Empisteutiko.gr
01.05.26 || 18:30
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Καιρός: Έρχεται νέο αφρικανικό κύμα καύσωνα – Πότε θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

01.08.2025
in Επιλογές Συντακτών, Καιρός
Πότε μπαίνει η χώρα στον… κλίβανο – Θερμοκρασίες έως 41 βαθμούς και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών
Share TweetShareEmail

Με τις μνήμες από τον πρόσφατο καύσωνα να είναι νωπές ακόμα, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι του IL Meteo εκπέμπουν νέο σήμα κινδύνου για τη Μεσόγειο.

Παρά τη μικρή ανάσα δροσιάς των τελευταίων ημερών, τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν σε μια νέα φάση έντονης ζέστης, με κορύφωση γύρω στις 9–10 Αυγούστου.

Επιστρέφει ο αφρικανικός αντικυκλώνας

Η πρόσφατη παρουσία του αντικυκλώνα των Αζορών επέτρεψε μια σύντομη ανάπαυλα από τα ακραία θερμικά φαινόμενα, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν καλοκαίρι δεκαετίας ’80 και ’90 – τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα έγινε πιο ανάλαφρη και οι κάτοικοι απόλαυσαν ένα σύντομο «διάλειμμα» από τη ζέστη που σάρωσε την Ευρώπη τον Ιούλιο.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε βελτιώνεται ο καιρός

Καιρός: Χειμωνιάτικη Πρωτομαγιά με βροχές, κρύο και θυελλώδεις ανέμους – Βουτιά της θερμοκρασίας

01.05.2026
Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε βελτιώνεται ο καιρός

Καιρός: Συννεφιά με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας πριν από τη «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά

30.04.2026

Ωστόσο, αυτή η ηρεμία φαίνεται πως αγγίζει το τέλος της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να κατέβει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ιβηρική Χερσόνησο, εκτοπίζοντας τον Αζορικό αντικυκλώνα. Τη θέση του θα αναλάβει – και πάλι – ο αφρικανικός αντικυκλώνας, μεταφέροντας θερμές αέριες μάζες από τη Σαχάρα και ανεβάζοντας εκ νέου τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα.

Θερμική κορύφωση γύρω στις 9–10 Αυγούστου

Το νέο κύμα ζέστης αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την κορύφωση να τοποθετείται στο Σαββατοκύριακο 9–10 Αυγούστου. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις εσωτερικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν πρόκειται για μια απλή αναλαμπή ζέστης. Τα μετεωρολογικά μοντέλα καταγράφουν θερμικές αποκλίσεις που φτάνουν τους +8°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση πως πρόκειται για σοβαρό και διαρκές επεισόδιο καύσωνα.

 

Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής, οι μετεωρολογικές ενδείξεις δεν δείχνουν σαφή προέλαση του αφρικανικού αντικυκλώνα προς την Ελλάδα. Η χώρα μας, μετά το τελευταίο κύμα καύσωνα, διανύει περίοδο σχετικής σταθερότητας, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί έμμεσα από τη νέα θερμή έξαρση στην Ιταλία – κάτι που θα φανεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα τις επόμενες ημέρες, καθώς τα δεδομένα θα επικαιροποιούνται.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι ο αφρικανικός καύσωνας επιστρέφει με ορμή στη Δυτική Μεσόγειο, και κυρίως στην Ιταλία, η οποία καλείται να προετοιμαστεί για έναν ακόμη γύρο ακραίας ζέστης.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή 1η Αυγούστου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα είναι αυξημένες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Το μεσημέρι – απόγευμα αναμένεται εκ νέου αύξηση των νεφώσεων στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 και τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τοπικά στην ανατολική Στερεά νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς και στις Σποράδες έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη βόρεια Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια. Από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες νωρίς το πρωί πρόσκαιρα θα είναι αυξημένες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το μεσημέρι – απόγευμα αναμένεται εκ νέου αύξηση των νεφώσεων με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες, κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 02-08-2025

Στις Σποράδες και την Εύβοια παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και βαθμιαία αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος όμως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά, και πιθανώς στα κεντρικά και βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 03-08-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά, εκτός της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04-08-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Μακεδονία τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι αργά το βράδυ.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 05-08-2025

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ήπειρο και τη Στερεά αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

 

newsbomb.gr

Tags: ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣΚΑΙΡΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

«Ακούστηκαν εκρήξεις, παίρναμε τηλέφωνο, δεν απαντούσε κανείς»: Μαρτυρίες για τη φωτιά στο Ίλιον που έκαψε μαγαζί και διαμερίσματα
Έγκλημα

Ίλιον: Θύμα απαγωγής είχε πέσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που κάηκε – 800.000 ευρώ λύτρα είχαν πάρει οι δράστες

01.05.2026
Πρωτομαγιά: Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2026: Ακινητοποιημένα μετρό, τραμ και πλοία, στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ – Τι ώρα ξεκινάνε οι συγκεντρώσεις

01.05.2026
Next Post
Γερμανία: Νέα εμπρηστική επίθεση στη σιδηροδρομική γραμμή Ντίσελντορφ – Ντούισμπουργκ

Γερμανία: Νέα εμπρηστική επίθεση στη σιδηροδρομική γραμμή Ντίσελντορφ - Ντούισμπουργκ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

«Κόβεται» το αλκοόλ στους ανηλίκους και το τσιγάρο στους εξωτερικούς χώρους – Τα μέτρα που αναμένονται

«Κόβεται» το αλκοόλ στους ανηλίκους και το τσιγάρο στους εξωτερικούς χώρους – Τα μέτρα που αναμένονται

03.01.2025
Άγιος Παντελεήμονας: Το ποδήλατο «έκαψε» τους δολοφόνους του 31χρονου – Τον σκότωσαν για 14.000 ευρώ

Άγιος Παντελεήμονας: Το ποδήλατο «έκαψε» τους δολοφόνους του 31χρονου – Τον σκότωσαν για 14.000 ευρώ

11.11.2025

Ιδιοφυΐα 2 ετών με IQ 146: Μετράει ως το 100, ξέρει δύο γλώσσες και μπήκε στο Mensa

28.05.2021

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved