Μία τρανς, πρώην δικαστής, αναμένεται να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την διχαστική απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για τον ορισμό του φύλου
Η μοναδική δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι τρανς σχεδιάζει να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρωτοφανή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το βιολογικό φύλο.
Περιοριστική και διαχωριστική η απόφαση του Ανώνατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Δρ Βικτώρια ΜακΚλάουντ, η οποία παραιτήθηκε από δικαστής πέρυσι, δήλωσε ότι η απόφαση και η νέα καθοδήγηση του Παρατηρητηρίου Ισότητας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά της και ότι αισθάνεται «περιορισμένη και απομονωμένη».
Είπε ότι το δικαστήριο απέτυχε να εξετάσει τα επιχειρήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα έθεταν τα τρανς άτομα και ότι η απόφαση την άφησε με τη νομική «ανοησία» να είναι «δύο φύλα ταυτόχρονα», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Πριν από δύο εβδομάδες, οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο έκριναν ομόφωνα ότι η γυναίκα ορίζεται από το βιολογικό φύλο σύμφωνα με το νόμο περί ισότητας.
Έκτοτε, οι προσωρινές οδηγίες λένε ότι σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, «οι τρανς γυναίκες (βιολογικοί άνδρες) δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις γυναικείες εγκαταστάσεις».
Η Δρ ΜακΚλάουντ ήταν ένας από τουλάχιστον δύο τρανς ανθρώπους που ήθελαν να παρουσιάσουν επιχειρήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με το πώς το αποτέλεσμά του θα τους επηρέαζε.
Τα δικαστήρια έχουν τη διακριτική ευχέρεια να εξετάζουν επιχειρήματα από εξωτερικούς «παρεμβαίνοντες» – αλλά οι δικαστές συχνά απορρίπτουν τέτοιες παρεμβάσεις εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται να ακούσουν όλα τα σχετικά επιχειρήματα από άλλους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε επιχειρήματα σχετικά με τα τρανς ζητήματα από την ομάδα εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Amnesty International, αλλά όχι αποκλειστικά από τρανς ακτιβιστές.
Αποτυχία του δικαστικού συστήματος
Η Δρ ΜακΚλάουντ, 55 ετών, αποκάλυψε ότι είναι τρανς στα είκοσί της χρόνια και είναι μία από τους περίπου 8.000 ανθρώπους που έχουν αλλάξει νόμιμα το φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής τους.
Στη συνέχεια έγινε Master του High Court – δικαστές που συχνά διαχειρίζονται πολύπλοκες και δαπανηρές υποθέσεις – και προωθήθηκε δημοσίως ως σύμβολο της ποικιλομορφίας του σύγχρονου δικαστικού σώματος.
Παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει το δικαστικό της έργο εν μέσω μιας ολοένα και πιο δύσκολης δημόσιας συζήτησης που είχε οδηγήσει στο να γίνεται αντικείμενο κακοποίησης και κριτικής.
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η απόφαση έδωσε «την αναγκαία σαφήνεια» σε όσους συντάσσουν οδηγίες.
Όμως η Δρ ΜακΚλάουντ δήλωσε ότι, πέρα από το να αποσαφηνίσει το νόμο, το δικαστήριο δεν είχε εξετάσει πώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επηρέαζε τις ζωές των τρανς ατόμων.
«[Το δικαστήριο] δεν άκουσε κανένα υλικό που να αφορά το ζήτημα της αναλογικότητας και του αντίκτυπου στα τρανς άτομα. Δεν άκουσε στοιχεία από εμάς», συμπλήρωσε η ΜακΚλάουντ.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο απέτυχε, κατά τη γνώμη μου, να σκεφτεί επαρκώς τα σημεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Δρ ΜακΚλάουντ λέει ότι η ίδια και άλλοι ακτιβιστές θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για να δηλώσουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «παραβιάζουν [τα] θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
«Όπως ακριβώς ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τι είναι γυναίκα, στην πραγματικότητα το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ξέρει γιατί δεν έχει ορίσει το βιολογικό φύλο», δήλωσε η πρώην δικαστής.
«Η απάντηση [κατά την άποψή μου] είναι ότι γυναίκα κατά το νόμο είναι κάποια με το γράμμα F στο πιστοποιητικό γέννησής της».
Η (μη) λογική πίσω από την απόφαση του Δικαστηρίου για τα τρανς άτομα
Η Δρ ΜακΚλάουντ έχει πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου – το οποίο σημαίνει ότι το γυναικείο φύλο που απέκτησε καταγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής της. Ταυτόχρονα, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ότι ορίζεται ως άνδρας για τους σκοπούς του νόμου περί ισότητας.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι το βιολογικό φύλο αναφέρεται στο «φύλο ενός ατόμου κατά τη γέννησή του». Τονίζει ότι μόνο γυναίκες μπορούν να είναι έγκυες, για παράδειγμα, και οι γυναίκες έχουν ειδική νομική προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι τρανς ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του την άποψή τους για την πολυπλοκότητα της βιολογίας. Υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο για τις υπηρεσίες -από τους αστυνομικούς που πραγματοποιούν σωματικό έλεγχο μέχρι τα εστιατόρια- να προσδιορίσουν πραγματικά τη βιολογία κάποιου, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις intersex ως παράδειγμα όπου το βιολογικό φύλο δεν είναι δυαδικό.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές της κριτικής του φύλου λένε ότι η βιολογία καταλήγει σε μια εκτίμηση της κοινής λογικής για το τι κάνει έναν άνδρα ή μια γυναίκα.
«[Αυτή η απόφαση] μου άφησε δύο φύλα ταυτόχρονα, πράγμα που είναι ανοησία και ειρωνεία, επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι το φύλο είναι δυαδικό», δήλωσε η Δρ ΜακΚλάουντ.
«Είμαι γυναίκα για όλους τους σκοπούς του νόμου, αλλά [τώρα βάσει αυτής της απόφασης] είμαι άνδρας για τον νόμο περί ισότητας του 2010. Έτσι, πρέπει μάλλον να μαντεύω σε κάθε περίπτωση ποιο φύλο είμαι».
Η προσωρινή καθοδήγηση του Παρατηρητηρίου Ισότητας αναφέρει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος υπαγορεύει επίσης στις τρανς γυναίκες (βιολογικούς άνδρες) να μην χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των ανδρών και στους τρανς άνδρες (βιολογικές γυναίκες) να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των γυναικών».
Η καθοδήγηση προσθέτει: «Όταν οι εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, τα τρανς άτομα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανυπαρξίας εγκαταστάσεων για να χρησιμοποιήσουν».
Πηγή: in.gr