Μετά από 120 λεπτά συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, Τράμπ και Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενο πως θα ήταν πολύ πιο περιγραφικός και γλαφυρός από τον Ρώσο ομόλογό του και αυτό αμιγώς για λόγους ιδιοσυγκρασίας και όχι γιατί οι αμερικανικές πιέσεις προς τη Μόσχα τελικώς απέδωσαν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν επιχειρήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά αναπαρήχθη από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου, έδωσε τρία σημαντικά για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τη στάση των ΗΠΑ από εδώ και στο εξής στοιχεία:
Για αρχή ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως Ρωσία και Ουκρανία θα προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου το οποίο αρχικώς θα έχει ως στόχο να συζητηθεί, και εάν υπάρξει σύγκλιση να συμφωνηθεί, μία κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες… Αυτό είναι δεδομένα μία Αμερικανική – ή καλύτερα ακόμη μία – υποχώρηση και όχι μία από την πλευρά της Μόσχας. Είναι η Ουάσιγκτον που πριν από σχεδόν δύο μήνες είχε προτείνει και σχεδόν επιβάλλει προς τον Κίεβο αυτήν ακριβώς την πρόταση: «αποδεχθείτε μία εκεχειρία χωρίς όρους για 30 ημέρες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα» ήταν το μήνυμα του Ουίτκοφ προς τον Ουκρανό Πρόεδρο αλλά και η «προτροπή» του ίδιου του Τραμπ προς την Ουκρανία.
Γαλλία και Βρετανία έπεισαν σε μικρό χρονικό διάστημα το Κίεβο πως αυτή η πρόταση είναι μία καλή αφετηρία πάνω στην οποία είναι δυνατό να γίνουν βήματα στο άμεσο μέλλον, αλλά και οι Ευρωπαίοι έπεσαν έξω. Η Ρωσία, που δεν έχει ανταποκριθεί στο παραμικρό από τα όσα έχουν Τραμπ και Πούτιν συζητήσει τηλεφωνικά στις τρεις – επίσημα τουλάχιστον – τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, δεν το έπραξε ούτε σε αυτή την περίπτωση. Η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου δεν δείχνει λοιπόν την παραμικρή πίεση ούτε σε αυτή τη δίκαιη βάση, αλλά αντίθετα δείχνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να γίνει και αυτό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στα πεδία.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