Empisteutiko.gr
03.01.26 || 17:01
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Kραν Μοντανά: Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία – Γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα

03.01.2026
in Κόσμος
Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κραν Μοντανά: Πληροφορίες ότι ταυτοποιήθηκε η σoρός της Αλίκης Καλλέργη – Αγνοείται και η παρέα της

Κραν Μοντανά: Πληροφορίες ότι ταυτοποιήθηκε η σoρός της Αλίκης Καλλέργη – Αγνοείται και η παρέα της

02.01.2026
Κραν Μοντανά: Αγνοείται η 15χρονη Ελληνίδα Αλίκη Καλλέργη μετά τη φονική πυρκαγιά

Κραν Μοντανά: Αγνοείται η 15χρονη Ελληνίδα Αλίκη Καλλέργη μετά τη φονική πυρκαγιά

02.01.2026

Βαρύ πένθος στην Ελβετία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη από την τραγωδία στο Κραν Μοντάνα με τη φωτιά στο μπαρ να έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς, 119 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους.

Συντετριμμένες οικογένειες ζουν ώρες αγωνίας, περιμένοντας να μάθουν, εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ.

Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες μέχρι να ταυτοποιηθούν όλοι οι νεκροί, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων τους.

Switzerland Bar Fire
Θρήνος στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την τραγωδία στο Κραν Μοντανά.AP Photo

Την ίδια ώρα, οι γονείς των αγνοούμενων νέων απευθύνουν απελπισμένες εκκλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά τους, ενώ ξένες πρεσβείες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπήκοοί τους συγκαταλέγονται στα θύματα μιας από τις χειρότερες τραγωδίες της σύγχρονης ελβετικής ιστορίας.

Αγωνία για την 15χρονη Αλίκη

 

Στη λίστα με τους αγνοουμένους και η 15χρονη Αλίκη Καλλέργη, η οποία ήταν στο μπαρ και δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά την φωτιά όπως και οι τρεις φίλες της.

Οι γονείς της γνώριζαν ότι η ανήλικη θα πήγαινε στο νυχτερινό κέντρο, ωστόσο από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για την τύχη της, απευθύνοντας εκκλήσεις μέσω των αρχών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αδελφός της απευθύνει έκκληση σε όσους γνωρίζουν το οτιδήποτε, να επικοινωνήσουν με την οικογένεια.

«Η 15χρονη αδελφή μου, Αλίκη, αγνοείται. Δεν έχουμε κανένα νέο της από την πυρκαγιά στο μπαρ στο Κραν Μοντανά. Αν την έχετε δει ή αν γνωρίζετε εάν έχει μεταφερθεί/τεθεί υπό φροντίδα, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο +4178 904 00 21. Παρακαλώ διαδώστε αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήταν μαζί με τρεις φίλες, οι οποίες επίσης αγνοούνται», αναφέρει ο αδελφός της, Ρομέν, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα αίτια της τραγωδίας, τι δείχνουν τα στοιχεία κι οι έρευνες

Οι οικογένειες εφήβων που αγνοούνται μετά την έκρηξη, ζουν ώρες αγωνίας, περιμένοντας νεότερα και απευθύνοντας εκκλήσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους αγαπημένους τους.

Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, η φωτιά φαίνεται ότι προκλήθηκε από σπινθηριστές που είχαν τοποθετηθεί σε μπουκάλια σαμπάνιας και ήρθαν «υπερβολικά κοντά στην οροφή», όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι Αρχές αποφεύγουν να δώσουν οριστικά συμπεράσματα, τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η εισαγγελική έρευνα θα εστιάσει στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στον χώρο, στα μέτρα πυρασφάλειας του μπαρ, στη χωρητικότητά του και στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα τη στιγμή της φωτιάς, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας του καντονιού Valais, Beatrice Pilloud. Οι Αρχές εξετάζουν αν τηρούνταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας.

Οι ελβετικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η ταυτοποίηση των θυμάτων μπορεί να διαρκέσει ημέρες, αν όχι εβδομάδες.

Η φωτιά στο Crans-Montana κόστισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους, ενώ άλλοι 119 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 113 από τους τραυματίες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, με τις Αρχές να συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αναγνώριση των υπόλοιπων έξι.

Μέχρι να υπάρξουν απαντήσεις, συγγενείς και φίλοι όσων βρίσκονταν στο μπαρ εκείνο το βράδυ καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας πληροφορίες και ελπίζοντας σε κάποιο σημάδι ζωής, καθώς η αγωνία γύρω από τη φωτιά στο Crans-Montana παραμένει έντονη.

