Καταγγελίες που καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται 6ήμερη εργασία χωρίς να πληρώνονται την προσαύξηση έχει στα χέρια του το Dnews από τον Σύλλογο Ιδιωτικών υπαλλήλων «Η Ένωση». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πέρα από τις καταγγελίες που υπάρχουν για την ψηφιακή κάρτα προστέθηκαν τώρα και καταγγελίες για την εξαήμερη εργασία που καθημερινά αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα και οι εργοδότες συνεχίζουν να παραβιάζουν τους νόμους.
Αναλυτικότερα:
1. Σε μεγάλη επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων με έδρα την Αττική και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα και 12ωρα δίχως να δηλώνεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η ημερήσια υπερβάλλουσα εργασία.
2. Σε εμπορικά καταστήματα, στην παλιά πόλη της Ρόδου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και από 12 ως 16 ώρες την ημέρα.
3. Σε βιοτεχνία ζαχαρώδη στη Θεσσαλονίκη οι 50 εργαζόμενοι δουλεύουν και την 6η ημέρα ενώ για την προσαύξηση του 40% ούτε λόγος. Ο εργοδότης τους μείωσε εικονικά τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης ενώ εξακολουθούν να εργάζονται 8ωρο. Και παρά την 6η ημέρα εργασίας εξακολουθούν να παίρνουν τα ίδια χρήματα με την πενθήμερη εργασία.
Γενικότερα σύμφωνα με τις καταγγελίες τα QR CODE της ψηφιακής κάρτας εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους πολλοί εργοδότες οι οποίοι κάνουν οι ίδιοι τα «χτυπήματα» εισόδου- εξόδου στην εργασία.
Η 6ήμερη εργασία εφαρμόζεται στις βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις με συνεχή λειτουργία από Δευτέρα έως Σάββατο. Βέβαια και ως προς τις επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, μπορούν να κάνουν χρήση 6ήμερης εργασίας υπό την προϋπόθεση να δικαιολογείται η απασχόληση αυτή από εξαιρετικές συνθήκες λόγω απρόβλεπτα ιδιαίτερου αυξημένου φόρτου εργασίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ψηφιακή δήλωση προκειμένου αυτή να εγκριθεί και στη συνέχεια να μπορούν οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας.
Ειδικά, δε, για τις επιχειρήσεις που η ανάγκη για επιπλέον εργασία προκύπτει λόγω ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου, θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται στην δήλωση αυτή, και το διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει η 6ημερη εργασία.
Οι εργοδότες θα πρέπει ψηφιακά, να δηλώνουν στο σύστημα τα στοιχεία τους προκειμένου να διαπιστώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «συνεχούς λειτουργίας», δηλαδή λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.
Αντίστοιχη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι επιχειρήσεις «μη συνεχούς λειτουργίας», πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης, επί 24αώρου βάσεως.
Αναλυτικά, ξεκαθαρίζεται ότι η ψηφιακή δήλωση των στοιχείων του εργοδότη, για να εγκριθεί η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, υποβάλλεται αρχικά και βέβαια, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις που η 6ημερη εργασία αφορά τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, η αίτηση θα υποβάλλεται εκ των προτέρων, για την δηλούμενη περίοδο.
Αν δε, πρόκειται για παραρτήματα επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, η σχετική δήλωση ισχύει για χρονικό διάστημα έξι μηνών και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εντός αυτών των χρονικών ορίων.
Όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, έτσι και για αυτές που αιτούνται άδεια 6ημερης απασχόλησης, η δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του χρόνου εργασίας και πιθανών αλλαγών στο ωράριο (π.χ. υπερωρίες) συνδέεται με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο εάν ανήκει στους λεγόμενους «Κλάδους Ένταξης» στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μπορεί μια επιχείρηση να υποβάλλει στο σύστημα Εργάνη, δήλωση εξαίρεσης από υποχρέωση προαναγγελίας.
Πηγή: dnews.gr