Ίδια και απαράλλακτη παραμένει η κατάσταση στην καμένη Πάρνηθα, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 που στέρησαν την Αττική από πνεύμονα 80.000 στρεμμάτων δάσους.
Τα Dnews πραγματοποίησε επιτόπιο φωτορεπορτάζ στην ανατολική πλευρά, από τους Θρακομακεδόνες, στο Τατόι, τη Βαρυμπόμπη τον Άγιο Μερκούριο, τη Μαλακάσα, έως την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες, όπου διαπιστώνεται ότι ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει για την αποψίλωση των πληγεισών περιοχών με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι νέας ανάφλεξης, όπως άλλωστε συνέβη στις αρχές της εβδομάδας με την εκδήλωση παράλληλων πυρκαγιών σε διαφορά σημεία του βουνού.
Συγκεκριμένα, στις πρώτες στάσεις της Τατοϊου έξω από το αεροδρόμιο, υπάρχουν παρατημένα πολλά κυβικά ξυλείας και στη συνέχεια στον δρόμο προς τον Αγ. Μερκούριο, το δάσος παραμένει ακαθάριστο.
Σε ένα κιόσκι κοντά στο προσκυνητάρι του Αγ. Μερκούριου, διαφημιστική πινακίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση 7,710 στρεμμάτων δάσους και πίσω φαίνεται ότι ο χώρος είναι ακαθάριστος με τους θάμνους να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς όχι μόνο πού πήγαν αυτά τα λεφτά αλλά και γιατί δεν προχώρησαν οι εργασίες για την προστασία τουλάχιστον των κατοίκων.
Στη Μαλακάσα, στην αρχή της επαρχιακής οδού από τον οικισμό της Αγίας Τριάδας Αφιδνών, σε οικόπεδο ενός περίπου στρέμματος έχουν τοποθετηθεί τόνοι ξύλων στο πλάι ενός ακατοίκητου αυθαιρέτου. Στο υψηλότερο σημείο προς τη λίμνη Μπελίτσι, καύσιμη ύλη και απορρίμματα εναποτέθηκαν δίπλα στα πεύκα.
Αντιστοίχως στην κοινότητα των Αφιδνών ο κεντρικός δρόμος προς Αγ. Στέφανο όπως και προς Θρακομακεδόνες είναι ακαθάριστος. Θάμνοι έχουν ξεφυτρώσει και στις νησίδες της λεωφόρου και μοιραία θα λειτουργήσουν ως «αγωγοί» της φωτιάς από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη.
Στην κεντρική οδό Θεσσαλονίκης στους Θρακομακεδόνες έχουν τοποθετηθεί στοίβες κομμένων κλαδιών στο πλάι του μεγάλου δρόμου. Πιο ψηλά στη Φλωρίνης και την Παύλου Μελά δίπλα εντοπίζονται πολλοί ακαθάριστοι χώροι και ερειπωμένα ακίνητα, αγνώστων ιδιοκτητών για τα οποία – λόγω της πολυδαίδαλης νομολογίας – δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις από τα συνεργεία.
Τέλος, δεν έχουν κοπεί τα κλαδιά γύρω από τα καλώδια του ρεύματος, ενώ και στις βάσεις τους οι κολόνες, εκ των οποίων αρκετές είναι καμένες, έχουν γεμίσει χόρτα.
Πηγή: dnews.gr