Πλέον χρησιμοποιεί την αρσενική αντωνυμία για να αυτοπροσδιοριστεί και ονομάζεται Ιάσων Δούσης. Είναι καθηγητής, φροντιστηριούχος και εκδότης και μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για τον ακτιβισμό, αλλά και την εποχή που απασχόλησε τα media ως Τζέισον Αντιγόνη.
Αρχικά, για το πώς αυτοπροσδιορίζεται σήμερα, ο Ιάσων Δούσης ανέφερε: «Χρησιμοποιώ την αρσενική αντωνυμία τώρα. Δεν σημαίνει ότι βλέπω τον άνδρα με στερεότυπα, ούτε τη γυναίκα με στερεότυπα».
Στην ερώτηση αν συνεχίζει τον αγώνα του για να αφαιρεθεί το φύλο από την αστυνομική ταυτότητα, απάντησε: «Εγώ το σταμάτησα… Ήθελα λίγο τον χρόνο μου, ίσως υπερεκτέθηκα, ήθελα να με ξαναψάξω».
Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό ως προς το φύλο και τη σεξουαλικότητα είναι αέναο, δηλαδή μπορούμε όσες φορές θέλουμε να ξανασκεφθούμε για τον εαυτό μας. Βιολογικά είμαστε μια ξεχωριστή περίπτωση ο καθένας. Οπότε η διάκριση αυτή μόνο στα δύο φύλα δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, ακόμη και βιολογικά. Ως προς την ταυτότητα φύλου είναι ένα βίωμα. Δεν σχετίζεται η έκφραση φύλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό».
Σχετικά με τη δικαστική μάχη που είχε δώσει για την κατάργηση του φύλου στην ταυτότητα, ο Ιάσων Δούσης σχολίασε: «Είχε μπει τότε το όνομα Αντιγόνη [σ.σ. στην ταυτότητα], μού είχαν επιτρέψει αυτό, δεν το δέχθηκα, γιατί ο στόχος τότε ήταν η κατάργηση του φύλου».
Σχετικά με το Nemo και τη νίκη στη Eurovision 2024, ο Ιάσων Δούσης αισθάνεται ότι υπάρχει πρόοδος για τα non-binary άτομα.
«Νομίζω ότι πάνε τα πράγματα μπροστά, αναγνωρίζεται και αυτό. Παρότι πιστεύω ότι και οι δύο συμμετοχές ήταν άρτιες καλλιτεχνικά, γι’ αυτό και έφτασαν εκεί που έφτασαν […]», είπε, ανάμεσα σε άλλα.
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι δέχτηκε bullying ως παιδί λέγοντας: «Φοβόμουν να πάω σχολείο. Δεν το είχα πει στους γονείς μου, το αντιμετώπιζα με γενναιότητα. Αλλά ένα παιδί δεν πρέπει να είναι γενναίο, δεν οφείλει να είναι γενναίο, οφείλει να προστατεύεται».
Για το νομοσχέδιο περί του γάμου ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρι που ψηφίστηκε, ο Ιάσων Δούσης τόνισε: «Το 2020 είχα στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό και είχα ξυρίσει το κεφάλι μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και σε 1,5 ώρα με είχαν πάρει από το γραφείο του για να μου πουν ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση να γίνει».
Και συμπλήρωσε: «Ολα έρχονται αργά, είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, γιατί όταν έχεις παλέψει πολύ για κάτι και το περιμένεις χρόνια, χαίρεσαι αλλά θυμάσαι πόσα χρόνια έχεις χάσεις και πόσο κουράστηκες για να γίνει αυτό. Πάντα σκέφτομαι το γάμο και έλεγα ότι δεν θέλω να γίνω 40 χρονών για να έχω το δικαίωμα στο γάμο, που θα έπρεπε να είχα από τα 18 μου».
Κλείνοντας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους: «Πιστεύω ότι κάθε άτομο πρέπει να αναλογιστεί ότι έχει χρέος να σέβεται τα υπόλοιπα άτομα. Το παιδί να μην χάσει το κουράγιο του για το ότι θα μπορέσει και θα βρει τον τρόπο να ζήσει τη ζωή που θέλει αργά ή γρήγορα».