Συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της Ίριδας και Μαλένας
Με την κατάθεση της ιατροδικαστή Χριστίνας Τσάκωνα, που είχε βάλει την υπογραφή της στην ιατροδικαστική έκθεση θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της Ίριδας και Μαλένας.
«Η Μαλένα Δασκαλάκη πέθανε στις 13/4/2019 και ήρθε σε εμάς στις 15/4/2019. Έλαβα την αναγγελία θανάτου που υπάρχει ιστορικό από τους θεράποντες ιατρούς. Είχε την ημερομηνία εισαγωγής στο νοσοκομείο, είχε ότι έπασχε από λευχαιμία και ότι βρισκόταν στην 9η ημέρα θεραπείας και πιθανή αιτία θανάτου», ανέφερε η μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι την επόμενη ημέρα ελήφθησαν και φωτογραφίες από τη ΔΕΕ βάσει πρωτοκόλλου.
«Αποκλείω τον στιγμιαίο θάνατο»
«Οι πραγματικές υποστάσεις είναι λιμνάζον αίμα. Είναι ροδόχροες υποστάσεις που βλέπουμε σε μια σωρό ανάλογα με τη στάση που έχει σταθεί η σωρός. Αυτές φαίνονται περίπου στις 2 ώρες περίπου», είπε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Μπορεί να φανούν και σε μισή ώρα;
Μάρτυρας: Ίσως.
Πρόεδρος: Βιβλιογραφικά πόση ώρα αναφέρεται;
Μάρτυρας: Στις 2 ώρες και μεγιστοποιούνται στις 12 ώρες.
Πρόεδρος: Από τι εξαρτάται το πότε θα αρχίσουν να φαίνονται;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει μελέτη σε αυτό το κομμάτι. Θεωρούμε ως στάνταρ το 2-4 ώρες για να αρχίσουν να φαίνονται οι υποστάσεις.
Πρόεδρος: Ο κ. Τσαντίρης είπε ακόμα και για 30 λεπτά σε παιδί.
Μάρτυρας: Αν το έχει δει κάπου βιβλιογραφικά…εγώ δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν μου έχει τύχει.
Πρόεδρος: Αν η Μαλένα ήταν ανάσκελα, που βλέπουμε τις υποστάσεις;
Μάρτυρας: Στη ραχιαία πλευρά, θα τις βλέπαμε πλάγια και πίσω, όπου δεν ακουμπάει το σώμα.
Πρόεδρος: Για να τις δει ο γιατρός πρέπει να μετακινήσει το σώμα;
Μάρτυρας: Ναι θα πρέπει να γυριστεί η σωρός.
Πρόεδρος: Παρατηρήθηκε κυάνωση ονύχων – χειρών, τι σημαίνει αυτό;
Μάρτυρας: Σημαίνει ότι έχει πέσει το οξυγόνο κάτω από 85% και είναι κάτι που το συναντάμε στις περισσότερες σωρούς. Είναι ανάλογα το περιστατικό.
Πρόεδρος: Η κυάνωση έτσι όπως είναι εδώ αποκλείει το στιγμιαίο θάνατο; Μια ανακοπή;
Μάρτυρας: Τον αποκλείει.
«Εγώ είχα να απαντήσω στο αν ο θάνατος ήταν βίαιος ή φυσικός θάνατος και στην αιτία θανάτου» σημείωσε και συμπλήρωσε πως στη Μαλένα δεν υπήρχαν σημάδια απινίδωσης.
«Στο πρόσωπο του παιδιού υπήρχε το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, στο δεξί μάγουλο. Αυτό είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού γι’ αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση. Το σχήμα προσομοιάζει με κολλητική ταινία που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθούν οι σωλήνες στην ΚΑΡΠΑ. Τα σημάδια που αφήνουν τα στρογγυλά pads για το ηλεκτροκαρδιογράφημα, πάλι φαίνονται» είπε η κ. Τσάκωνα επιμένοντας πως το σημάδι που φαίνεται στο πρόσωπο του παιδιού είναι εντύπωμα από σωληνάκι.
Πρόεδρος: Σήμερα γνωρίζεται πως βρέθηκε το παιδί από τους θεράποντες ιατρούς;
Μάρτυρας: Προστέθηκαν στοιχεία στην ανακρίτρια.
Πρόεδρος: Εκείνη την ημέρα δε γνωρίζετε πως βρέθηκε το παιδί και τις ενέργειες προηγήθηκαν από τους γιατρούς;
Μάρτυρας: Ακριβώς.
