Παρέμβαση κατά της στεγαστικής κρίσης και ιδιαίτερα στο σκέλος των δυσβάσταχτων βαρών που συνιστούν τα υψηλά ενοίκια και προβληματίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ανακοίνωσε χθες (22.4.2025) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.
Το μέτρο επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως σε κάθε επιλέξιμο νοικοκυριό τον Νοέμβριο, είναι το ένα από τα τρία μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία εξήγγειλε για εφαρμογή εντός του 2025 η κυβέρνηση, μετά από τις ανακοινώσεις για υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ πέρυσι από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, με τα άλλα δύο να είναι η ενίσχυση 250 ευρώ ετησίως για τους συνταξιούχους, αλλά και η αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μετά από κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Το στεγαστικό μέτρο, ωστόσο, είναι και αυτό το οποίο «καίει» χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς το κόστος ενοικίασης κατοικιών έχει γίνει βραχνάς για τις ελληνικές οικογένειες. Προφανώς, τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ανεξάντλητος, αλλά στοχευμένα, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την στήριξη των ασθενέστερων που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
Έτσι, βάσει των ανακοινώσεων, από φέτος τον Νοέμβριο και για κάθε χρόνο, θα επιστρέφεται ένα ενοίκιο ετησίως, είτε αφορά κύρια κατοικία, είτε φοιτητική κατοικία. Για να αποφασιστεί εάν οι πολίτες πληρούν τα κριτήρια θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024.
Το ποσό της επιστροφής θα αφορά στο 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου, ή 8,5%. Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ, επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να στοχεύσει σε αυτούς που δεν πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια, ενώ το ίδιο όριο θα ισχύσει και για τις φοιτητικές κατοικίες.
Ποια είναι τα όρια και πόσα νοικοκυριά αναμένεται να είναι επιλέξιμα
Τα όρια που θέσπισε το οικονομικό επιτελείο για τους μελλοντικούς δικαιούχους της επιστροφής, είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν για το στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι Μου 2, και εκτιμάται ότι αφορά περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, δηλαδή περίπου 948.000 νοικοκυριά.
Πιο συγκεκριμένα, εάν ένας φορολογούμενος είναι άγαμος, για να είναι επιλέξιμος δεν θα μπορεί να έχει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι έγγαμοι (ή και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης) θα έχουν ως όριο τα 28.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για παράδειγμα:
- Εάν ένας έγγαμος έχει ένα παιδί, τότε το όριο από 28.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 32.000 ευρώ.
- Εάν ένας έγγαμος έχει δύο παιδιά το όριο διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ.
- Εάν ένας έγγαμος έχει τρία παιδιά το όριο διαμορφώνεται στα 40.000 ευρώ, κοκ
Το όριο για τις μονογονεϊκές οικογένειες διαμορφώνεται σε 31.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Δηλαδή:
- Μόνη μητέρα ή πατέρας με ένα παιδί, αντιμετωπίζει όριο 31.000 ευρώ
- Μόνη μητέρα ή πατέρας με δύο παιδιά αντιμετωπίζει όριο 36.000 ευρώ
- Μόνη μητέρα ή πατέρας με τρία παιδιά αντιμετωπίζει όριο 41.000 ευρώ, κοκ
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, βάσει των φετινών ΕΝΦΙΑ, η συνολική αξία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