Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα θητεία, η οποία σχεδιάζεται με βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις Ε.Δ. και τη νέα δομή τους, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο προσαρμοζόμενη στις ελληνικές ανάγκες και στην ελληνική πραγματικότητα.
Η νέου τύπου θητεία θα προβλέπει και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, εισάγοντας έτσι μια μεγάλη καινοτομία, θα προβλέπει διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, ενώ ο χρόνος στράτευσης θα παραμείνει στους 12 μήνες, πιθανόν με μια μικρή μείωση εάν αυτό κριθεί εφικτό.
Η νέα θητεία θα είναι πιθανότατα το τελικό στάδιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν περιορίζεται μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι λόγοι βεβαίως που υποχρεώνουν τον Ν. Δένδια να προωθήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι άλλοι από τη «σκουριασμένη» και «γραφειοκρατική» δομή και συγκρότηση των Ε.Δ., σε μια εποχή όπου οι απειλές ασφαλείας έχουν γίνει σύνθετες και πολυπαραγοντικές, όπως αποδεικνύουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Θερμό επεισόδιο
Οι εκτιμήσεις του ΥΕΘΑ σε σχέση με την Τουρκία έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις. Εκτιμάται ότι ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης δεν επιθυμεί μια σύγκρουση με την Ελλάδα, η οποία όμως θα μπορούσε να προκληθεί από ένα ατύχημα στον αέρα ή τη θάλασσα. Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν το… ατύχημα. Η περίοδος διακοπής των παραβιάσεων και υπερπτήσεων είναι σημαντική, όμως είναι επίσης σαφές ότι ο αναθεωρητισμός, ο οποίος εκφράστηκε και με τη «Γαλάζια Πατρίδα», που κάποτε διατυπωνόταν από περιθωριακούς Τούρκους αξιωματικούς αποτελεί πλέον εθνική πολιτική στην Τουρκία. Και το μεγάλο εμπόδιο στον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι η Ελλάδα. Καθώς ο Τούρκος ηγέτης, όπως όλα δείχνουν, διανύει την τελευταία θητεία του ως πρόεδρος της χώρας, η διαδοχή του θα είναι μια διαδικασία δύσκολη, που θα αφορά και την ίδια την ταυτότητα της Τουρκίας. Και σε μια τέτοια ρευστή περίοδο η εξαγωγή εντάσεων όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αντιθέτως θεωρείται πολύ πιθανή.
Και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη αποκαθιστώντας την αποτρεπτική ισχύ της όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρές, αλλά ο Ν. Δένδιας επιμένει στους συνομιλητές του ότι την κρίσιμη στιγμή θα «είμαστε μόνοι μας» – και δείχνει και προς την πλευρά των ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει αλλαγή στον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά και προς το Παρίσι, όπου η επανεκλογή Μακρόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πλάνο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Ν. Δένδιας περιλαμβάνει τη συνολική αλλαγή της δομής των Ε.Δ., το οικιστικό πρόγραμμα για τα στελέχη τους και τη νέου τύπου θητεία, ενώ τα εξοπλιστικά είναι διαρκώς στην ατζέντα, με στόχο όμως έναν μακροπρόθεσμο -τουλάχιστον δεκαετή- σχεδιασμό.
Το οικιστικό πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 700 κατοικιών, κυρίως σε νησιά, που θα δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στα στελέχη των Ε.Δ., που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές για την ενοικίαση στέγης στα νησιά που υπηρετούν.