Σε τροχιά να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο υπέρβασης φέτος των 300 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις βρίσκεται η ΚΡΙ ΚΡΙ. Όπως έλεγε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης, κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη του 20%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Σημειωτέον πως το 2024 οι πωλήσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ έφθασαν τα 256 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου για τα 300 εκατ. ευρώ χρειάζεται ανάπτυξη 17%. Κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει με βάση διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας στην αγορά της Γαλλίας με αιχμή το γιαούρτι, και εσχάτως στην αγορά των ΗΠΑ κυρίως μέσω του greek frozen yoghurt. Μάλιστα ο κ. Σαρμαδάκης αποκάλυψε πως η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με μεγάλη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ.
Αν και παραδέχθηκε πως η επιβολή δασμών μπορεί να βάλει ένα μικρό φρένο στο ρυθμό διείσδυσης στην αμερικανική αγορά εν τούτοις ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εταιρεία καθώς είναι μικρό το αποτύπωμα στα αποτελέσματα της εταιρείας. Αυτό που προσδιόρισε ως γενικότερο κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την εταιρεία είναι μία νέα πληθωριστική πίεση που λόγω των μέτρων και αντίμετρων ΗΠΑ και Ευρώπης ασκηθεί στις ζωοτροφές και αργότερα στο γάλα.
Εξάλλου ήδη από πέρυσι η πίεση απ’ την αύξηση στις τιμές του γάλακτος ήταν σημαντική. Και μολονότι στην Ευρώπη το δ’ τρίμηνο άρχισε μία μικρή αποκλιμάκωση, αυτή δεν έφθασε μέχρι την ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Σαρμαδάκης, βρίσκεται σε συζητήσεις με πελάτες της προκειμένου να προχωρήσει σε ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρμαδάκη το περιθώριο EBIT της εισηγμένης για φέτος αναμένεται να είναι 14-15%.
Επίσης το CAPEX εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 21 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας το νέο τριετές επενδυτικό πλάνο άνω των 50 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ΚΡΙ ΚΡΙ έχει αιτηθεί να μπει στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και ως εκ τούτου να λάβει γενναία φοροαπαλλαγή και ταχεία αδειοδότηση.
Σημειωτέον πως το project ύψους 52,2 εκατ. ευρώ με την ονομασία «Greek Yogurt Dynamo» αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας στα προϊόντα γιαουρτιού και παγωτού και την αναβάθμιση της μεταποιητικής διαδικασίας συνδυάζοντας «πράσινη» ενέργεια και τεχνολογίες αιχμής.
Πηγή: newmoney.gr