Empisteutiko.gr
02.03.26 || 20:35
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Οι ΗΠΑ αποχωρούν και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – «Eπιστημονικά απερίσκεπτη» απόφαση

23.01.2026
in Κόσμος, Υγεία
Οι ΗΠΑ αποχωρούν και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – «Eπιστημονικά απερίσκεπτη» απόφαση
Share TweetShareEmail

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα χρόνο αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Αμερική τερματίζει την 78χρονη δέσμευσή της, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι την Πέμπτη. Αλλά δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο το ζήτημα, γράφει το Associated Press.

Οι ΗΠΑ οφείλουν περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οργανισμό. Και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία ορισμένων ζητημάτων, όπως η απώλεια πρόσβασης σε δεδομένα από άλλες χώρες που θα μπορούσαν να δώσουν στην Αμερική μια έγκαιρη προειδοποίηση για μια νέα πανδημία.

Η απόσυρση θα πλήξει την παγκόσμια αντίδραση σε νέες επιδημίες και θα περιορίσει την ικανότητα των Αμερικανών επιστημόνων και των φαρμακευτικών εταιρειών να αναπτύσσουν εμβόλια και φάρμακα κατά νέων απειλών, δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, ειδικός στο δίκαιο δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. «Κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο καταστροφική προεδρική απόφαση της ζωής μου», είπε.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τραμπ: Το Ιράν «θέλει να διαπραγματευτεί» – Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει «πολύ δυνατές επιλογές»

Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ

18.02.2026
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone που πλησίασε αμερικαννικό αεροπλανοφόρο στην Αραβική Θάλασσα

Για «πόλεμο εβδομάδων» με το Ιράν ετοιμάζονται οι ΗΠΑ αν δώσει εντολή ο Τραμπ: Στο στόχαστρο κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις

14.02.2026

Ο ΠΟΥ είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει εντολή να συντονίζει την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία, όπως οι επιδημίες ιογενούς μυοκαρδιοπάθειας , του Έμπολα και της πολιομυελίτιδας . Παρέχει επίσης τεχνική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, βοηθά στη διανομή σπάνιων εμβολίων, προμηθειών και θεραπειών και ορίζει κατευθυντήριες γραμμές για εκατοντάδες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και του καρκίνου.

Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο είναι μέλος. Αμερικανοί αξιωματούχοι βοήθησαν στην ίδρυση του ΠΟΥ και η Αμερική συγκαταλέγεται εδώ και καιρό στους μεγαλύτερους δωρητές του οργανισμού, παρέχοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και εκατοντάδες υπαλλήλους με εξειδικευμένη εμπειρία στη δημόσια υγεία.

Κατά μέσο όρο, οι ΗΠΑ πληρώνουν 111 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε συνδρομές μελών στον ΠΟΥ και περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε ετήσιες εθελοντικές συνεισφορές, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

 

Σε εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ΠΟΥ λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 και άλλων παγκόσμιων κρίσεων υγείας από τον οργανισμό. Επικαλέστηκε επίσης την «αποτυχία του οργανισμού να υιοθετήσει τις επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» και την «αδυναμία του να επιδείξει ανεξαρτησία από την ακατάλληλη πολιτική επιρροή των κρατών μελών του ΠΟΥ».

Ο ΠΟΥ, όπως και άλλοι οργανισμοί δημόσιας υγείας, έκανε δαπανηρά λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμής που συμβούλευσε τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες . Ισχυρίστηκε επίσης ότι η COVID-19 δεν μεταδίδεται αερομεταφερόμενα, μια στάση που δεν ανέστρεψε επίσημα μέχρι το 2024.

Ένα ακόμη παράπονο κατά της κυβέρνησης Τραμπμ είναι ότι κανένας από τους διευθύνοντες συμβούλους του ΠΟΥ —υπήρξαν εννέα από την ίδρυση του οργανισμού το 1948— δεν ήταν Αμερικανός. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης το θεωρούν αυτό άδικο δεδομένου του πόσο πολύ ο ΠΟΥ βασίζεται στις οικονομικές συνεισφορές των ΗΠΑ και στο προσωπικό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι η έξοδος των ΗΠΑ θα μπορούσε να παραλύσει πολλές παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας, των προγραμμάτων υγείας μητέρων και παιδιών, καθώς και της έρευνας για τον εντοπισμό νέων ιογενών απειλών.

Ο Δρ. Ρόναλντ Νάχας, πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, χαρακτήρισε την απόσυρση των ΗΠΑ «κοντόφθαλμη και παραπλανητική» και «επιστημονικά απερίσκεπτη».

Οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει την επίσημη συμμετοχή τους σε επιτροπές, ηγετικά όργανα, δομές διακυβέρνησης και τεχνικές ομάδες εργασίας που χρηματοδοτούνται από τον ΠΟΥ. Αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει την ομάδα του ΠΟΥ που αξιολογεί ποια στελέχη γρίπης κυκλοφορούν και λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την ενημέρωση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Σηματοδοτεί επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν πλέον στην παγκόσμια ανταλλαγή πληροφοριών για τη γρίπη που καθοδηγεί τις αποφάσεις για τα εμβόλια. Τέτοιες πληροφορίες για τις ασθένειες έχουν βοηθήσει τους Αμερικανούς να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» όταν εμφανίζονται νέα κρούσματα και χρειάζονται γρήγορα νέα εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπισή τους και τη διάσωση ζωών, δήλωσε ο Γκόστιν.

Οι ΗΠΑ υποχρεούνται νομικά να ειδοποιήσουν ένα έτος πριν από την αποχώρηση — κάτι που έπραξαν — αλλά και να πληρώσουν τυχόν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβάλει καμία από τις οφειλές τους για το 2024 και το 2025, αφήνοντας ένα υπόλοιπο άνω των 133 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αξιωματούχος της κυβέρνησης αρνήθηκε την απαίτηση αυτή την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία υποχρέωση να πληρώσουν πριν από την αποχώρησή τους ως μέλος.

Πηγή: newsbomb.gr

Tags: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΗΠΑΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τραμπ: Το Ισραήλ δεν έχει πλέον τον έλεγχο του Κογκρέσου -Χάνει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων
Επιλογές Συντακτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν «αν χρειαστεί»

02.03.2026
Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Παίρνει εξιτήριο το απόγευμα ο πιλότος
Επιλογές Συντακτών

Στην Κύπρο έφτασαν τέσσερα ελληνικά F-16 εν αναμονή των φρεγατών «Κίμων» και «Ψαρά»

02.03.2026
Next Post
Ιωάννα Τούνη: Νέα διακοπή στη δίκη για το revenge porn για τις 20 Φεβρουαρίου

Ιωάννα Τούνη: Νέα διακοπή στη δίκη για το revenge porn για τις 20 Φεβρουαρίου

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ο τιμοκατάλογος στα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα – Εκδίδεται η εφαρμοστική εγκύκλιος

22.11.2024
Λάρισα: Άγρια δολοφονία 35χρονης – Τη βρήκαν χτυπημένη στο κεφάλι και τυλιγμένη με πάπλωμα

Λάρισα: Άγρια δολοφονία 35χρονης – Τη βρήκαν χτυπημένη στο κεφάλι και τυλιγμένη με πάπλωμα

09.09.2022
Εισβολή γονέων στην «Κιβωτό του κόσμου», ζητάνε πίσω τα παιδιά τους: «Είστε άθλιοι, είστε κτήνη» (Βίντεο)

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες από μητέρες – «Έχω να δω τα παιδιά μου 5 χρόνια»

26.11.2022

ΤΑΣΗ_

Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026
Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

12.02.2026
Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

14.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved