Την απόφαση η Ελλάδα να «παγώσει» την επεξεργασία των αιτήσεων για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες από την Συρία, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο ίδιος μιλώντας στον ρ/σ RealFm υποστήριξε πως «αυτό που έχει να κάνει σε σχέση με αιτήματα το έχουμε ήδη κάνει. Έχουμε ανακοινώσει πάγωμα όλης της διαδικασίας, και μάλιστα σήμερα είδα ότι βγήκαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο και η Κροατία, κοντά στις 14 που είχαν αθροιστεί μέχρι χθες, που ανακοίνωσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι παύουν να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από τους Σύριους πολίτες προσωρινά αυτές τις μέρες. Μέχρι να δούμε, αυτό αφορά και εμάς βέβαια, να σταθμίσουμε τα δεδομένα και να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο πεδίο. Κοιτάξτε, 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, στις δικές μας δομές, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ. Αυτό από προχθές έπαψε να ισχύει».
Στη στάση της Ευρώπης μετά τις εξελίξεις στη Συρία ο υπουργός είπε: «Ασφαλώς για αυτό παγώνουμε προσωρινά, σας είπα, όλες τις διαδικασίες μέχρι να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα. Να σας πω εδώ ότι σήμερα μεταβαίνω στις Βρυξέλλες. Είναι προγραμματισμένη η διυπουργική συνάντηση με την παρουσία του αρμόδιου αυστριακού Επιτρόπου, Μπρούνερ, με τον οποίο συνομίλησα με τηλεδιάσκεψη προχθές για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συνέστησε να περιμένουμε κάποιες μέρες, ακριβώς για να σταθμίσουμε την κατάσταση, πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα. Δεν υπάρχει ζήτημα ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας με τις εξελίξεις. Ασφαλώς, αυτό που γίνεται είναι μία μεγάλη αλλαγή, δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό επίπεδο στη Συρία, και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο: αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Για το ενδεχόμενο οικειοθελών επιστροφών Σύρων στη Συρία ανέφερε ότι, «αυτή είναι μία αρχική ένδειξη. Θυμίζω όμως ότι στην Τουρκία μόνο φιλοξενούνται περί τα 3 εκατομμύρια. Επίσης, η Τουρκία από καιρό επεξεργάζεται σχέδιο εγκατάστασης-μετεγκατάστασης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων, δεν ξέρω τελικά ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός, σε μία “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία. Παρεμπιπτόντως, αυτό εκτοπίζει και τους Κούρδους από την περιοχή, αλλά αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχει αναλάβει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην επόμενη μέρα της Συρίας. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο. Θα έχουμε την ευκαιρία να το επεξεργαστούμε στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις ροές, να πω ότι αυτό τον καιρό είναι πολύ πεσμένες, αλλά περιμένουμε να δούμε».
Τέλος απαντώντας για το αν θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Τουρκία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «είναι μάλλον αυτή τη στιγμή πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση ή οποιαδήποτε πρόβλεψη. Τάσεις βλέπουμε. Μπορεί αύριο να προκύψει ένα σκληρό θεοκρατικό, τζιχαντιστικό καθεστώς και να διώκει εκεί όλους όσους δεν του είναι αρεστοί. Εγώ θα έκανα μία πρώτη εκτίμηση για τους πρώην υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, για τους Αλαουίτες, για τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Δεν έχω όμως κάτι τέτοιο στο πεδίο αυτή τη στιγμή ως δεδομένο. Εκτιμήσεις κάνουμε, επομένως θα περιμένουμε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Η κατάσταση είναι ρευστή. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν σταματήσει, έστω και μικρής κλίμακας, εχθροπραξίες. Δεν έχουμε επίσημο κρατικό συνομιλητή. Είναι μία κατάσταση εντελώς συγκεχυμένη. Περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, να δούμε ποια κρατική οντότητα θα προκύψει, αν προκύψει, πότε θα προκύψει, και μετά να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας. Αυτό θα έλεγα ότι είναι συνεπές με την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πλέον, σχεδόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».
Και συνέχισε: «Παγώνουμε τη διαδικασία μέχρι να δούμε τι θα μας προκύψει, για να το αντιμετωπίσουμε όταν μας προκύψει. Αυτό τι σημαίνει; Αυτή τη στιγμή στις δομές της χώρας το 1/3 περίπου αυτών που βρίσκονται μέσα είναι Σύριοι πολίτες, είτε ακατάγραφοι, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα στις δομές, περιμένουν να καταγραφούν και θα καταγραφούν, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να καταθέσουν την αίτηση για χορήγηση ασύλου, είτε αυτοί που περιμένουν να κριθεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου. Εμείς παγώσαμε την έκδοση αποφάσεων μέχρι να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα. Πολύ απλά διότι δεν υπάρχει πλέον ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητούσαν να τους χορηγηθεί άσυλο. Και προφανώς να μετακινηθούν όπου θέλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθμίσουμε και να εκτιμήσουμε τα δεδομένα για να δούμε τι πάει να προκύψει. Επί του παρόντος όμως, ένα είναι βέβαιο: ότι δεν μπορεί να χορηγείται άσυλο σε έναν Σύριο πολίτη πλέον, όταν αυτός επικαλείται διωγμό, δίωξη από το καθεστώς Άσαντ, τη στιγμή που το καθεστώς Άσαντ έχει πάψει να υπάρχει. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».
Πηγή: thestival.gr