Switzerland Bar Fire
Το σημείο της τραγωδίας.AP Photo

Οι ερευνητές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να διαπιστώσουν πώς και γιατί η φονική πυρκαγιά της παραμονής Πρωτοχρονιάς σε μπαρ ελβετικού χιονοδρομικού κέντρου εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα.

Οι αρχές δήλωσαν την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, ότι τα «σπαρκλέρ» (βεγγαλικά) που ήταν στερεωμένα σε μπουκάλια σαμπάνιας και κρατήθηκαν «πολύ κοντά στο ταβάνι» φαίνεται να πυροδότησαν τη φωτιά στο υπόγειο του μπαρ Le Constellation στην Κραν-Μοντανά.

Ερωτήματα για την αφρώδη επένδυση στην οροφή

Ένα ακόμη επίκεντρο της έρευνας είναι η αφρώδης επένδυση στην οροφή του μπαρ και το κατά πόσο συμμορφωνόταν με τα πρότυπα ασφαλείας. Δύο ειδικοί πυρασφάλειας ανέφεραν στο BBC Verify ότι τα υλικά που φαίνονται σε φωτογραφίες και βίντεο από το Le Constellation μοιάζουν με «αφρό τύπου αυγοθήκης», ένα ηχοαπορροφητικό υλικό από πολυουρεθάνη (PU).

Στη φωτογραφία με τα υψωμένα μπουκάλια, φλόγες διακρίνονται σε τμήμα της οροφής όπου υπάρχει αφρώδης επένδυση. Ο αφρός PU συχνά υποβάλλεται σε επεξεργασία με πυροεπιβραδυντικά πριν τοποθετηθεί ως ηχομόνωση σε εργοστάσια και χώρους διασκέδασης, αλλά χωρίς επεξεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύφλεκτος.

«Μόλις αναφλεγεί, ο ακουστικός αφρός πολυουρεθάνης μπορεί να παρουσιάσει ταχεία εξάπλωση φλόγας στην επιφάνεια υψηλής αναλογίας επιφάνειας/όγκου και να παράγει πυκνό, τοξικό καπνό, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη της πυρκαγιάς και μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο διαφυγής», εξήγησε ο δρ Πίτερ Γουίλκινσον από το Πανεπιστήμιο Loughborough.

Αρμοόδια δια για την εποπτεία των ελέγχων πυρασφάλειας στην Κραν-Μοντανά είναι η Υπηρεσία Πυρασφάλειας του Καντονιού Βαλέ (Office Cantonal du Feu – OCF), ενώ οι επιθεωρήσεις διενεργούνται από τοπικούς αξιωματούχους. Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι κτίριο στο μέγεθος του Le Constellation θα έπρεπε να υπόκειται σε ετήσιους ελέγχους.

Η BBC Verify έχει απευθυνθεί στην OCF ζητώντας πρόσβαση στα προηγούμενα έγγραφα επιθεωρήσεων.

Tags: ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης: «Μπορεί να βρουν λόγο για να μην μου το δώσουν» – Η Νορβηγία ετοιμάζεται για τα χειρότερα
Επιλογές Συντακτών

Βενεζουέλα: «Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία μεγάλης κλίμακας επίθεση, συνελήφθη ο Μαδούρο» λέει ο Τραμπ

03.01.2026
Βενεζουέλα: Εκρήξεις στο Καράκας – Εντολή Τραμπ για επίθεση στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Επιλογές Συντακτών

Βενεζουέλα: Εκρήξεις στο Καράκας – Εντολή Τραμπ για επίθεση στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

03.01.2026

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Παύλος Γλύξμπουργκ: Θα υποβάλει αίτηση για απόδοση ιθαγένειας – Βορίδης: Πρέπει να διαλέξει επώνυμο, όχι τίτλο ευγενείας

Παύλος Γλύξμπουργκ: Θα υποβάλει αίτηση για απόδοση ιθαγένειας – Βορίδης: Πρέπει να διαλέξει επώνυμο, όχι τίτλο ευγενείας

17.12.2024

Αϊτή: Σε «κατάσταση πολιορκίας» κηρύχθηκε η χώρα μετά τη δολοφονία του προέδρου -Κλείνει τα σύνορά της η Δομινικανή Δημοκρατία

07.07.2021

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν ξεσπούσε πόλεμος – Τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα

06.03.2022

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved