Με τη δήλωση της βασίλισσας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με τα σχέδιά της να παραιτηθεί, αναμένεται ο Πρίγκιπας Φρέντερικ να ανέλθει στο θρόνο, ως βασιλιάς Φρέντερικ X.
Σύμφωνα με αναφορές, γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 26 Μαΐου 1968 και του δόθηκε το όνομα Φρέντερικ προς τιμήν του παππού του από τη μητέρα του, του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’.
Καθώς η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’ ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί από το θρόνο μετά από 52 χρόνια βασιλείας, η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα νέο μέλλον υπό την εξουσία του σκανδαλώδους γιου της, Πρίγκιπα Φρέντερικ.
Το δύσκολο χειρουργείο το Μάρτη του ΄23
Η γυναίκα στην οποία με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ πέρασε η σκυτάλη της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο είχε υποβληθεί το Μάρτιο του 2023 σε σοβαρό χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.
Η επέμβαση ήταν επιτυχής σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν. Η δυσοίωνη για την 82χρονη Μαργκρέτε περίσταση πέρυσι δεν προκάλεσε ντόμινο κατάρρευσης στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας.
Τουναντίον, ένα από τα μέλη της επωφελήθηκε από την ασθένεια για να ζήσει σε λίγες ημέρες αυτό που ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ περίμενε στωικά 74 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για τον διάδοχο πρίγκιπα Φρέντερικ, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να βρεθεί στο πόδι της μητέρας του.
Η πρώτη περιοδεία στα βάθη της Ανατολής (26 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου 2023)
Ο διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ είχε συζητηθεί και για την πρώτη του τουρνέ ως αντιβασιλέας στην Ινδία (26 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου 2023), συνοδευόμενος φυσικά από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.
Κι αυτό διότι το βασιλικό ζεύγος υποχρεώθηκε να αποχωριστεί τα υποδήματά του, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ταφικό μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι. Οι Δανοί αναγκάστηκαν να κάνουν τους Κινέζους όταν οι Ινδοί οικοδεσπότες τούς ζήτησαν να βγάλουν τα παπούτσια τους και να προχωρήσουν προς το μνήμα φορώντας λευκές παντόφλες μιας χρήσης. Ηταν μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει.
Παρότι μάλιστα στους επίσημους διαύλους της βασιλικής οικογένειας της Δανίας τα πέλματα του ζευγαριού απαλείφθηκαν, το Διαδίκτυο έκανε τη δουλειά του προσφέροντας στην οικουμένη τα στιγμιότυπα του σχεδόν ξυπόλητου πρίγκιπα. Κατά τα άλλα, η πρώτη επίσημη του πρίγκιπα Φρέντερικ με τα καθήκοντα της μητέρας του υπό μάλης στέφθηκε από επιτυχία, σύμφωνα με τη δανική αποστολή.
Κύριο ζήτημα της επίσκεψης, εκτός από τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ήταν η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Και τα τρία συμβολοποιήθηκαν στο στυλιστικό upcycling που έκανε η πριγκίπισσα Μαίρη φορώντας ξανά ένα υπόλευκο φόρεμα με κεντημένα σχέδια του οίκου Vilshenko. Ή έχεις περιβαλλοντικές ευαισθησίες ή δεν έχεις.
Η πριγκίπισσα Μαίρη, κατά κόσμον Μαίρη Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον, αν και κοινής θνητής καταγωγής, θεωρείται υπόδειγμα γαλαζοαίματης συζύγου από το 2004, όταν δηλαδή και απαρνήθηκε την προηγούμενη ζωή της με σκοπό να γίνει στο απώτερο μέλλον βασίλισσα. Με σκωτσέζικες ρίζες αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στην Τασμανία, η μόνη σχέση που λέει πως είχε με τη μοναρχία είναι η ανάμνηση του νυφικού της πριγκίπισσας Νταϊάνα από τον γάμο της με τον πρίγκιπα -τότε- Κάρολο.
