Η Θεσσαλονίκη τροφοδοτείται κυρίως από τον Αλιάκμονα με τη ροή φέτος να έχει μειωθεί. Πόσο κοντά είναι όμως το πρόβλημα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας;
Του Δημήτρη Κετικίδη
Το φετινό καλοκαίρι το πρόβλημα της λειψυδρίας σχεδόν μονοπώλησε κυρίως σε περιοχές της Χαλκιδικής. Σε μέρη όπως το Πευκοχώρι, υπήρξαν και ακυρώσεις κρατήσεων από τους τουρίστες, αφού κατά το δεκαήμερο του καύσωνα, υπήρξαν πολύωρες διακοπές νερού.
Τι γίνεται όμως με τη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι; Όπως ανέφεραν στο ΤyposThes, πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, «η Θεσσαλονίκη υδρεύεται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες του ποταμού Αλιάκμονα».
Επισημαίνουν πως σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΔΕΗ, «η τροφοδοσία των ταμιευτήρων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα έτη».
Είναι όμως ικανή η μειωμένη τροφοδοσία να δημιουργήσει προβλήματα λειψυδρίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης;
Όπως τονίζουν, παρά το γεγονός ότι οι ταμιευτήρες τροφοδοτήθηκαν με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χρονιές, οι μετρήσεις δείχνουν πως τουλάχιστον φέτος η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και δεν θα εμφανίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Η εικόνα της Χαλκιδικής βέβαια όπως έχει γίνει γνωστό είναι τελείως διαφορετική. Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από τους δήμους, και το νερό για ύδρευση προέρχεται κυρίως από υπόγεια ύδατα. Τα υπόγεια υδατικά συστήματα όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι επιβαρημένα μόνο ποσοτικά αφού παρουσιάζουν ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο αλλά και ποιοτικά, αφού υπάρχουν νιτρικά ιόντα και όχι μόνο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ως «βέλτιστη λύση» παρουσιάζεται η κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Χαβρία αλλά και αλλού, για την ταμίευση των επιφανειακών υδάτων, σε συνδυασμό με λοιπές πηγές υδροληψίας όπως η άντληση υπόγειων υδάτων. Σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων που υπάρχουν, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνουν ότι έχει ζητηθεί από τους παρόχους υπηρεσιών ύδρευσης η σύνταξη γενικών σχεδίων ύδρευσης, έτσι ώστε να εντοπιστούν υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.