Empisteutiko.gr
05.05.26 || 18:15
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Βόμβα Πούτιν: Κόβω τις πληροφορίες στο Ιράν αν αφήσετε την Ουκρανία

21.03.2026
in Κόσμος
«Ο κλώνος του Πούτιν ευχήθηκε στους Ρώσους για το 2024» υποστηρίζει το Newsweek
Share TweetShareEmail

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πρότεινε στις ΗΠΑ ένα επικίνδυνο «ντιλ» για να σταματήσει τη ροή κρίσιμων πληροφοριών προς το Ιράν, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της αμερικανικής παροχής πληροφοριών στην Ουκρανία, βάζοντας στο τραπέζι μια ωμή ανταλλαγή ασφαλείας που ταράζει την Ευρώπη. Η αμερικανική πλευρά απέρριψε την πρόταση, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι διατυπώθηκε έχει σημάνει συναγερμό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που βλέπουν τον Πούτιν να εργαλειοποιεί το Ιράν για να ραγίσει το δυτικό μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές διαβουλεύσεις, ο Ρώσος απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ μετέφερε την πρόταση του Κρεμλίνου σε στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, τον επιχειρηματία Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, σε συνάντηση στο Μαϊάμι. Η Μόσχα φέρεται να προσφέρθηκε να σταματήσει να δίνει στο Ιράν ακριβείς συντεταγμένες αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στη Μέση Ανατολή, εάν η Ουάσινγκτον σταματήσει να τροφοδοτεί την Ουκρανία με πληροφορίες για τις ρωσικές κινήσεις στο πεδίο. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το παζάρι, ωστόσο η κίνηση αποκαλύπτει πόσο κυνικά ο Πούτιν συνδέει μέτωπα από την Τεχεράνη μέχρι το Κίεβο για να επιβάλει τους όρους του.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ επιτίθεται δημοσίως στους συμμάχους για την απροθυμία τους να στείλουν πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, αποκαλώντας τους «δειλούς» και προειδοποιώντας ότι «θα το θυμόμαστε», σε μια εκστρατεία πίεσης που περνά και μέσα από τον πόλεμο με το Ιράν. Ευρωπαίοι διπλωμάτες φοβούνται ότι η Ρωσία αξιοποιεί την ιρανική κρίση και το άνοιγμα του Τραμπ προς τη Μόσχα για να μετατρέψει την Ουκρανία σε διαπραγματευτικό χαρτί πάνω στην πλάτη της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Συναγερμός στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενη δολοφονία και πραξικόπημα σε βάρος του Πούτιν

Συναγερμός στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενη δολοφονία και πραξικόπημα σε βάρος του Πούτιν

04.05.2026
Προβληματισμός στην Αθήνα για τη νέα αμερικανική πολιτική και τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Πούτιν σε Τραμπ: Έτοιμος να κηρύξω εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης

29.04.2026

Πούτιν – Ιράν: ο άξονας των πληροφοριών

Η Μόσχα έχει ενισχύσει θεαματικά τη συνεργασία πληροφοριών και τη στρατιωτική συνέργεια με το Ιράν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, παρέχοντας –σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις– δορυφορικές εικόνες και τεχνολογία drones για την στοχοποίηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών μέσων για την αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας απορρίφθηκαν ως «fake news» από το Κρεμλίνο, αλλά το προτεινόμενο παζάρι με τις ΗΠΑ δείχνει ότι ο Πούτιν βλέπει πλέον το Ιράν ως στρατηγικό μοχλό πίεσης προς τη Δύση.

Παράλληλα, η Τεχεράνη δηλώνει ανοιχτά ότι απολαμβάνει «καλή συνεργασία» με τη Ρωσία και την Κίνα, «ακόμη και στρατιωτικά», καθώς ο πόλεμος με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κλιμακώνεται και ο χάρτης των συμμαχιών στην Ευρασία αναδιατάσσεται. Η ιδέα να μεταφερθεί στον ρωσικό έλεγχο ο εμπλουτισμένος ουρανός του Ιράν, που επίσης απορρίφθηκε από την Ουάσινγκτον, δείχνει πως η Μόσχα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ρυθμιστής του ιρανικού πυρηνικού φακέλου, απαιτώντας όμως βαρύ γεωπολιτικό αντάλλαγμα στο ουκρανικό μέτωπο.