Αφού έκανε μια σημαντική καριέρα στο μάρκετινγκ, φτάνοντας μάλιστα ως τα ανώτατα κλιμάκια της Microsoft, αποφάσισε το 2000 να ανατρέψει τη ζωή της για χάρη ενός αθλητικού, κοινωνικού και πνευματώδους άνδρα που της συστήθηκε ως Φρεντ σε ένα μπαρ του Σίδνεϊ, όπου εν τω μεταξύ είχε μετοικήσει. Το καλοκαίρι του Millennium ήταν σημαδιακό όχι μόνο για την Αυστραλία που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για εκείνην. Χρειάστηκαν βέβαια τέσσερα χρόνια ώστε η βασιλική οικογένεια της Δανίας να δεχθεί στους κόλπους της την εκλεκτή της καρδιάς του διαδόχου και πολλές υποχωρήσεις από μέρους της – άλλαξε δόγμα, έμαθε δανικά, υπέγραψε πως σε περίπτωση διαζυγίου δεν θα έχει καμία αξίωση στους απογόνους που θα αποκτούσε με τον πρίγκιπα.
Τελικά, λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο πρίγκιπας Φρέντερικ έκανε τη Μαίρη πριγκίπισσα στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κρίστιαν, την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα και τα δίδυμα πρίγκιπα Βίνσεντ και πριγκίπισσα Ζοζεφίνα και ζούσαν προφανώς βίο ανέφελο ώσπου η βασίλισσα Μαργκρέτε καθηλώθηκε στο κρεβάτι του πόνου. Παρεμπιπτόντως, η ευρύτερη οικογένεια είχε βρεθεί στον αφρό της επικαιρότητας πέρυσι το φθινόπωρο όταν η βασίλισσα της Δανίας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήμα μοναρχίας, αφαιρώντας τους πριγκιπικούς τίτλους από τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της, πρίγκιπα Γιόακιμ, και υποβαθμίζοντάς τα σε κόμητες.
Ο πρίγκιπας Φρέντερικ μάλλον θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του ή μάλλον να νερώσει το μάτσα λάτε του -δεδηλωμένος υγιεινιστής γαρ- προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο.
Αλλωστε το κάλεσμα του θρόνου που μετρά αντίστροφα ήταν και ο λόγος που πριν από τέσσερα χρόνια ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από τις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Τουλάχιστον ο λαός του μπορεί να διατηρεί τη βεβαιότητα πως ο νέος μονάρχης βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Είναι άλλωστε ο μόνος γαλαζοαίματος στην ιστορία που έχει συμμετάσχει σε αγώνα Ironman, αλλά και ο πρώτος και ο μοναδικός που έχει τερματίσει μαραθώνιο δρόμο σε 3 ώρες, 22 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Στο παλμαρέ του έχει ακόμα διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα και φυσικά στο αλπικό σκι.
Κατά τα άλλα, είναι ένας άνθρωπος που παιδιόθεν προετοιμαζόταν για να αναλάβει κάποια μέρα τα βασιλικά καθήκοντά του. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Δανία και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ -όπου φοίτησε με ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους-, έγινε ο πρώτος Δανός γαλαζοαίματος που απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, υπηρέτησε τη θητεία του και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφοσιώθηκε τόσο στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, ώστε υπήρξε σάρκα από τη σάρκα ερευνητικών αποστολών στη Γροιλανδία. Αν δεν ήταν καταδικασμένος από τη γέννησή του να γίνει βασιλιάς, θα ήταν ιδανικός ως Ιντιάνα Τζόουνς. Ή έστω ως κασκαντέρ του Τομ Κρουζ στην επικίνδυνη αποστολή. Και ας μην του φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Η αιφνισιαστική παραίτηση της Βασίλισσας
Η βασίλισσα Μαργκρέτε ΙΙ της Δανίας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια.
«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.
Ποια είναι η βασίλισσα Μαργαρίτα:
Η Μαργαρίτα Β΄ (δανέζικα: Dronning Margrethe II af Danmark, 16 Απριλίου 1940) είναι η βασίλισσα της Δανίας. Διαδέχτηκε τον πατέρα της Φρειδερίκο Θ΄ στις 14 Ιανουαρίου 1972. Με την άνοδό της έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412.
Σήμερα είναι η μοναδική βασίλισσα με χρέη ανώτατου άρχοντα στον κόσμο, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη.
Η Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης ως πρώτο παιδί του μετέπειτα Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας. Ο πατέρας της ήταν ο πρωτότοκος γιος του τότε Χριστιανού Ι΄, ενώ η μητέρα της ήταν η τότε μοναχοκόρη του μετέπειτα Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφου της Σουηδίας. Η γέννησή της έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία, η οποία συνέβη στις 9 Απριλίου 1940.
