Για μη διαχειρίσιμη κατάσταση, που έχει φέρει το ούτως ή άλλως μη επαρκές προσωπικό των Λιμενικών στα όριά του, κάνει λόγο ο Βασίλης Κατσικανδαράκης, πρόεδρος των Λιμενικών Δυτικής Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο).
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφθάσει κάποιες λίγες ενισχύσεις και πλωτά μέσα από την κεντρική διοίκηση, ενώ η παράλληλη παύση ή μείωση των μεταναστευτικών ροών –που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες – προσφέρει μια προσωρινή “ανάσα” στο δισεπίλυτο αυτό πρόβλημα αλλά και έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
«Η κλιμάκωση αυτή, με την άφιξη μέχρι και 2.000 ατόμων σε 48 ώρες, δεν έχει προηγούμενο, αν και τη βλέπαμε αυτή την κατάσταση να έρχεται, προοδευτικά από το 2023. Η Κρήτη όμως δεν είναι οργανωμένη για κάτι τέτοιο, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε πόρους, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το βάρος, παράλληλα μάλιστα με τα αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητες των καλοκαιρινών μηνών», σημειώνει, για να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές οι λιμενικοί εργάζονται χωρίς ρεπό, τις προβλεπόμενες άδειες και την ξεκούραση, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
«Η καταπόνηση είναι μεγαλύτερη για όσους υπηρετούν στα πλωτά μέσα, που διανύουν πολλά μίλια καθημερινά, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», σημειώνει. Η ενίσχυση στο δυναμικό που συντελείται τις τελευταίες ημέρες βοηθάει και ψυχολογικά, «ώστε να νιώθουμε ότι σε όλο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας», όπως επισημαίνει.
Παράλληλα, ο Βασίλης Κατσικανδαράκης επισημαίνει ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ανατολικό Αιγαίο, εδώ η παραμονή των μεταναστών διαρκεί πολλές ημέρες, πάνω από 10, και ουσιαστικά δεν γίνεται ποτέ αποσυμφόρηση, αφού όταν φεύγουν οι πρώτοι, αντικαθίστανται από τους επόμενους, καθιστώντας τη διαχείριση όλο και πιο δύσκολο.
Η εκτίμηση είναι πάντως, σύμφωνα με το καιρικό δελτίο και ειδικό με την πρόγνωση για τον κυματισμό της θάλασσας στη Μεσόγειο από τις αφρικανικές ακτές μέχρι την Κρήτη, ότι για μια περίπου εβδομάδα δεν θα υπάρξουν σημαντικές ροές, τουλάχιστον με μικρές βάρκες, καθώς ο καιρός δεν το επιτρέπει.
Τέλος, σε ερώτησή μας αν υπάρχει η δυνατότητα αποτροπής της εισόδου των παράνομων μεταναστών στη χώρα, ο έμπειρος λιμενικός εξηγεί ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι η διάσωση και η μεταφορά τους, καθώς σε αντίθεση με ότι επικρατεί στο ανατολικό Αιγαίο, όπου οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και υπάρχουν συμφωνίες με την Τουρκία για την αποτροπή της εισόδου, εδώ το θαλάσσιο πεδίο κυμαίνεται σε 180 μίλια, με τη Λιβύη όπως διαφάνηκε πρόσφατα δεν υπάρχει καμία συνεννόηση, οπότε η διάσωση είναι η μόνη επιβεβλημένη λύση.
Ο πρόεδρος των Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι) Γιώργος Σφακιανάκης, από την πλευρά του κρούει κι αυτός τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι τα όρια των λιμενικών έχουν ήδη ξεπεραστεί πολλές φορές. Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει όπως επισημαίνει «δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη» καθώς πλέον όπως εξελίσσεται το μεταναστευτικό είναι κάτι τακτικό και καθημερινό και όχι έκτακτο.
«Αυτό που βλέπουμε μέσα από τις προανακρίσεις που διενεργούν τα στελέχη μας είναι ότι φαίνεται ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Κι όμως για την Ελλάδα το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το έχουμε διαχειριστεί σε μεγάλη κλίμακα όπως το 2015 στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και μετά στον Έβρο. Εκεί τα αντανακλαστικά λειτούργησαν κι υπήρχε άμεση ανταπόκριση κι αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η τεχνογνωσία κι η εμπειρία για μια τέτοια κατάσταση και πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κρήτη», όπως τονίζει. «Κάποια από τα καθήκοντά μας το καλοκαίρι είναι τα μέτρα στα λιμάνια, οι διεκπεραιώσεις, οι έλεγχοι, οι ναυτολογήσεις, τα ημερόπλοια, τα τακτικά καθήκοντα, και πλέον έχουμε και βάρδιες φύλαξης συνεχείς για τους μετανάστες.
Έχουμε ξεπεράσει όλα μας τα όρια, πολύ απλά, δεν επαρκεί ο κόσμος για όλα αυτά», μας λέει. Για να προσθέσει: «Για ποιον λόγο δεν διαχειρίστηκαν όπως θα έπρεπε την κατάσταση στην Κρήτη από την αρχή, ενώ υπήρχαν οι πληροφορίες. Τι έπρεπε να γίνει για να προετοιμαστούμε; Τα στελέχη μας έχουν εξαντληθεί, υπερβάλλουν εαυτόν, ζουν χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή ενώ φυσικά όταν δουλεύουν με τέτοιους ρυθμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος. Έχουμε καταντήσει γραφικοί να λέμε τα αυτονόητα. Χρειάζονται ωστόσο γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού σε ανώτατο επίπεδο, κι όχι απλά ενίσχυση του Λιμενικού».
Όσο για τις ενισχύσεις, που ανέφερε κι ο συνάδελφός του, αυτές είναι ουσιαστικά αμελητέες, καθώς όπως αναφέρει ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόκειται για 5 μόνιμα στελέχη που έχουν καταφθάσει για όλο το νησί, ενώ αναμένονται και 12 δόκιμοι, που θα τοποθετηθούν οι 6 στα Χανιά και οι άλλοι 6 στο Ηράκλειο…