά και πολιτικά».
«Νομίζω ότι ο κόσμος βγήκε στο δρόμο σοκαρισμένος από το ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο δεν είναι καινούριο, είναι μέρος της δικογραφίας. Ίσως κάποιοι θα έπρεπε να σκεφτούν και τον πόνο των γονέων. Δεν μπορώ να το διανοηθώ τον γονιό να ακούει τη φωνή του παιδιού του δημόσια. (…) Σίγουρα υπήρχαν άνθρωποι που πέθαναν πάνω στο τρένο όχι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Το πόσοι είναι δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και γι’ αυτό η γενεσιουργός αιτία της φωτιάς έχει σημασία», τόνισε αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες:
«Κύριε Σρόιτερ, εγώ έχω εδώ πέρα το πόρισμα της πυροσβεστικής. Το πρώτο πόρισμα της πυροσβεστικής. Έχω εδώ πέρα όμως κυρίως την απάντηση της Hellenic Train. Aν αποδειχθεί τελικά ότι αυτή η αμαξοστοιχία (…) Η Hellenic Train που έχει την ευθύνη οφείλει να λογοδοτήσει και ποινικά και πολιτικά. Διότι η Hellenic Train ήταν που διαβεβαίωνε το ελληνικό κοινοβούλιο (…). Άμα με ρωτάτε λοιπόν αν έχω μετανιώσει ή αν έκανα λάθος προφανώς με αυτά που γνωρίζω σήμερα δεν θα έλεγα τότε αυτό το οποίο είπα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλη ερώτηση αν προκατάβαλε τη Δικαιοσύνη απάντησε «σε καμία περίπτωση» και πως εκείνη την στιγμή αυτές ήταν οι πληροφορίες. «Να προκαταλάβω την Δικαιοσύνη με ποιον τρόπο; Λέγοντας την άποψη την οποία μου είχαν μεταφέρει εκείνη τη στιγμή για το τι υπήρχε, τι δεν υπήρχε στο τρένο; Και ξέρετε, εδώ πλανάται μια βαριά κατηγορία, την οποία θέλω να την απορρίψω με τρόπο έντονο, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως γονιός.
Γιατί, ξέρετε, τα ερωτήματα αυτά τα οποία συζητήσαμε στην αρχή, τα ίδια τα παιδιά μου μου τα κάνουν: Τι έγινε με αυτή την υπόθεση; Μετέφερε κάτι το τραίνο; Πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει αυτή η δίκη;
Κατά συνέπεια, η ιδέα και μόνο ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, τη στιγμή που πήγε στον τόπο του δυστυχήματος και είδε αυτή την τραγική σκηνή, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν το μόνο μέλημα μας εκείνη την στιγμή ήταν πρώτα να σώσουμε τους τραυματίες και αμέσως μετά -θυμάστε την πίεση των ημερών- να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε και να επιστρέψουμε τις σορούς ή ό,τι έμενε από τις σορούς στους συγγενείς, ότι το μέλημά μου εκείνη την ώρα ήταν να κάνω κάποιου είδους συγκάλυψη για να μπορέσω ενδεχομένως να συγκαλύψω ποιους;», ανέφερε.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν του ετέθη το ερώτημα αν θεωρεί ότι έπρεπε ή πρέπει να παραιτηθεί όπως έκανε ο ομόλογός του στη Σερβία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όχι, δεν θεωρώ ότι έπρεπε να υποβάλω την παραίτησή μου. Ο υπουργός παραιτήθηκε. Εγώ ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Ο ελληνικός λαός θα με κρίνει συνολικά στο τέλος της τετραετίας αξιολογώντας συνολικά».
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του θέλησε να προλάβει τα χτυπήματα της αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη δήλωση που είχε κάνει δύο εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, με την οποία απέκλειε κατηγορηματικά να υπάρχει ύποπτο φορτίο στο εμπορικό τρένο. «Αυτά ξέραμε, αυτά είπαμε. Αυτό που φάνταζε τότε απίθανο σενάριο, μπορεί να είναι τώρα πιθανό».
Για το υλικό που σβήστηκε από τις κάμερες της φόρτωσης αυτού του τρένου, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει διευκολύνει την ανάκριση σε όλα τα ζητήματα. «Γιατί νομίζετε ότι η αστυνομία δεν εμπλέκεται; Όταν πηγαίνει ένα βίντεο, ποιος σας είπε ότι δεν έχουν πάει βίντεο; Και μπορεί να πάει ένα βίντεο οποιοδήποτε και θα πάει και σε ταυτοποίηση στην αστυνομία.
Βεβαίως και έχει εμπλακεί η αστυνομία σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορώ να μιλήσω δημόσια για αυτά, το καταλαβαίνετε. Βεβαίως και εμπλέκεται η αστυνομία. Και πράγματι γεννά κάποια ερωτηματικά. Και θα ήλπιζα πράγματι και δεν το ξέρω στον φάκελο του εφέτη ανακριτή να υπήρχε επιτέλους ένα βίντεο από αυτό το τρένο για να βλέπαμε στο κάτω-κάτω της γραφής αν στα ανοιχτά βαγόνια μετέφερε λαμαρίνες ή και κάτι άλλο», ανέφερε.
Και συνέχισε πως αν έγινε κάτι επιχειρησιακά λάθος θα το κρίνει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής. «Οι αποφάσεις πάρθηκαν με κριτήρια επιχειρησιακά στο πεδίο. Κάθε ατύχημα είναι διαφορετικό. Αν κάτι έγινε λάθος και ο εφέτης ανακριτής και ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες θα το κάνει», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν αποδειχθεί ότι στο τρένο υπήρχε κάτι παράνομο και εύφλεκτο τι θα κάνει η κυβέρνηση, απάντησε: «Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα να εξασφαλίσω ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση δυστυχώς. Επειδή το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Αν αυτό που λέτε είναι ακριβές, και ένας να υπήρχε να πέθανε ενώ θα μπορούσε να ζει, θα κάνω αυτό που σας είπα».