Με μια ανάρτηση που δεν πέρασε απαρατήρητη, ο Έλον Μασκ απηύθυνε καμπανάκι κινδύνου για τη δημογραφική κατάρρευση της Ευρώπης. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δημοσίευσε χάρτη στο X (Twitter), σχολιάζοντας:
«Είτε η Ευρώπη θα αρχίσει να κάνει μεγάλες οικογένειες είτε θα συνεχίσει να πεθαίνει».
Στον χάρτη που δημοσιοποίησε, ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος εμφανίζεται με κατά κόρον «κόκκινα» και «πορτοκαλί» χρώματα, που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χαμηλότερη προτελευταία κλίμακα, με δείκτη γονιμότητας κάτω του 1,5. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία και τις περισσότερες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μοναδική εξαίρεση στην περιοχή, σύμφωνα με τον Μασκ, αποτελεί το Κόσοβο, που αποτυπώνεται με πράσινο στον χάρτη.
Ο Μασκ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για τη δημογραφική πορεία του δυτικού κόσμου, θεωρώντας την χαμηλή γεννητικότητα ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πολιτισμό και την οικονομική ανθεκτικότητα.
.jpg?t=FUbcZg4C1Ne3lGGqXQiFkw)
Το ελληνικό παράδειγμα: Η Φουρνά Ευρυτανίας «απαντά» με πράξη
Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη γερνά, η Φουρνά Ευρυτανίας γράφει τη δική της ήσυχη ιστορία αντίστασης. Το ορεινό χωριό, που είχε σχεδόν αδειάσει από νέους, ξαναβρίσκει σφυγμό χάρη σε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την επιστροφή οικογενειών με παιδιά.

Μια οικογένεια με έξι παιδιά αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό, ανταποκρινόμενη σε ανοιχτό κάλεσμα των κατοίκων, του ιερέα και της δασκάλας. Λίγο αργότερα, μια δεύτερη οικογένεια με τρία παιδιά από τη Λαμία πήρε την ίδια απόφαση.
Η Μαρία Τσιμπούρη, μητέρα της τρίτεκνης οικογένειας, εξήγησε την επιλογή τους:
«Θέλαμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως μεγαλώσαμε εμείς – στις πλατείες, στα σοκάκια, σε έναν τόπο που ξέρεις το διπλανό σου».
Το ενδιαφέρον για τη Φουρνά δείχνει ότι υπάρχει κοινωνικό υπόστρωμα που αναζητά τη ζωή έξω από τα αστικά κέντρα, σε περιβάλλοντα που προσφέρουν αίσθηση κοινότητας, ασφάλεια και ανθρώπινη επαφή.
Πρωτοβουλίες για τις ορεινές περιοχές
Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φουρνά, προκειμένου να συζητήσει θέματα ενίσχυσης των ορεινών κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του 2025 θα παρουσιαστεί ο πλήρης κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναγέννηση της ορεινής Ελλάδας. Ο σχεδιασμός βασίζεται στα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης, που καταρτίζονται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και συνδυάζονται με τις εθνικές πολιτικές για τη δημογραφική ανάκαμψη.