Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού το 2023, εξαιτίας της ακρίβειας της αγοράς τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.
Οι συνθήκες αντί να βελτιώνονται γίνονται πιο δύσκολες στον τομέα της ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Τα νέα χρέη προς του προμηθευτές ανήλθαν στα 403,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 1.332.714 μετρητές της χαμηλής τάσης το 2023.
Το ποσό που αναλογεί ανά μετρητή διαμορφώνεται σε 303 ευρώ.
Το TTF σε όλη την Ευρώπη κοστίζει 39 ευρώ στην Ελλάδα είναι στα 49 ευρώ ανά MWh
Η πρόσκαιρη βελτίωση της αγοράς των τιμολογίων μέχρι το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ανατράπηκε από τον Ιούνιο με την τιμή της KWh να έχει αυξηθεί έως 25% στα τιμολόγια του Αυγούστου. Το περιβάλλον γίνεται πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά.
Χθες 8/8 το συμβόλαιο TTF σημείωσε ρεκόρ φτάνοντας τα 39.05 ευρώ ανά MWh.
Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο τι αντίστοιχο συμβόλαιο ήταν στα 22 ευρώ ανα MWh. Η άνοδος της τιμής του TTF αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου.
Για την εγχώρια αγορά η τιμή του φυσικού αερίου είναι πιο ακριβή κατά 25% διότι προστέθηκε ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh στο στάδιο της παραγωγής.
Δηλαδή η Ελλάδα ξεκινά με υψηλότερο κόστος σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές. Η κυβέρνηση για να …προστατεύσει τα νοικοκυριά από την άνοδο της τιμής της KWh αποφάσισε την επιδότηση των 0,016 λεπτών ανά KWh.
Πιο ακριβή η Ελλάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία
H Ελλάδα στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο είναι πιο ακριβή και πο την Ουκρανία. Για την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην χώρα του πολέμου ήταν στα 127,94 ευρώ ανά MWh και στην ειρηνική Ελλάδα στα 133,23 ευρώ ανά MWh.
Την ίδια ημέρα, μας πέρασε μόνο η Αλβανία που εμφάνισε τα 148 ευρώ ανά MWh.
Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα πολλαπλασιαστούν τον φετινό Αύγουστο ενώ η συνέχιση των ανοδικών τάσεων στο φυσικό αέριο οι λιανικές τιμές θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Οι δυσκολίες αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος εντοπίζονται αpο τις αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνουν οι προμηθευτές.
Οι προμηθευτές ανεβάζουν τον πήχη των ανεξόφλητων λογαριασμών
Στο πρώτο εξάμηνο του 2004 αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προστέθηκαν ως επισφάλειες για μια υπηρεσία που είναι αναγκαία για την επιβίωση ενός νοικοκυριού. Αξίζει να σημειωθεί το σύνολο των προμηθευτών έχουν διαφορετικό τιμολόγιο για τους συνεπείς καταναλωτές και αυξάνεται έως 50% για τα νοικοκυριά που εξοφλούν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς. Μόνο η ΔΕΗ έχει ένα τιμολόγιο ανεξάρτητα από το χρόνο αποπληρωμής.
Τα χρέη των 303 ευρώ πέρυσι γίνουν φέτος 600 ευρώ
Όταν το κόστος ενέργειας από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 125%, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών σε διάστημα τριών μηνών θα έχει πολλαπλασιαστεί. Τα περσινά χρέη των 303 ευρώ φέτος μπορεί να φτάσουν τα 600 ευρώ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολή τη ζωή των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τα χρέη των πελατών προς τους προμηθευτές ενέργειας αναδεικνύει πιο δύσκολες συνθήκες για 2669 μετρητές που ανήκουν σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το ύψος της οφειλής ανά μετρητή ανέρχεται σε 43.359 ευρώ. Την Υψηλή Τάση το χρέος διαμορφώθηκε στα 8,4 εκατ. ευρώ ανά μετρητή.
Πηγή: bankingnews.gr