ν Αραβικών Εμιράτων διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.
Τελικά τι έφταιξε;
Οι τεράστιες βροχοπτώσεις μάλλον οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.
Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια είχε λειτουργήσει σαν «συμπίεση» της πίεσης στον αέρα, σύμφωνα με τον Esraa Alnaqbi, ανώτερο μετεωρολόγο στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αυτή η συμπίεση, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα, δημιούργησε τις συνθήκες για την ισχυρή καταιγίδα, διευκρίνισε.
Το «ανώμαλο φαινόμενο» δεν ήταν απίθανο να συμβεί τον Απρίλιο, καθώς όταν αλλάζει η εποχή, η πίεση αλλάζει γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην καταιγίδα.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων.
«Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση με την υπερθέρμανση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά, η οποία είναι η ισχυρή ανοδική τάση στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Dim Coumou, καθηγητής ειδικός στο ακραία κλίματα σε Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Η Friederike Otto, λέκτορας για την επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.
«Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για τη σπορά των νεφών ως την αιτία των έντονων βροχοπτώσεων» τόνισε.
«Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Ενθαρρύνει το νερό που βρίσκεται ήδη στον ουρανό να συμπυκνώνεται γρηγορότερα και να ρίχνει νερό σε ορισμένα σημεία. Έτσι πρώτα, χρειάζεται την υγρασία. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχαν σύννεφα» πρόσθεσε.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα να είναι «εξαιρετικά» ζεστό το νερό στις θάλασσες γύρω από το Ντουμπάι, όπου υπάρχει επίσης πολύ ζεστός αέρας, δήλωσε ο Mark Howden, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας για Κλίμα, Ενέργεια και Λύσεις Καταστροφών.
Η Gabi Hegerl, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, είναι πιθανό να επιδεινωθούν σε πολλά μέρη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.