Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι μια ασθένεια όπου τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα αυξάνονται υπερβολικά και πραγματοποιούν έναν ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική αύξηση στη συχνότητα αυτής της ασθένειας σε παγκόσμια κλίμακα. Αν και αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην πιο συχνή διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για άλλες παθήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, ο ρόλος της ακτινοβολίας στο περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας από πολλά ερευνητικά κέντρα.
Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, με τους κυριότερους να είναι:
- Το οικογενειακό ιστορικό, ειδικά αν υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας με καρκίνο του θυρεοειδούς
- Η ακτινοβολία του λαιμού, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία
- Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, που συνδέεται στενά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς
- Το γυναικείο φύλο
- Η διατροφή χαμηλή σε ιώδιο
- Γενετικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γενετικών συνδρόμων που σχετίζονται με τον μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.
Πως εμφανίζεται ο καρκίνος θυρεοειδούς;
Η εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται συνήθως με τη μορφή ενός όζου, ο οποίος, ωστόσο, διαφέρει χαρακτηριστικά από έναν καλοήθη όζο στο υπερηχογράφημα.
Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως γίνεται μέσω του υπερηχογραφήματος του τραχήλου, είτε για έλεγχο του θυρεοειδούς είτε για άλλους λόγους.
Σπάνια, ένας μεγάλος όζος μπορεί να ανιχνευθεί από τον ίδιο τον ασθενή που θα τον παρατηρήσει ή θα τον ψηλαφήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) και, συνεπώς, κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς. Η διάγνωση, επομένως, πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διερεύνηση μιας ύποπτης βλάβης στο υπερηχογράφημα και επιβεβαιώνεται μέσω της κυτταρολογικής εξέτασης του δείγματος από τη βλάβη, που συλλέγεται με λεπτή βελόνα (FNA θυρεοειδούς).
Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τους εξής:
- Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
- Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς
- Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς
- Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς.
Οι δύο πιο κοινοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης, οι οποίοι αποτελούν το 85% έως 90% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Αυτοί οι τύποι θεωρούνται ως καλώς διαφοροποιημένοι καρκίνοι θυρεοειδούς, λόγω της ομοιότητας των κυττάρων τους με τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι γενικά ιάσιμος, και η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.
Σε περιπτώσεις μετάστασης του καρκίνου στους λεμφαδένες του τραχήλου, μπορεί να περιλαμβάνεται επίσης λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο ενδοκρινολόγο για τη διαχείριση της θυρεοειδικής λειτουργίας και την ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να εκτελείται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη θεραπεία και η οριστική ίαση του ασθενούς.
Από τον Κωνσταντίνο Αποστόλου, MD, MSc, PhD
Γενικό Χειρουργό – Εξειδικευμένο Χειρουργό Θυρεοειδούς