Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών το πρωί Πέμπτης, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, εντείνοντας τους φόβους ότι ετοιμάζεται νέα επίθεση στη Μέση Ανατολή.
Στην ανακοίνωσή της η Αίγυπτος αναφέρει πως οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, καθώς το Ιράν «προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, κρίσιμη είναι η NOTAM (προειδοποίηση ασφαλείας), που θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Πέμπτης.
«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.
Σήμερα ή αύριο η «απάντηση» του Ιράν
Σημειώνεται πως δημοσίευμα του σαουδαραβικού κρατικού δικτύου Αl Arabiya αναφέρει πως η Πέμπτη ή η Παρασκευή είναι οι πιθανότερες ημέρες για την επαπειλούμενη επίθεση αντιποίνων του Ιράν, επικαλούμενο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα κατά διοικητών της Χεζμπολάχ.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το Ιράν δεν έχει «δεύτερες σκέψεις», όπως έγραψε η Washigton Post αλλά «αναμένει την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που ήδη έδωσε πράσινο φως από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι απειλές του Ιράν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.
Ισραήλ: Θα εξοντώσουμε τον Γιαχία Σινουάρ
Το Ισραήλ προειδοποίησε πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πλέον έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα του, απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή
Ο Γιαχία Σινουάρ ονομάστηκε την Τρίτη το βράδυ νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.
Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου.
Στο ισραηλινό στόχαστρο για χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ, το κίνημα του οποίου χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την 7η Οκτωβρίου.
«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Ενώ όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Χαμάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ζωές στον μικρό πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.
Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Η Χεζμπολά και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε προχθές Τρίτη ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».
Διπλωματικός πυρετός
Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).
«Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αξίωσε προχθές το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν στρατιωτική «κλιμάκωση».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων».
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τη χερσαία και αεροπορική επίθεσή τους εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ιδίως σε ζώνες όπου διαβεβαίωναν πως είχαν τον πλήρη έλεγχο προτού ξεσπάσουν νέες μάχες.
Πηγή: newsit.gr