Τα τύμπανα πολέμου ήχησαν ξανά στην πολυτάραχη Μέση Ανατολή με τους δύο περιφερειακούς γίγαντες Ιράν και Ισραήλ να ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές τους. Ποια από τις δύο χώρες υπερτερεί στρατιωτικά;
Το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων και drones, που κυμαίνονται από 30 έως 238 στον αριθμό, (300 σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις) εναντίον του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση συνοδεύτηκε από Ιρανούς χάκερ που φέρεται να παραβίασαν το περίφημο αμυντικό σύστημα «Iron Dome» που προστατεύει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για την επίθεση του Ιράν και θα ανταποδώσει χωρίς έλεος» απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν, με τη σειρά του απείλησε να αντεπιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε έθνους παρέχει στο Ισραήλ πρόσβαση στον εναέριο χώρο ή στο έδαφός του για μια τέτοια επίθεση.
Η Ιορδανία έχει ήδη ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ και τα αμερικανικά αεροσκάφη που φέρεται να έχουν ήδη εμπλακεί και καταρρίψει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πληροφορίες λένε ότι το ισραηλινό «doomsday plane», ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, πέταξε εν μέσω της κρίσης, υπονοώντας την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν ή το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη;
Στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμενης κρίσης βρίσκεται ένα βασικό ερώτημα: το Ιράν ή το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη; Επιφανειακά, οι αριθμοί ευνοούν το Ιράν. Με πληθυσμό 89 εκατομμυρίων έναντι 10 εκατομμυρίων του Ισραήλ, το Ιράν μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σημαντικά μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικά στρατευσίμων πολιτών, που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 41 εκατομμύρια έναντι του Ισραήλ λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια.
Το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν ανέρχεται σε 610.000, πάνω από τις 200.000 του Ισραήλ. Ακόμη και όταν περιλαμβάνονται παραστρατιωτικές δυνάμεις και έφεδροι, η αναλογία ευνοεί το Ιράν κατά ένα εκατομμύριο προς 642.000.
Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν λένε όλη την ιστορία. Πρέπει επίσης να σταθμιστούν ποιοτικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ηθική. Από αυτή την άποψη, το Ισραήλ διαθέτει ορισμένα ευδιάκριτα πλεονεκτήματα.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τα 10 δις δολάρια του Ιράν, επιτρέποντας πιο προηγμένα όπλα και ανώτερη ετοιμότητα δύναμης. Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάνει 612 αεροσκάφη σε σύγκριση με 551 του Ιράν και 146 ελικόπτερα αντί 129 του Ιράν (με μόνο 13 επιθετικά ελικόπτερα σε σύγκριση με τα 48 του Ισραήλ).
Ενώ το Ιράν διαθέτει ένα αριθμητικό πλεονέκτημα σε άρματα μάχης, ρουκέτες και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι παλαιότερο και λιγότερο ικανό σε σχέση με τα τεχνολογικά ανώτερα συστήματα του Ισραήλ.
Επιπλέον, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει μια στρατηγική πυρηνική τριάδα – την ικανότητα να εκτοξεύει πυρηνικά πλήγματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα – δίνοντάς του μια καταστροφική δύναμη που το Ιράν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Σήμερα, το Ισραήλ είναι πιθανότατα η τέταρτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, με ικανότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
Η στήριξη των ΗΠΑ
Το Ισραήλ την ίδια στιγμή απολαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς ξέσπασε η σύγκρουση, οι ΗΠΑ κινήθηκαν για να αναπτύξουν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower και τη συνοδευτική ομάδα κρούσης προς το Ισραήλ, σε ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας, καθώς το τεχνολογικό πλεονέκτημα του αμερικανικού στρατού και η παγκόσμια εμβέλεια ανατρέπουν τη ζυγαριά υπέρ του Ισραήλ. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και η έκβαση αυτής της σύγκρουσης περιφερειακών γιγάντων παραμένει αβέβαιη – καθώς δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωποι με μία αντίστοιχη εξελιξη.
Ωστόσο, τα ποιοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, υποδηλώνουν ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να επικρατήσει σε αυτή την αναμέτρηση υψηλού διακυβεύματος, εάν εκτυλιχθεί το αδιανόητο. Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται για μία ακόμη φορά πάνω από τη Μέση Ανατολή.