Αύξηση παρουσίασε το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης το 2023, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, το 14% του πληθυσμού στερείται τουλάχιστον επτά από έναν κατάλογο 13 βασικών αγαθών και υπηρεσιών, έναντι ποσοστού 13,5% το προηγούμενο έτος.
Η στενότητα χώρου στις κατοικίες αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους στέρησης.
Το 27% του συνολικού πληθυσμού διαμένει σε κατοικίες με ανεπαρκή χώρο, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 36,9% μεταξύ των φτωχών και 24,5% στους μη φτωχούς. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις ηλικίες έως 17 ετών, όπου το φαινόμενο καταγράφεται στο 40,9% του συνολικού πληθυσμού της ομάδας, ενώ στους φτωχούς ανέρχεται σε 56,7%.
Στο επίπεδο της διατροφής, το 34,4% των φτωχών δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταναλώσει τρόφιμα με κρέας, ψάρι ή ίσης θρεπτικής αξίας λαχανικά κάθε δεύτερη ημέρα. Το ποσοστό αυτό στους μη φτωχούς περιορίζεται στο 5,6%.
Οικονομική αδυναμία να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, ύψους περίπου 480 ευρώ, δηλώνει το 81,9% των φτωχών και το 34,6% των μη φτωχών. Επιπλέον, το 74,8% του φτωχού πληθυσμού και το 39% του μη φτωχού αδυνατούν να αντέξουν το κόστος μιας εβδομάδας διακοπών.
Η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης τον χειμώνα αποτελεί επίσης ένδειξη στέρησης, με το 43,6% των φτωχών να δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη φτωχούς διαμορφώνεται στο 13%.
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν οικονομική επιβάρυνση από το κόστος στέγασης, το οποίο φτάνει το 28,9% του πληθυσμού, αγγίζοντας το 88,9% στους φτωχούς και το 14,2% στους μη φτωχούς.
Σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εξόφληση καταναλωτικών δανείων. Το 36,3% όσων έχουν λάβει τέτοια δάνεια αναφέρουν έντονες δυσκολίες αποπληρωμής, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 49,6% στους φτωχούς και 33,1% στους μη φτωχούς.
Τέλος, το 56,1% του φτωχού πληθυσμού και το 19,2% των μη φτωχών δηλώνουν δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή βασικών λογαριασμών, ενώ η αδυναμία κάλυψης των συνήθων αναγκών με τα διαθέσιμα εισοδήματα καταγράφεται σε 77% των φτωχών και 25,4% των μη φτωχών νοικοκυριών.
Πηγή: dnews.gr