Νέες κάμερες τοποθετήθηκαν σε δέκα σημεία του αυτοκινητόδρομου που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, στοχεύοντας στην αυστηρότερη επίβλεψη όσων οδηγών υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας.
Στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν εντάχθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η Βουλγαρία, γεγονός που ωφελεί και τους Έλληνες οδηγούς που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί οι χερσαίοι έλεγχοι στα σύνορα.
Ωστόσο αυστηροποιείται το πλαίσιο επιτήρησης των οδηγών που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο E79 στη γειτονική χώρα, καθώς η ταχύτητα των οχημάτων τους καταγράφεται ήδη από τις νέες κάμερες που έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων σημείων και στους σταθμούς των διοδίων σε δέκα τμήματα του δρόμου.
Ο αυτοκινητόδρομος ενώνει τη Σόφια με τα Κούλατα, χωριό από το οποίο υπάρχει πρόσβαση από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Οι κάμερες θα μπορούν να καταγράφουν τη μέση ταχύτητα των οχημάτων σε τμήματα με μήκος που ποικίλει, μεταξύ 2 και 20 χιλιομέτρων. Προς το παρόν, η καταγραφή βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν επιβάλλονται πρόστιμα, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας, τα ραντάρ στα διόδια θα παρακολουθούν τα οχήματα που πλησιάζουν και απομακρύνονται, ενώ θα υπολογίζουν φυσικά και την ταχύτητά τους.
Αν η μέση ταχύτητα των οχημάτων υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο, θα αποστέλλεται αυτόματα ένα ενημερωτικό μήνυμα στο σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να εκδοθεί η ηλεκτρονική κλήση, η οποία στη συνέχεια θα αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσω SMS προκειμένου να πληρώσει το αντίστοιχο πρόστιμο.
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. της Βουλγαρίας, το πρόστιμο για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ξεκινά από τα 25 ευρώ (50 Λεβ Βουλγαρίας), στην περίπτωση που η ταχύτητα του οχήματος υπερβαίνει το όριο έως κατά 20 χλμ./ώρα. Στην περίπτωση που η ταχύτητα του οχήματος ξεπερνά το όριο κατά περισσότερο από 50 χλμ./ώρα, τότε το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 307 ευρώ (600 Λεβ Βουλγαρίας), ενώ ο οδηγός αντιμετωπίζει και ποινή φυλάκισης.
«Το σύστημα ανίχνευσης ταχύτητας λειτουργεί αναγνωρίζοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας και την κατηγορία του οχήματος. Οι κάμερες των διοδίων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστεί επιθετική οδήγηση, μέσω λειτουργίας παρακολούθησης της απόστασης μεταξύ των οχημάτων» δήλωσε ο μηχανικός Oleg Asenov, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Διοδίων.
Σύμφωνα με τον Asenov, η δοκιμαστική περίοδος του συστήματος θα περιλαμβάνει περίπου 500 διερχόμενα οχήματα, μετά από τα οποία τα πρόστιμα θα αποστέλλονται κανονικά στους παραβάτες.
Πηγή: carandmotor.gr