Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολικές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 25 ετών, τους -44,3 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται χθες στο Ενοντέκιο, στο φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας.
Στη νότια Νορβηγία, η έντονη χιονόπτωση έχει δυσκολέψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο Γκρίμσταντ, 275 χιλιόμετρα νότια του Όσλο, τα σχολεία έκλεισαν την Πέμπτη και ο δήμος εργάζεται για να καθαρίσει το χιόνι μακριά από οίκους ευγηρίας.
«Δεν είναι δυνατό να δεις την πόρτα. Αυτό είναι απολύτως τρελό», είπε η Έλεν Μπρούνμποργκ, διευθύντρια στο γυμνάσιο του Γκρίμσταντ, στον τηλεοπτικό σταθμό NRK , όταν φτυάριζε το χιόνι αναζητώντας την είσοδο του προσωπικού στο σχολείο της. «Υπάρχει τουλάχιστον 1 μέτρο χιόνι», είπε.
Οι αρχές ζήτησαν από τους αυτοκινητιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία για τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι καθαρίζουν σωρούς χιονιού.
Για πρώτη φορά σήμερα η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου, με -31,1 βαθμούς να καταγράφονται στο Μπγέρνχολτ, βόρεια της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο σε μετεωρολογικό σταθμό της κοινότητας αυτής. Η υψηλότερη θερμοκρασία εκεί τις τελευταίες 24 ώρες ήταν -21,9 βαθμοί Κελσίου.
Λίγο πριν τις 10:00 ώρα Ελλάδας η θερμοκρασία στο Μπγέρνχολτείχε φτάσει τους -29 βαθμούς Κελσίου, όμως η αίσθηση ήταν -37 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο yr.no. «Η νύχτα που περάσαμε ήταν πιθανόν πιο κρύα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε”, δήλωσε ο Μάρτιν Γκράνεροντ του μετεωρολογικού ινστιτούτου μιλώντας τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NRK ενώ στο κέντρο του Όσλο η θερμοκρασία τη νύχτα έπεσε στους -21,5 βαθμούς Κελσίου.
«Η τελευταία φορά που είχαμε -20 στο Όσλο ήταν το 2010», δήλωσε ο Martin Granerød, μετεωρολόγος στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.
Στο μεταξύ οι πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στη Φινλανδία αυτήν την εβδομάδα ενέπνευσαν έναν τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αρκτική, προκειμένου να δοκιμάσει να κάνει ένα κόλπο που εδώ και πολύ καιρό του κινούσε την περιέργεια: να ρίξει βραστό νερό στον αέρα έξω, όταν έκανε πάρα πολύ κρύο και να το δει να μετατρέπεται αμέσως σε ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης.