Σε πολέμο εντυπώσεων μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ISIS εξελίσσεται η υπόθεση του μακελειού στη Μόσχα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 143 και δεκάδες τραυματίες. Μια μέρα μετά και με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το Κρεμλίνο επιχειρεί να συνδέσει το λουτρό αίματος της Παρασκευής με την Ουκρανία επιδεικνύοντας υπόπτους που ομολογούν ότι πήραν χρήματα για να σκοτώσουν με την επισήμανση ότι είχαν σκοπό να διαφύγουν στην Ουκρανία, η ηγεσία της οποίας μιλά για επιχείρηση των μυστικών Υπηρεσιών του Πούτιν με στόχο να επιβάλει γενική επιστράτευση.
Την ίδια στιγμή, ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιμένοντας ότι πρόκειται για «μαχητές» του που έκαναν τη σφαγή στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «επέστρεψαν ασφαλείς στη βάση τους».
«Είχαν επαφές στην Ουκρανία»
Οι ρωσικές Αρχές που κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δραστών και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η αρμόδια ερευνητική υπηρεσία, προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων, οι 4 εκ των οποίων, όπως αναφέρθηκε, συμμετείχαν άμεσα στο μακελειό. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ενημέρωση που παρείχε η FSB οι συλλήψεις έγιναν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε επίσης πως, μετά την τρομοκρατική επίθεση, τέσσερις ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο και να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, προσθέτοντας πως οι δράστες είχαν επαφές στην Ουκρανία. Η FSB έκανε λόγο για ένα «καλά οργανωμένο» σχέδιο των τρομοκρατών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.
Αρνείται κάθε εμπλοκή η Ουκρανία
Η Ουκρανία από την πλευρά της, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου» πρόσθεσε.
Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου. Η GUR εκτιμά ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».
Η πρώτη τοποθέτηση των Ουκρανών, μετά τον ισχυρισμό της FSB πως οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν για το μακελειό στη Μόσχα -οι νεκροί είναι πλέον 133- σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με το Κίεβο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης (CPD) του Συμβουλίου ανέφερε πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, στα προάστια της Μόσχας, μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν έτσι μια σειρά από νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων. Οι κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν ήδη αυτή την εκδοχή», αναφέρει το μήνυμα της υπηρεσίας στο Telegram.
Η CPD υπενθύμισε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου και συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων δυτικών χωρών.
«Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας έχει ήδη δηλώσει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κρασνογκόρσκ είναι μια σκόπιμη πρόκληση των ειδικών υπηρεσιών του Πούτιν, για την οποία η διεθνής κοινότητα είχε προειδοποιήσει», τόνισε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης πρόσθεσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με μεγάλο αριθμό νεκρών Ρώσων πολιτών, όπως η έκρηξη στη Μόσχα το 1999 και η ομηρία σε μιούζικαλ το 2002, χρησιμοποιήθηκαν ήδη από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και την επίθεση κατά του τσετσενικού λαού.