Πούτιν, Ιράν και η ευρωπαϊκή αδυναμία

Στις Βρυξέλλες, το timing της ρωσικής πρότασης συμπίπτει με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δυσκολεύεται να αντιδράσει αποφασιστικά ενώ δύο πόλεμοι –στην Ουκρανία και στο Ιράν– αγγίζουν τα σύνορά της, απορροφώντας στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους. Σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν ανίκανοι να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, παγιδευμένοι ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας και στους φόβους για την ενεργειακή κρίση και την ασφάλεια ναυτιλίας στα Στενά του Ορμούζ.

Παρότι Γάλλοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι «τα δύο τρίτα» των πληροφοριών που λαμβάνει το Κίεβο προέρχονται πλέον από το Παρίσι, η αμερικανική συμβολή στην ανταλλαγή πληροφοριών παραμένει το τελευταίο κρίσιμο στήριγμα της Ουκρανίας, μετά το πάγωμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο για να συγκρατήσει τις τιμές έχει προκαλέσει οργή σε ηγεσίες όπως αυτή του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, που βλέπουν τον Πούτιν να κερδίζει έσοδα από τον πόλεμο στο Ιράν ενώ συνεχίζει την επιθετικότητά του στην Ουκρανία.

Πούτιν – Ιράν: το παζάρι του αιώνα ή απειλή – μπλόφα;

Ήδη στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυξάνονται οι φωνές που προειδοποιούν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί θεατής σε ένα σκληρό παζάρι Τραμπ–Πούτιν, όπου η ασφάλειά της θα είναι παράπλευρη απώλεια. Πρώην και νυν αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Μόσχα βλέπει τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία περισσότερο ως ευκαιρία να εξασφαλίσει προνόμια και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για το μέτωπο Ιράν–Μέσης Ανατολής, παρά ως πραγματική πορεία προς τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το Politico.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να χάσει τη συγκέντρωσή του» στην Ουκρανία ακόμη κι αν ο πόλεμος στο Ιράν μονοπωλεί την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, όσο ο Πούτιν συνδέει το Ιράν, την Ουκρανία, τις ροές ενέργειας και την παγκόσμια ασφάλεια σε ένα ενιαίο πακέτο απειλών και ανταλλαγμάτων, τόσο η Ευρώπη θα αναγκαστεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: πόσο έτοιμη είναι να σταθεί χωρίς τις ΗΠΑ απέναντι σε έναν άξονα Μόσχας–Τεχεράνης που δεν μπλοφάρει πια, αλλά διαπραγματεύεται με ωμή ισχύ.

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Στενό Ορμούζ: Στα «κόκκινα» με συνοδείες πλοίων, ιρανικά χτυπήματα και… θολό μήνυμα Τραμπ
Επιλογές Συντακτών

Στενό Ορμούζ: Στα «κόκκινα» με συνοδείες πλοίων, ιρανικά χτυπήματα και… θολό μήνυμα Τραμπ

05.05.2026
Mercosur: Σαλμονέλα σε κοτόπουλα από Βραζιλία – «Κενά στους ελέγχους», λένε οι γεωτεχνικοί
Κόσμος

Mercosur: Σαλμονέλα σε κοτόπουλα από Βραζιλία – «Κενά στους ελέγχους», λένε οι γεωτεχνικοί

04.05.2026
Next Post
Ελληνικό: Έκλεψαν γκαζόν από παιδική χαρά – «Απορώ τι θα το κάνουν, θα βοσκήσουν πρόβατα;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος

Διασωληνωμένος 7χρονος στο ΑΧΕΠΑ μετά από ατύχημα σε παιδική χαρά στη Βέροια

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κορωνοϊός: Σοκ με 41 νεκρούς -1.490 νέα κρούσματα, 239 διασωληνωμένοι

09.11.2020

Επιτάφιος και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους – Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» πριν τα μεσάνυχτα

19.04.2021
Άγιοι Ανάργυροι: Ο ποινικολόγος Α. Λύτρας ανέλαβε την υπεράσπιση του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα

Κυριακή Γρίβα: Αφαιρέθηκε η πλακέτα που είχε τοποθετηθεί μπροστά από το μνημείο της – Τι λέει ο δικηγόρος του δράστη

09.04.2025

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026
Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

24.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved