Κίνα και ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ έχουν ανοιχτά δηλώσει πως μίλησαν τηλεφωνικά ήδη και πως οι σχέσεις των δύο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, τα δεδομένα πάντως δείχνουν πως οι δύο σημαντικότεροι σήμερα «παίχτες» και ανταγωνιστές βρίσκονται ήδη σε πόλεμο.
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεκτή η σαρωτική αποδοχή από τους χρήστες μία εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά κυρίως ο τρόμος που άμεσα έφερε με σημαντικότατες μάλιστα οικονομικές συνέπειες στις Αμερικανικές αγορές, δεν γίνεται να κρύψουν τα γεγονότα πίσω μόνο από καλές προθέσεις, ανεξάρτητα εάν αυτές εκφράζονται από τους δύο ισχυρότερους Προέδρους του πλανήτη.
Η μικρή μπλε φάλαινα (το Deepseek) έφερε δυσανάλογα μεγάλα απόνερα στις αμερικανικές αγορές, αλλά και σε κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ με αποτίμηση που ξεπερνά κατά 10 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ (η αποτίμηση της NVDIA ανέρχεται στα 3 δισ. στα 29 τρις ήταν το Αμερικανικό ΑΕΠ για το 2024). Οι απώλειες ειδικά στον Nasdaq, τον κατεξοχήν δείκτη για τους επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και το 13% περίπου των απωλειών της αμερικανικής ναυαρχίδας των microchips δεν είναι απλές καταγραφές…
🚨TRUMP: “The release of DeepSeek AI from a Chinese company should be a wake up call for our industries that we should be laser focused on competing to win. We have the best scientists in the world. This is very unusual. We always have the ideas. We’re always first.” pic.twitter.com/fFiRjxMTmZ
— Autism Capital 🧩 (@AutismCapital) January 28, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε εχθές ότι η ξαφνική άνοδος του DeepSeek «θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι αφύπνισης» για τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Όπως εξήγησε, αν και εξακολουθεί να αναμένει από τις αμερικανικές εταιρείες να κυριαρχήσουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει την πρόκληση που θέτει ο AI βοηθός χαμηλού κόστους, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Apple App Store το Σαββατοκύριακο. «Η κυκλοφορία της DeepSeek AI από μια κινεζική εταιρεία θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι αφύπνισης για τις βιομηχανίες μας, ώστε να επικεντρωθούμε απόλυτα στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Φλόριντα.
Η Κίνα δεδομένα επιχειρεί να δώσει το στίγμα της και να θέσει και τους δικούς της όρους στο τραπέζι των συζητήσεων – διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το Πεκίνο δεν έχει διάθεση παρά την ευνοϊκή για το ίδιο αλλαγή στο Οβάλ γραφείο να αφήσει μόνη την Αμερικανική πλευρά να το «στρώσει» μόνη. Το Πεκίνο επιχειρεί και πάλι να ανοίξει ένας διάλογος στον οποίο θα τεθούν υπό συζήτηση όλα και όχι μόνο όσα οι ΗΠΑ θεωρούν θέματα και αν είναι να επιτύχει αυτή την αλλαγή δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να χρησιμοποιήσει «όπλα» (για κάποιους και εκτός εισαγωγικών).
Η Κίνα παρά τους διαρκώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της (οι μεγαλύτεροι σταθερά στον κόσμο) υπολείπεται των ΗΠΑ σε πολλούς και σημαντικούς δείκτες. Αυτό που θέλει όμως το Πεκίνο να γίνει αντιληπτό είναι πως η απόσταση έχει μειωθεί και πως ο «δράκος» δεν έχει πλέον τη διάθεση τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον να τον αντιμετωπίζουν με όρους περασμένων δεκαετιών. Είναι δεδομένο πως ο κινεζικός τρόπος αναφορικά με τη Δύση δεν εμπεριέχει όπλα και πεδία μάχης. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως η εισβολή της συμμάχου Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και την Κίνα για την οποία η Ευρώπη είναι με διαφορά η κορυφαία αγορά αλλά και ο μεγαλύτερος επενδυτικός προορισμός.
Chinese startup DeepSeek's launch of its latest AI models, which it says are on a par or better than industry-leading models in the United States at a fraction of the cost, is threatening to upset the technology world order https://t.co/Gvmji9bsSQ pic.twitter.com/G3UGVagL21
— Reuters (@Reuters) January 28, 2025
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