Empisteutiko.gr
24.03.26 || 19:01
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Ένα βήμα πριν από την άμεση συμμετοχή στον πόλεμο Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ μετά τις επιθέσεις του Ιράν

24.03.2026
in Κόσμος
Ένα βήμα πριν από την άμεση συμμετοχή στον πόλεμο Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ μετά τις επιθέσεις του Ιράν
Share TweetShareEmail

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο κινούνται σταδιακά προς την κατεύθυνση συμμετοχής στη σύγκρουση με το Ιράν, υιοθετώντας σκληρότερη στάση μετά τις επίμονες επιθέσεις που έχουν διαταράξει τις οικονομίες τους και δημιουργούν τον κίνδυνο να αποκτήσει η Τεχεράνη μακροπρόθεσμη επιρροή στα Στενά του Ορμούζ.

Οι πρόσφατες κινήσεις ενισχύουν τη δυνατότητα των ΗΠΑ να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και ανοίγουν ένα νέο μέτωπο πίεσης στα οικονομικά του Ιράν. Ωστόσο, δεν φτάνουν ακόμη στο σημείο της ανοιχτής στρατιωτικής εμπλοκής των χωρών του Κόλπου, ένα όριο που οι ηγεσίες τους επιθυμούσαν να μην ξεπεράσουν, αν και η πίεση αυξάνεται καθώς το Ιράν απειλεί να ενισχύσει την επιρροή του στην ενεργειακά πλούσια περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε πρόσφατα να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Κινγκ Φαχντ στη δυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν την απόφαση, όπως τονίζει η Wall Street Journal. Το βασίλειο είχε δηλώσει πριν από την έναρξη των συγκρούσεων ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση των εγκαταστάσεων ή του εναέριου χώρου του για επιθέσεις κατά του Ιράν, σε μια προσπάθεια να παραμείνει εκτός πολέμου, η οποία όμως κατέρρευσε όταν το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους και drones σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις και στην πρωτεύουσα Ριάντ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

ΟΗΕ: «Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από την αρχή του 2025»

Απανωτές διαψεύσεις του Τραμπ από το Ιράν: “Καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ”

23.03.2026
Οι Ισραηλινοί προελαύνουν στην πόλη της Γάζας – Προσωρινό πέρασμα 48 ωρών για τα «καραβάνια απελπισίας»(Βίντεο)

Ιράν – Ισραηλινή πηγή: Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει το τέλος του πολέμου για τις 9 Απριλίου

23.03.2026

Ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εμφανίζεται πλέον πρόθυμος να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και βρίσκεται κοντά στη λήψη απόφασης για συμμετοχή στις επιθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο.

«Η υπομονή της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις δεν είναι απεριόριστη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, μετά από σειρά επιθέσεων του Ιράν σε ενεργειακές υποδομές του Κόλπου. «Οποιαδήποτε αντίληψη ότι οι χώρες του Κόλπου δεν μπορούν να απαντήσουν είναι λανθασμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντείνουν τις ενέργειες κατά ιρανικών περιουσιακών στοιχείων, απειλώντας μια βασική οικονομική «ανάσα» για την Τεχεράνη, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής και ασκούν πιέσεις κατά μιας κατάπαυσης του πυρός που θα αφήσει άθικτο μέρος της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν στο κλείσιμο του Ιρανικού Νοσοκομείου και του Ιρανικού Συλλόγου στο Ντουμπάι, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις εξελίξεις. Τα τηλέφωνα, το WhatsApp και η ιστοσελίδα του νοσοκομείου ήταν εκτός λειτουργίας τη Δευτέρα, ενώ οι υγειονομικές Αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι η εγκατάσταση δεν λειτουργεί πλέον.

«Ορισμένοι οργανισμοί που συνδέονται άμεσα με το ιρανικό καθεστώς και τους Φρουρούς της Επανάστασης θα κλείσουν στο πλαίσιο στοχευμένων μέτρων, καθώς διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνταν για την προώθηση στόχων που δεν εξυπηρετούν τον ιρανικό λαό και παραβιάζουν τη νομοθεσία των ΗΑΕ», ανέφερε η κυβέρνηση, αναφερόμενη στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Τα ΗΑΕ, που για χρόνια αποτελούν οικονομικό κόμβο για ιρανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, είχαν προειδοποιήσει ήδη από την αρχή του πολέμου ότι θα μπορούσαν να παγώσουν δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών κεφαλαίων, μετά τις πρώτες επιθέσεις που δέχτηκαν.

Τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ξένο συνάλλαγμα και διεθνή εμπορικά δίκτυα, σε μια περίοδο που η εγχώρια οικονομία της πιέζεται από τον πληθωρισμό και τις κυρώσεις.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις των χωρών του Κόλπου ότι δεν θα συμμετάσχουν σε επιθέσεις κατά του Ιράν ούτε θα επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους, η πραγματικότητα φαίνεται πιο σύνθετη. Βίντεο που επαληθεύτηκαν από την Storyful δείχνουν ότι ορισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους προς το Ιράν πραγματοποιήθηκαν από το Μπαχρέιν. Παράλληλα, πέντε αεροσκάφη ανεφοδιασμού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέστησαν ζημιές από ιρανική πυραυλική επίθεση στη βάση Πρινς Σουλτάν στη Σαουδική Αραβία.

