Διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων υπέγραψε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια ανανέωση διατάγματος που είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass η βασική αρχή του διατάγματος, που υπεγράφη μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία, είναι ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Όοσον αφορά, ωστόσο, τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
– στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
– στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
– στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης – την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της»