Τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία στη Χίο χθες Τρίτη το βράδυ, με τουλάχιστον 15 νεκρούς, επιχειρούν να εξακριβώσουν οι αρμόδιες αρχές, μετά τη σύγκρουση ταχύπλοου που μετέφερε παράνομους μετανάστες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους, ενώ βαρύς είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σοβαρού περιστατικού στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Μερσινιδίου, στο Βροντάδο της ανατολικής Χίου. Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν 14 νεκροί – 11 άνδρες και τρεις γυναίκες –, ενώ τέταρτη γυναίκα κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της Χίου όπου διακομίστηκε, βαρύτατα τραυματισμένη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται επίσης άλλοι 24 τραυματίες, επτά άνδρες, έξι γυναίκες και 11 παιδιά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν τρία τουλάχιστον κρίσιμα χειρουργεία, καθότι τρεις από τους διασωθέντες είχανε πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα. Άλλες δυο γυναίκες, έγκυες, θα χειρουργηθούν επίσης, αφού διαπιστώθηκε ότι τα έμβρυα ήταν νεκρά.
Τα τραύματα που φέρουν οι παράνομοι μετανάστες – ρήξη ήπατος, ρήξη νεφρού, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – είναι συμβατά με την εκδοχή της σύγκρουσης.
Στη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δυο στελέχη του Λιμενικού Σώματος (άνδρας και γυναίκα) που επέβαιναν στο σκάφος και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο άνδρας είναι τραυματισμένος στο άνω άκρο, η γυναίκα υπέστη ελαφριά εγκεφαλική διάσειση.
«Ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα υπήρχε απόπειρα εισβολής, λόγω καιρού» δήλωσε ο δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ