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αραβικές χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι οι ίδιες οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι αραβικές μοναρχίες εμπλέκονται ολοένα και βαθύτερα στην αμερικανοϊσραηλινή εκστρατεία κατά του Ιράν, μια θέση στην οποία δεν επιθυμούν να βρεθούν. Μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν θα τις καθιστούσε επίσημα εμπλεκόμενες σε πόλεμο με έναν ισχυρό αντίπαλο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχόμενη αιφνίδια απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου θα τις αφήσει εκτεθειμένες απέναντι στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι η συμμετοχή τους θα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης. Ωστόσο, το Ιράν εντείνει τις πιέσεις, επιδιώκοντας ρόλο στη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ μετά το τέλος του πολέμου.

Η Τεχεράνη έχει ήδη διαταράξει τη λειτουργία της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας οδού, επιτιθέμενη σε πλοία, ενώ επιτρέπει τη διέλευση σε επιλεγμένα σκάφη. Σύμφωνα με πηγές, έχει επίσης γνωστοποιήσει σε αραβικούς αξιωματούχους την πρόθεσή της να επιβάλει διόδια, κατά το πρότυπο της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο.

Η απειλή αυτή έρχεται ύστερα από εκτεταμένες επιθέσεις του Ιράν σε γειτονικές αραβικές χώρες, με πλήγματα σε πολυτελή ξενοδοχεία, αεροδρόμια, διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων. Μόνο τα ΗΑΕ έχουν αντιμετωπίσει περισσότερες από 2.000 επιθέσεις.

Οι ηγεσίες των χωρών του Κόλπου, ιδίως των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω συνεχών τηλεφωνικών επικοινωνιών να ολοκληρώσει την επιχείρηση και να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν πριν προχωρήσει σε επόμενα βήματα.

Παράλληλα, αυξάνεται η πεποίθηση ότι απαιτείται μια μορφή τιμωρητικής αντίδρασης για την αποκατάσταση της αποτροπής. Η στρατηγική που βασιζόταν στις εγγυήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ και στη διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν φαίνεται να έχει καταρρεύσει, κάτι που έγινε σαφές όταν το Ιράν επιτέθηκε στο ενεργειακό κέντρο Ρας Λαφάν στο Κατάρ, καθώς και σε κρίσιμες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ.

Το Κατάρ καταδίκασε την επίθεση ως επικίνδυνη κλιμάκωση και άμεση απειλή για την εθνική του ασφάλεια.

Παρά την κοινή οργή απέναντι στο Ιράν, οι χώρες του Κόλπου εκφράζουν και δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ, παρά τη στενή συνεργασία και τις σημαντικές επενδύσεις στη μεταξύ τους σχέση.

Οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις αραβικών χωρών αποτέλεσαν αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν, το South Pars. Οι αραβικές χώρες θεωρούσαν ότι είχαν πείσει τις ΗΠΑ να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, μετά από προηγούμενο ισραηλινό πλήγμα σε αποθήκες καυσίμων στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέτρεψαν την επίθεση στο South Pars να προχωρήσει, αφού έλαβαν εκ των προτέρων ενημέρωση από το Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής αποτυπώνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση ανατρέπει χρόνια στρατηγικού σχεδιασμού χωρίς να αφήνει εύκολες επιλογές για το μέλλον.

«Βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα δομικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν πάντα οι πιο αδύναμοι εταίροι σε μια συμμαχία με ισχυρότερους», ανέφερε ο αναλυτής Γκρέγκορι Γκάους από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον. «Αν η ισχυρότερη πλευρά υιοθετεί επιθετική στάση, φοβούνται ότι θα παρασυρθούν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν να πολεμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr

Tags: NΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΙΡΑΝΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Αποκάλυψη ισραηλινών ΜΜΕ: Ο Αραγτσί μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ, τους είπε πως ο Μοτζτάμπα Χαμενεϊ θέλει «να κλείσει σύντομα το ζήτημα»
Κόσμος

Αποκάλυψη ισραηλινών ΜΜΕ: Ο Αραγτσί μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ, τους είπε πως ο Μοτζτάμπα Χαμενεϊ θέλει «να κλείσει σύντομα το ζήτημα»

24.03.2026
Τουρκικός Τύπος: «Η Ασπίδα του Αχιλλέα προετοιμασία για σύγκρουση με Τουρκία»
Κόσμος

Τουρκικός Τύπος: «Η Ασπίδα του Αχιλλέα προετοιμασία για σύγκρουση με Τουρκία»

24.03.2026

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κορονοϊός: Ελέγχους από την Εκκλησία ακόμα και με εθελοντές ζητά η κυβέρνηση

24.11.2021

Κορωνοϊός: 1.400 νέα κρούσματα -816 διασωληνωμένοι, 57 νεκροί

25.04.2021
Κόρινθος: Φίδι έκοβε βόλτες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Κόρινθος: Φίδι έκοβε βόλτες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

29.03.2024

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved