Εν μέσω πνευματικής ευφορίας και ασύγκριτης προσδοκίας μετά την εκλογή του νέου Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ αναφέρθηκε και η σχέση του με το Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου.
Τα μέλη του τάγματος είναι γνωστά ως Αυγουστινιανοί ή Μοναχοί του Όστιν, ενώ ήταν επίσης ιστορικά γνωστοί ως Ερημίτες του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου
Όπως ανέφερε ο αδερφός του νέου ποντίφικα, ο Πάπας Λέων άρχισε να παρεκκλίνει από την πορεία μιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας, όταν εντάχθηκε στο τάγμα των Αυγουστινιανών. «Πήγε αμέσως μετά το σεμινάριο του γυμνασίου, και στη συνέχεια στο Αυγουστινιανό Κολλέγιο στη Βιλανόβα και στη συνέχεια σπούδασε θεολογία. Έτσι δεν ερχόταν πολύ στο σπίτι, εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές», είπε ο Τζον Πρεβόστ.
Ποιο όμως είναι αυτό το μοναχικό Τάγμα;
Το Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου ιδρύθηκε το 1244 στην Ιταλία, όταν αρκετές κοινότητες ερημιτών που ζούσαν στην περιοχή της Τοσκάνης συνήλθαν για να ζητήσουν από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ΄ να ενωθούν υπό έναν κοινό Κανόνα ζωής και έναν Γενικό Προϊστάμενο, όπως τα άλλα Τάγματα που είχαν ιδρυθεί πρόσφατα.
Ο Πάπας τους έδωσε τον Κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου και ζήτησε από τους εκπροσώπους κάθε οίκου, να εκλέξουν έναν Γενικό Προϊστάμενο που θα ήταν το σύμβολο και ο κύριος προωθητής της επιθυμητής ενότητας.
Λίγα χρόνια αργότερα, καθώς ο αριθμός των μοναχών αυξανόταν και το Τάγμα επεκτεινόταν γεωγραφικά, άλλες παρόμοιες ομάδες ερημιτών, διάσπαρτες κυρίως στην κεντρική Ιταλία, ενώθηκαν μαζί τους, σχηματίζοντας το 1256 αυτό που έγινε γνωστό ως η Μεγάλη Ένωση του Τάγματος.

Η έντονη ερημιτική έμφαση που χαρακτήριζε τις πρώτες ομάδες άρχισε σταδιακά να δίνει τη θέση της σε μια μικτή ζωή περισυλλογής και ποιμαντικής διακονίας, καθώς η Εκκλησία κάλεσε το Τάγμα να ενταχθεί στο Κίνημα των Ιεραποστόλων και να ασχοληθεί με το έργο της ευαγγελιοποίησης.
Μέσα σε ένα αιώνα από τη Μεγάλη Ένωση, υπήρχαν ήδη 8.000 μοναχοί εγκατεστημένοι σε πολλές χώρες, που ασχολούνταν με διάφορα έργα, ως ποιμένες, ιεροκήρυκες, εκπαιδευτικοί, μελετητές, θεολόγοι και ιεραπόστολοι – όλοι για την κήρυξη του Ευαγγελίου – καθώς και άλλοι που απαασχολούνταν ως ξυλουργοί, αγρότες και αρτοποιοί, για τις εσωτερικές ανάγκες των κοινοτήτων.
Όλοι τους ομολογούσαν τον ίδιο τρόπο ζωής σύμφωνα με τα ιδανικά και τις αξίες πάνω στα οποία ο Άγιος Αυγουστίνος είχε βασίσει το όραμά του για τη θρησκευτική κοινότητα. Νωρίς στην ιστορία του Τάγματος, ομάδες γυναικών μοναχών προσχώρησαν επίσης στο Τάγμα, και πολλοί λαϊκοί άνδρες και γυναίκες μοιράζονταν την πνευματικότητα και τα λειτουργικά έθιμα του Τάγματος ως μέλη των Αυγουστινιανών λαϊκών αδελφοτήτων.
Κατά τις περιόδους των μεγάλων ιεραποστολικών προσπαθειών της Εκκλησίας, οι Αυγουστινιανοί συγκαταλέγονταν μεταξύ των μοναχών διαφόρων Τάξεων και Συνόλων που αποτολμούσαν να ταξιδέψουν σε ξένες χώρες για να διαδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να θέσουν τα θεμέλια της θρησκευτικής ζωής. Αποτολμούσαν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ιαπωνία, την Περσία, την Ινδία και την Κίνα.
Οι Αυγουστινιανοί ήταν μεταξύ των ιδρυτών του πρώτου πανεπιστημίου του Νέου Κόσμου και οι πρώτοι ευαγγελιστές των Φιλιππίνων Νήσων.
Η σχέση με τον νέο Πάπα
«Προέρχομαι από το Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου». Με αυτά τα απλά λόγια, που εκφώνησε στην πρώτη του ομιλία προς τους πιστούς από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, ο νέος Πάπας έστρεψε αμέσως την προσοχή στη θρησκευτική οικογένεια καταγωγής του: το Αυγουστινιανό Τάγμα. Η επιλογή του ονόματος μπορεί να μην είναι σύμπτωση, αλλά μάλλον να συνδέεται με μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία αυτού του αρχαίου και επιδραστικού τάγματος.
Ο ίδιος κατείχε τον ρόλο του Γενικού Ηγούμενου του τάγματος από το 2001 έως το 2013, ηγούμενος μιας θρησκευτικής οικογένειας που εμπνέεται από έναν από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας, τον Άγιο Αυγουστίνο Επίσκοπο Ιππώνος, συγγραφέα των περίφημων «Εξομολογήσεων» και στον οποίο παραδοσιακά αποδίδεται η φράση «Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις».
Οι Αυγουστινιανοί είναι ένα τάγμα επαιτών, του οποίου ο Κανόνας, που επίσημα ονομάζεται «Regula ad servos Dei», αν και σύντομος, περιέχει θεμελιώδεις αρχές: την υποχρέωση της φιλανθρωπίας και της ευαγγελικής φτώχειας, τον ασκητισμό, την αγνότητα, τη συγχώρεση των αδικημάτων, την υπακοή και την προτροπή για την τήρησή της.
Σήμερα, το Τάγμα αριθμεί περίπου 2.800 μοναχούς σε 47 χώρες σε όλες τις ηπείρους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με φιλανθρωπικά έργα και διατηρεί την κεντρική του έδρα στη Ρώμη.
Επιφανείς μορφές: από τον Λούθηρο στον Μέντελ
Ανάμεσα στις πιο διάσημες προσωπικότητες που ανήκουν στο Αυγουστινιανό Τάγμα, ξεχωρίζουν δύο ονόματα τεράστιας ιστορικής σημασίας, αν και με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στη σχέση τους με την Εκκλησία της Ρώμης.
Ο Μαρτίνος Λούθηρος , ο μεγάλος μεταρρυθμιστής, ήταν Αυγουστινιανός μοναχός πριν από την αποχώρησή του, με την οποία ξεκίνησε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Ένα άλλο λαμπρό όνομα είναι αυτό του Γκρέγκορ Μέντελ , ενός Αυγουστινιανού ηγούμενου που γεννήθηκε στη Βοημία, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης γενετικής χάρη στις επαναστατικές μελέτες του σχετικά με την κληρονομικότητα των χαρακτηριστικών στα φυτά μπιζελιού.