Empisteutiko.gr
02.05.26 || 11:00
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

O Τραμπ κλιμακώνει την κόντρα με τον Μερτς και αποσύρει 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία: Τι σημαίνει για ΝΑΤΟ και Ευρώπη

02.05.2026
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Τι σημαίνει η νίκη Μερτς για την Ευρώπη -Τι θα κάνει με μεταναστευτικό, Ουκρανία, πυρηνικά
Share TweetShareEmail
Σε κλιμάκωση της κόντρας του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ανακοινώνει ότι θα αποσύρει περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς από τη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή περίπου το 15% των δυνάμεων που είναι παρούσες στη χώρα.

«Προβλέπουμε ότι η απόσυρση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Σον Παρνέλ. Περισσότεροι από 36.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2025.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη Γερμανία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μετά τα σχόλια του Μερτς που τον εξόργισαν ότι «οι Αμερικανοί προφανώς δεν έχουν καμία στρατηγική» στο Ιράν και ότι η Τεχεράνη «ταπεινώνει» τη ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη.

«Πιστεύει ότι δεν πειράζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν ξέρει τι λέει», απάντησε ο Τραμπ την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Προβληματισμός στην Αθήνα για τη νέα αμερικανική πολιτική και τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Πούτιν σε Τραμπ: Έτοιμος να κηρύξω εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης

29.04.2026
Τραμπ στο Νταβός: Θα βοηθήσω το ΝΑΤΟ να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «και το μόνο που ζητώ είναι ένα κομμάτι πάγου»

«Είσαι απαίσια, ντροπή σου» – Εκρηκτική συνέντευξη Τραμπ στο CBS:Επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο

27.04.2026

Την επομένη ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι η Ουάσινγκτον «έχει αρχίσει να μελετά και να εξετάζει την πιθανή μείωση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γερμανία. «Μια απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα», είχε υποσχεθεί.

«Ανεκτίμητο δώρο για τον Πούτιν»

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές επέκριναν χθες την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι με τους συμμάχους μας, όχι να σαμποτάρουμε τα συμφέροντα ασφαλείας ο ένας του άλλου για μικροπρεπείς κακίες», δήλωσε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν. Ο συνάδελφός της Τζακ Ριντ κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να αναιρέσει αυτήν την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος».

«Η μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στην Ευρώπη σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται αδιάκοπα στην Ουκρανία και να παρενοχλούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις προς τους συμμάχους μας εξαρτώνται από τη διάθεση του προέδρου», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

Oι επιπτώσεις στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ

Η απόσυρση 5.000 στρατιωτών αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά η μεταφορά τραυματιών από τον πόλεμο στο Ιράν στη Γερμανία δεν αναμένεται να επηρεαστεί, καθώς η βάση του Λάντσμπουλ παραμένει το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ εκτός χώρας.

Η απόσυρση στρατευμάτων είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής του Τραμπ να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, κατακρίνοντας τα μέλη του για την έλλειψη επενδύσεων στις ένοπλες δυνάμεις και την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την ευρύτερη στρατηγική του να επανατοποθετήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στις περιοχές Ινδο-Ειρηνικού και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές που επικαλείται η Bild, η απόσυρση είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο κύριος λόγος: Οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δαπανούν περισσότερα για τις δικές τους στρατιωτικές δυνατότητες και αυξάνουν το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών τους.

Ιταλία και Ισπανία

Εξάλλου, επίσης χθες, ο Τραμπ καταφέρθηκε και εμμέσως εναντίον της Γερμανίας και τις σημαντικές εξαγωγές αυτοκινήτων της χώρας, ανακοινώνοντας ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ στο 25% «την επόμενη εβδομάδα».

Ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα θυμωμένος με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ επειδή δεν είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν επιμελειτιακά ή στρατιωτικά στην ισραηλινοαμερικανική επίθεση κατά του Ιράν ή στην ασφάλεια του στρατηγικού Στενού του Ορμούζ, το οποίο ουσιαστικά έχει αποκλείσει η Τεχεράνη.

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων ο Ρεπουμπλικάνος έχει αυξήσει τις επικρίσεις του εις βάρος των Ευρωπαίων, κατηγορώντας τους ότι δεν δεσμεύονται στην ίδια τους την άμυνας και το ΝΑΤΟ και ότι εξαρτώνται υπερβολικά από την αμερικανική στρατιωτική προστασία. Τακτικά επισείει την απειλή της αποδέσμευσης των ΗΠΑ.

Εκτός από τη Γερμανία ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εξετάζει επίσης τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Ίσως, θα το κάνω αναμφίβολα. Γιατί δεν θα έπρεπε;», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά για το ενδεχόμενο. «Η Ιταλία δεν προσέφερε καμία βοήθεια και η Ισπανία είναι φρικτή, απολύτως φρικτή», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα τέλη του 2025 στάθμευαν στην Ιταλία 12.662 Αμερικανοί στρατιώτες και στην Ισπανία 3.814, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση.

Η ΕΕ τόνισε την Πέμπτη ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη «εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεών τους»

Tags: ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Αρνιακός για Μεγάλη Εβδομάδα: Σε ποιες περιοχές περιμένουμε βροχές και καταιγίδες
Επιλογές Συντακτών

Καιρός: Νέα πτώση της θερμοκρασίας – Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές

02.05.2026
The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ νοσηλεύεται χωρίς τις αισθήσεις του εδώ και εβδομάδες – Δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει
Κόσμος

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Χάρτινες τίγρεις οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να υπερασπιστούν ούτε τις βάσεις τους

01.05.2026

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Χαλκίδα: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς που δούλευε ο 46χρονος ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία

Τραγικός θάνατος επιχειρηματία από το Βόλο εν ώρα εργασίας – Έπεσε στο κενό από ύψος 18 μέτρων

27.08.2023
Φωτιά στον Μαραθώνα – Καίει δίπλα στον αστικό ιστό

Φωτιά στον Μαραθώνα – Καίει δίπλα στον αστικό ιστό

16.06.2025
Θεσσαλονίκη: Πάτησε την 21χρονη δύο φορές με το ΙΧ – Σκηνές τρόμου στην Εγνατία

Θεσσαλονίκη: Πάτησε την 21χρονη δύο φορές με το ΙΧ – Σκηνές τρόμου στην Εγνατία

22.11.2022

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved