Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και Μηχανολόγος Μηχανικός αναφέρθηκε στις ημέρες που είναι πιθανό να γίνει ένα γενικευμένο black out λόγω της αυξημένης παραγωγής πράσινης ενέργειας και της μειωμένης ζήτησης
Οι καθαρές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ήλιος, αέρας και νερό έχουν κερδίσει έδαφος στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα ωστόσο δημιουργούν προκλήσεις.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ αναφέρθηκε στις ημέρες που είναι πιθανό να γίνει ένα γενικευμένο black out λόγω της αυξημένης παραγωγής πράσινης ενέργειας και της μειωμένης ζήτησης.
«Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας περισσότερη από αυτή που μπορεί το δίκτυο να υποστηρίξει», εξήγησε αρχικά ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
«Όταν υπάρχει υπερέγχυση πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και παράλληλα η ζήτηση είναι χαμηλή, (κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες) δημιουργούνται προβλήματα αστάθειας στο δίκτυο (υπέρταση ή και υπόταση) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοπικά black out. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο πρέπει η χώρα να αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περίσσευμα να μην εγχέεται αλλά να αποθηκεύεται και να χρησιμοποιείται τις ώρες υψηλής ζήτησης που δεν παράγεται πράσινη ενέργεια , όπως το βράδυ που δεν υπάρχει ήλιος για τα φωτοβολταϊκά ή δεν υπάρχει επαρκής άνεμος για τα αιολικά
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και Μηχανολόγος Μηχανικός αναφέρθηκε και στα βήματα που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο black out.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποθήκες ενέργειες, για αυτό πρέπει να κόβουμε την εγχεόμενη ενέργεια πάνω από ένα όριο γιατί όταν όλοι κάνουν έγχυση και το δίκτυο είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας και χωρητικότητας και όχι επαρκώς ανεπτυγμένο για να υποστηρίξει όλη την παραγόμενη πράσινη ενέργεια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αστάθεια στο δίκτυο και να δημιουργούνται συνθήκες για black out. Χρειαζόμαστε αποθήκες όπως έχει η Δανία, η Φινλανδία και άλλες χώρες του Βορά, που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους», είπε.
Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει κάποια έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία θα μπουν σε λειτουργία μετά το 2026-2027. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ηλεκτρικούς διαδρόμους, αυτή η υπερβάλλουσα εγχεόμενη ενέργεια αφού δεν αποθηκεύεται θα μπορούσαμε να την πουλάμε σε τρίτα κράτη, αλλά είναι περιορισμένοι οι ηλεκτρικοί διάδρομοι της χώρας μας. Όλη η κεντρική Ευρώπη έχει μεγάλους ηλεκτρικούς διαδρόμους σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι σε υποτυπώδη κατάσταση διασυνδέσεων».
Τέλος, οι πιο πιθανές ημέρες να σημειωθεί blackout είναι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
«Τον Δεκαπενταύγουστο είναι μία κρίσιμη ημέρα για blackout, διότι πέφτει η ζήτηση καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες είναι σε υπολειτουργία και υπάρχει κίνδυνος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.