Βαπτίστηκε στις 14 Μαΐου 1940 στην Εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ανάδοχοι της Πριγκίπισσας ήταν ο προπάππους της Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας, ο προπάππους της Αρθούρος, Δούκας του Κόννωτ & Στράδερν, ο παππούς της Χριστιανός Ι΄, ο παππούς της Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος της Σουηδίας, ο θείος της Κνουτ της Δανίας, ο θείος της Γουσταύος Αδόλφος και ο εξάδελφός της Άξελ.
Ονομάστηκε Μαργαρίτα για να τιμηθεί η γιαγιά της Μαργαρίτα του Κόννωτ και Αλεξανδρινή για τη γιαγιά της Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Ίνγκριντ για τη μητέρα της. Η Μαργαρίτα, καθώς ήταν μέχρι το 1944 Πριγκίπισσα και της Ισλανδίας, της δόθηκε και το ισλανδικό όνομα Θόρχιλντουρ.
Όταν η Μαργαρίτα ήταν τεσσάρων χρονών, το 1944, γεννήθηκε η πρώτη της αδελφή Βενεδίκτη. Η Βενεδίκτη αργότερα, παντρεύτηκε τον Ριχάρδο του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ, με τον οποίο ζει στη Γερμανία. Η δεύτερη αδελφή της Άννα Μαρία γεννήθηκε το 1946 και παντρεύτηκε τον τότε Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας. Στις 20 Απριλίου 1947 ο Χριστιανός Ι΄ απεβίωσε και ο πατέρας της Μαργαρίτας ανέβηκε στο θρόνο ως Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄.
Διάδοχος του Θρόνου
Κατά την περίοδο της γέννησής της, μόνο άνδρες μπορούσαν να ανέβουν στο θρόνο της Δανίας, λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τη δεκαετία του 1850, όταν ο Οίκος του Γκλύξμπουργκ επιλέχθηκε για τη διαδοχή. Δεδομένου ότι δεν είχε αδέλφια, θεωρήθηκε ότι ο θείος της Κνουτ της Δανίας μια ημέρα θα αναλάβει το θρόνο.
Λίγο μετά την άνοδο του πατέρα της στο θρόνο και αφού είχε γίνει σαφές ότι η Βασίλισσα Ίνγκριντ δεν θα έκανε άλλα παιδιά, θα ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, προκειμένου να μπορεί η Μαργαρίτα να γίνει διάδοχος του θρόνου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναθεώρηση έπαιξε η δημοτικότητα του Φρειδερίκου Θ΄ και των κορών του, αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην καθημερινή ζωή της Δανίας και παγκοσμίως.
Η πρόταση αναθεώρησης, αφού πέρασε από δύο κοινοβούλια, επικυρώθηκε στη συνέχεια με δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 27 Μαρτίου 1953. Οι νέες διατάξεις του συντάγματος για τη διαδοχή επέτρεπαν πλέον την άνοδο γυναίκας στο θρόνο, σε περίπτωση που εκείνη δεν είχε άνδρα αδερφό, κάνοντας έτσι τη Μαργαρίτα διάδοχο του πατέρα της.
Στα δέκατα όγδοα γενέθλιά της, στις 16 Απριλίου 1958, η Μαργαρίτα έλαβε μια θέση στο Κρατικό Συμβούλιο της Δανίας. Στη συνέχεια προήδρευε σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν ο Βασιλιάς απουσίαζε.
Το 1960 ταξίδεψε μαζί με τις πριγκίπισσες της Σουηδίας και της Νορβηγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Λος Άντζελες, στα στούντιο της κινηματογραφικής εταιρείας Paramount Pictures, ενώ συναντήθηκαν με αρκετές διασημότητες, όπως ο Ντιν Μάρτιν, ο Τζέρρυ Λιούις και ο Έλβις Πρίσλεϋ.[6]
Εκπαίδευση
Η Μαργαρίτα ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευσή της σε ιδιωτικό σχολείο της Κοπεγχάγης, από το οποίο αποφοίτησε το 1959. Έπειτα πέρασε ένα χρόνο σε οικοτροφείο θηλέων στο Χάμπσαϊρ της Αγγλίας και κατά τη διάρκεια τού 1960-1961 σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο Κολλέγιο Γκίρτον του Κέιμπριτζ.
Μεταξύ των ετών 1961 και 1962 σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους της Δανίας, το 1963 παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και το 1965 στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Στο Λονδίνο έγινε φίλος της Εταιρείας Αρχαιοδιφών. Η Βασίλισσα Μαργαρίτα μιλάει άπταιστα Δανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Σουηδικά και Γερμανικά, ενώ έχει και μία μικρή γνώση της Φεροϊκής γλώσσας.
