Σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, μετά τις 13.00, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.
Στη περίπτωση, που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, οι (Υπο)Διευθυντές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται από το υπουργείο Παιδείας, να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις, που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.
Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά το υπουργείο Παιδείας προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων, ώστε να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 28-6-2024, μετά τις 13.00 μ.μ.
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βαθμολογίες
Θεαματική μείωση των αριστούχων, δηλαδή όσων έχουν γράψει 18-20, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται κατά την ανακοίνωση των βαθμολογιών σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αφού δεν θα ξεπεράσουν συνολικά το 10%. Ως συνέπεια αυτού, θα δούμε πτώση των βάσεων κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, οι βάσεις στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πέσουν κατά περίπου 200 μόρια. Την πτώση, φαίνεται πως δεν την αποφεύγει τελικά η συγκεκριμένη Ο.Π. καθώς ο αριθμός των άριστων γραπτών, κυρίως στην Ιστορία και στα Αρχαία, θα είναι οπωσδήποτε μειωμένος.
Στην Ιστορία, μόλις ο ένας στους 10 αναμένεται να έχει αριστεύσει ενώ αναμένεται πως κάτω από τη βάση θα βρεθεί περίπου το 55% των γραπτών. Στα Αρχαία Ελληνικά, ‘σπάνιο είδος’ θα είναι οι αριστούχοι, με μόλις έναν στους 25 υποψηφίους να βρίσκεται μεταξύ 18-20. Αντίθετα, κάτω από τη βάση στα Αρχαία μάλλον θα κινηθεί το 40%.
Με την προϋπόθεση ότι ισχύουν τα ανωτέρω, πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές ή οι Ψυχολογίες, που είναι παραδοσιακά υψηλόβαθμες – να σημειωθεί ότι πέρσι, είχε σημειωθεί άνοδος στις βάσεις της Νομικής Αθηνών, που έφτασε τα 18.125 μόρια.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