Η ιατροδικαστής δέχτηκε δεκάδες ερωτήσεις από την πρόεδρο της έδρας σχετικά με τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας Δασκαλάκη, με την μάρτυρα να επαναλαμβάνει πως τα σημάδια που εντόπισε στο παιδί προήλθαν από την ΚΑΡΠΑ. «Δεν υπήρχε κάτι άλλο που να δείχνει ότι έγινε κάποια έναρξη ενεργειών κοντά στο στόμα του παιδιού.
«Δεν είχε σημάδια ασφυξίας»
«Το αν υπήρχε οίδημα δεν θα ήταν κριτήριο για το αν ζούσε ή ήταν νεκρή. Τι οίδημα να κάνει ένα αυτοκόλλητο; Μόνο ως προς το χρώμα θα υπήρχε διαφορά, είναι όλα σχετικά. Οίδημα με την έννοια του οιδήματος δεν θα έκανε. Εγώ στο σημάδι αυτό είδα μόνο μια ελαφριά αλλαγή στο χρώμα και κατέληξα στο ότι ήταν αυτοκόλλητο»
Πρόεδρος: Ποτέ έχουμε προ και ποτέ μεταθανάτιες κακώσεις;
Μάρτυρας: Η περιξ κακώσεις έχουν γίνει λίγα λεπτά πριν και λίγα λεπτά μετά. Μιλάμε για 2-3 λεπτά πριν και μετά.
Πρόεδρος: Αν πάθω τώρα ανακοπή τι θα συμβεί στον οργανισμό μου;
Μάρτυρας: Σταματάει η καρδιά, αρχίζει να να πήζει το αίμα, αρχίζει η θόλωση του κερατοειδούς. Αρχίζει συμφόρηση στους πνεύμονες, λιμνάζει το αίμα.
Πρόεδρος: Πείτε μου λιγάκι τι εννοούμε με τους όρους ασφυξία, ανοξία και υποξία;
Μάρτυρας: Η ασφυξία είναι όταν σταματάει τελείως το οξυγόνο, όπως και η ανοξία. Περίπου 3-4 λεπτά έχει οξυγόνο ο οργανισμός μετά αρχίζουν βλάβες. Στα 5 λεπτά υπολογίζουμε την ανοξία.
Πρόεδρος: Για να επέλθει ο θάνατος όπως κατηγορείται η κατηγορούμενη θέλουμε 5 λεπτά.
Μάρτυρας: Ναι.
Πρόεδρος: Υποξία;
Μάρτυρας: Ο κορεσμός του οξυγόνου. Όταν μειώνεται από 85% και κάτω.
«Ασφυξία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά έρχεται ο θάνατος. Υποξία μπορεί να προκληθεί από φάρμακα και νοσήματα. Η υποξία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Σε μελέτη του 1971 λέει για 50 λεπτά για να προκληθεί βλάβη στο ήπαρ» είπε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Τι θα δούμε σε κάποιον που πέθανε από ασφυξία;
Μάρτυρας: Η διαστολή της καρδιάς. Αυτό είναι το κριτήριο. Είναι πλαδαρή, σαν άδεια καπνοσακκούλα. Ο ιατροδικαστής θα το δει. Το άλλο είναι το έντερο που βρίσκεται σε σύσπαση. Εννοείται και οι εκχυμώσεις στο πρόσωπο, εκδορές δεν δημιουργούνται συνήθως.
Η ιατροδικαστής επέμεινε ότι η περίπτωση της Μαλένας Δασκαλάκη δεν είναι αυτή του ασφυκτικού θανάτου, ενώ παρουσίασε στο δικαστήριο φωτογραφίες άλλου παιδιού που είχε νεκροτομίσει η ίδια και είχε πεθάνει από ασφυκτικό θάνατο, έπειτα από ενέργειες της θείας του στα Μέγαρα, προκειμένου να καταδείξει τα ευρήματα σε περίπτωση ασφυκτικού θανάτου.
Πρόεδρος: Έτσι όπως είναι κατηγορία θα μπορούσε να επέλθει ασφυξία με άγνωστο μέσο, μαξιλάρι ή σεντόνι, αλλάζει κάτι σε σχέση με τις ασφυκτικές κηλίδες που λέτε;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βλάβη στη ήπαρ.
Πρόεδρος: Σας έχει τύχει περίπτωση ασφυξίας με μαλακό μέσο που δεν άφησε εντύπωμα;
Μάρτυρας: Όχι δεν μου έχει τύχει με άλλο μέσα.
Πρόεδρος: Το συνδέεται με μια εργώδη προσπάθεια. Αν θεωρήσουνε ότι μπήκε ένα μαξιλάρι θα είχαμε πίεση;
Μάρτυρας: Θα είχαμε. Θα υπήρχε αντίδραση από το θύμα. Πάντα υπάρχει προσπάθεια.
Πηγή: newsbomb.gr