Το νερό δεν βρήκε φυσική διέξοδο και πλημμύρισε δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες και ρυάκια όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παραδόθηκαν από την Πολιτεία οι αναβαθμισμένες υποδομές στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το έργο εγκαινιάστηκε υπό τη σκιά αντιδράσεων για τη τσιμεντένια κατασκευή, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού.
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν τις νέες υποδομές να έχουν πλημμυρίσει λόγω της κακοκαιρίας, με χρήστες του διαδικτύου να σχολιάζουν πως θα έπρεπε να υπάρχει υποδομή για παροχέτευση των νερών.
Η παρακάτω εικόνα προκαλεί εύλογες απορίες.
Το περιστατικό καυτηρίασε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, απευθυνόμενος προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο κ. Κάτσης στην τοποθέτησή του δήλωσε πως “για πρώτη φορά στα χρονικά πλημμύρισε η Ακρόπολη. Συγχαρητήρια για το μη διαπερατό τσιμέντο μεγάλης έκτασης που ρίξατε στην Ακρόπολη, πολλά μπράβο που δεν είχατε προβλέψει παροχέτευση των ομβρίων υδάτων. Τα βίντεο είναι ένα μνημείο αποτυχίας που θα σας συντροφεύει για πάντα”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάσε ακόμη πως είναι ειρωνικό να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, την ημέρα που ψηφίζεται στη βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, και τη μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Θυμίζουμε πως το αρμόδιο υπουργείο είχε απαντήσει για τις τσιμεντένιες διαδρομές στην Ακρόπολη, μετά την κριτική που ασκήθηκε:
“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.
Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με τον χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση”.