Mε ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών χθες το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση μιας ακόμη εκ των βασικών προεκλογικών του υποσχέσεων. Τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την ειρήνη στην Ευρώπη.
Λίγη μόλις ώρα αφού ανακοίνωσε την επικοινωνία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας γι’ αυτή με ιδιαίτερα θερμό τόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε και την επικοινωνία του με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την ειρηνευτική διαδικασία. Η οποία όπως αποκάλυψε θα συνεχισθεί αύριο Παρασκευή, στο Μόναχο.
Λίγες ώρες νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είχε περιγράψει τη μορφή της λύσης προς την οποία οδεύει η διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Με μια Ουκρανία που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά σε αντάλλαγμα για πρόσβαση στον ορυκτό της πλούτο διαθέτει κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ. Και μια Ρωσία που θα κρατήσει τα περισσότερα από τα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει.
Αυτό όμως που είναι το πραγματικά ασυνήθιστο στην παρέμβαση Τραμπ, είναι ο τρόπος με τον οποίο προέβη στις ανακοινώσεις του για τα επιτυχή αποτελέσματα των επικοινωνιών του.
Μακριά από μια τυπική διπλωματική προσέγγιση, που επιθυμεί να εξασφαλίσει θέση ισχύος στην εκκίνηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ – έχοντας ίσως ήδη εξασφαλίσει τους όρους της ειρήνευσης – έχει έναν τόνο εντελώς διαφορετικό. Αυτόν του «διαπραγματευτή» που κατάφερε να σώσει τον κόσμο από μια ανούσια αιματοχυσία. Με αναφορές στην συμμαχία Ρωσίας-ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Απαρατήρητη φυσικά δν μπορεί να περάσει ούτε η αναφορά σε ζητήματα του μέλλοντος όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια και η … Μέση Ανατολή.
Κάτι που αφήνει περιθώρια για μια εξέλιξη διαφορετική από αυτή των συμφωνιών του Μίνσκ, που κατά κάποιους οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην αναζωπύρωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε μαζικός και εντελώς αχρείαστος ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!», έγραψε ανακοινώνοντας επί της ουσίας ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν θετικός στην υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία.
Κάτι που διόλου εύκολο δεν θα πρέπει να ήταν για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, που είναι σαφές οτι μελλοντικά θα έλθει αντιμέτωπος με όσους θα θεωρήσουν αυτή του την κίνηση σχεδόν ως… προδοσία.
Σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία
Η ανακοίνωση δε της επικοινωνίας του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, για την ειρήνευση στην Ουκρανία, έκλεισε ουσιαστικά με την ανακοίνωση της ανταλλαγής επισκέψεων των δύο ηγετών. Δηλαδή ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Μόσχα και ο Πούτιν τις Ηνωμένες Πολιτειες.
Μια σκέψη που θα φάνταζε σχεδόν απίθανη λίγες εβδομάδες πριν, όταν οι πολίτες των Ευρωπαϊκών κρατών έψαχναν τους χάρτες για τα πυρηνικά καταφύγια στις γειτονιές τους, οι κυβερνήσεις μοίραζαν φυλλάδια για επιβίωση χωρίς ρεύμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραφαν πόσα … χάπια ιωδίου έχουν στη διάθεσή τους.
Στο μυαλό του Τραμπ είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από το «πάγωμα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία ίσως κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του και στη Μέση Ανατολή και την αποφυγή μιας «κλιμάκωσης» με το Ιράν. Ως προς αυτό μάλιστα κάποιοι με νόημα δείχνουν ότι στην ομάδα που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις – όπως ανακοινώθηκε από τον Τραμπ – δεν αναφέρθηκε το όνομα του ο ειδικού επιτετραμμένου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία Κίθ Κέλογκ αλλά αυτό του ανθρώπου που έκανε πράξη την εκεχειρία Χαμάς – Ισραήλ Στίβεν Γουίτκοφ.
Ενώ φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψιν του σοβαρά και αυτούς που θεωρούσαν ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να στέλνουν στην αγκαλιά της Κίνας τη Ρωσία, την στιγμή που είναι γνωστό ότι ο Τραμπ την θεωρεί ως τον δυνητικά ισχυρότερο αντίπαλο της χώρας του.
Τα κέρδη για τις ΗΠΑ
Φυσικά, ως διαπραγματευτής ο Ντόναλντ Τραμπ, φροντίζει να κατοχυρώσει και τα συμφέροντα της χώρας του. Εξαρτώντας τυχόν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας με την προνομιακή πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στον ορυκτό της πλούτο. Με ξεκάθαρο σκοπό όπως ο ίδιος δήλωσε οι ΗΠΑ να «πάρουν πίσω» τα χρήματα που έδωσαν στην Ουκρανία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τον μαραθώνιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκότ Μπέσεντ βρισκόταν στην Ουκρανία.
Είναι προφανώς άγνωστο το πότε ακριβώς θα υπάρξει η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για ειρήνευση. Όμως σίγουρα η χτεσινή ημέρα, 12η Φεβρουαρίου, θα είναι η απαρχή αυτής της διαδικασίας.