Στις 10 Ιουνίου 1967 η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε ένα Γάλλο διπλωμάτη, τον Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, στην εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ο Ερρίκος έλαβε τον τίτλο Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας.
Η Μαργαρίτα γέννησε το πρώτο της παιδί στις 26 Μαΐου 1968. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δανός Βασιλιάς ονομάζεται είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός. Έτσι, η Μαργαρίτα, συνεχίζοντας την παράδοση, ονόμασε τον πρώτο γιο της Φρειδερίκο. Το δεύτερο παιδί της γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1969 και ονομάστηκε Ιωακείμ.
Άνοδος στον θρόνο
Λίγο μετά το διάγγελμά του για το νέο έτος 1972, ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄ αρρώστησε. Με το θάνατό του 14 ημέρες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 1972, η Μαργαρίτα τον διαδέχθηκε στο θρόνο, ως η πρώτη γυναίκα μονάρχης της Δανίας, σύμφωνα με τον νέο νόμο διαδοχής. Ανακηρύχθηκε Βασίλισσα στις 15 Ιανουαρίου από τον Πρωθυπουργό της Δανίας στα Ανάκτορα του Κρίστιανσμποργκ.
Στο πρώτο διάγγελμά της προς το λαό, η Μαργαρίτα Β΄, είπε:
Ο αγαπημένος μου πατέρας, ο Βασιλιάς μας, είναι νεκρός. Η αποστολή που έφερε εις πέρας ο πατέρας μου για σχεδόν 25 χρόνια, τώρα εναπόκειται στους ώμους μου. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δώσει βοήθεια και δύναμη να συνεχίσω τη βαριά κληρονομιά. Είθε η εμπιστοσύνη που δόθηκε στον πατέρα μου να δοθεί επίσης και σε εμένα.
Τα κύρια καθήκοντα της Βασίλισσας είναι να εκπροσωπεί το Βασίλειο στο εξωτερικό και να αποτελεί μια ενωτική φιγούρα στο εσωτερικό. Δέχεται σε ακρόαση τους ξένους πρεσβευτές και βραβεύει με τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια εξέχουσες προσωπικότητες. Συμμετέχει σε εκθέσεις, επετείους, εγκαίνια έργων και άλλα.
Ως ένα μη εκλεγμένο δημόσιο πρόσωπο, η Βασίλισσα δεν αναμειγνύεται με πολιτικά και κομματικά θέματα. Παρά το γεγονός ότι έχει το δικαίωμα του εκλέγειν, εκείνη επιλέγει να μην το εξασκεί, ώστε να αποφεύγεται η σύνδεσή της με κάποιο πολιτικό κόμμα.
Όταν μετά από εκλογές δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, η Βασίλισσα έχει υποχρέωση να σχηματίσει ένα συμβούλιο με εκπροσώπους των εκλεγμένων πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική στήριξη από άλλα κόμματα.
Όταν σχηματίζεται μία νέα κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να ορκιστεί ενώπιον της Βασίλισσας. Έπειτα οι νόμοι που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, θα πρέπει να επικυρωθούν με Βασιλικά Διατάγματα. Στην πράξη, όμως, η Βασίλισσα δεν έχει νομοθετικές εξουσίες.
Η Βασίλισσα, πέρα από τα καθήκοντά της στη Δανία, είναι επίσης Συνταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος Πεζικού της Ουαλίας, ένα σύνταγμα πεζικού του Βρετανικού Στρατού, που δίνεται κατά παράδοση στην οικογένειά της.
Ρουμπινένιο Ιωβηλαίο
Στις 14 Ιανουαρίου 2012 η Μαργαρίτα Β΄ γιόρτασε το Ρουμπινένιο Ιωβηλαίο της, την 40η δηλαδή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό περιλάμβαναν τηλεοπτικές συνεντεύξεις, περιοδείες, δεξιώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις.[16][17]
Οικογένεια
Η Μαργαρίτα το 1967 παντρεύτηκε τον Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τον Φρειδερίκο, Διάδοχο Πρίγκιπα της Δανίας (1968-), ο οποίος παντρεύτηκε τη Μαίρυ Ντόναλντσον και απέκτησαν 4 παιδιά. Ο δεύτερος γιος της ονομάστηκε Ιωακείμ ο οποίος παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Μάνλεϊ με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.
SPLASHNEWS / GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR